söndag 22 december 2019

Gran, typ jul.

Det ska vara julgran i år, hämtad i skogen. Barnbarnets föräldrar vill ha det så.

Det blir alltså inte granen som står bakom dasset i fäboden, den har blivit för stor. Förra året var vi ensamma på julen och ingen av oss orkade riktigt med det där med julgran. Men efter jul kom de tämligen vuxna barnen hem och jag tyckte att vi borde ha vara slags gran. Det blev det i all hast i skymningen och det syns ju. Granarna här i bygden är ganska magra och ämliga.Annat blev det när en av kvinnorna i Mora Hemslöjdens Vänner fick syn på en virkad julgran från sina hemtrakter, Schweiz. Sån ska vi göra! sa hon och fick fart på en väldig massa kvinnor i Dalarna med omnejd.

Det blev ganska många mormorsrutor över, jag föreslog att hon skulle ta itu med klockstapeln men då backade hon.

Men våran julgran då? nja, jag prövade att bygga en alternativ gran med lite fiberfästen till spinnrockar men det blev bara spretigt.


Och vad är ett fiberfäste, jo (och nu börjar det bli riktigt intressant) Det är den pinne som man sätter linet eller ullen på när man ska spinna. Den långa pinnen i mitten sätter man i förklädesbandet på vänster sida och lutar mot armen och spinner på slända medan man vallar djuren i skogen. Distaff kan det också heta, eller herkull på svenska. De vinklade fiberfästena sätter man på spinnrocken och de är egentligen ganska opraktiska, det går lika bra att ha linet i knät eller kardrullen i handen.

Det sägs att det behövs 10 spinnerskor för att försörja en väverska med garn. Vid arkeologiska utgrävningar har man analyserat trådar och garn och konstaterat att den kvalitén man hade på vikingatiden kan man inte göra nu. Det var Skandinaviens textila guldålder.
Apropå julgranar då.

Hur det går med våran julgran ber jag att eventuellt få återkomma med.Nja, det gick ju sådär, –Skogsvårdande insats säger maken. Och nog är det så, men den är helt enligt familjens grantraditioner både mager och sned. 

Dessvärre kan jag inte kommentera eventuella kommentarer, på min egen blogg!! Så jag ber om ursäkt för tystnaden, ska försöka reda ut vad som har hänt.

Gott nytt år

2 kommentarer:

  1. Men så fint! Alltihop! Din innovativa fiberfästesgran figurerar på min blogg också, i dåligt sällskap, måste man väl säga. Som min nollreferensgran och en emlig plaststackare som härmar nåt som några riktigt svåra missväxtår skulle kunna frambringa. Men nu, behängd med allt julpynt som kunde uppbringas (=mycket), ser den trots allt lite fin ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din gran är helt ok, är lite inspirerad att skaffa ett gransubstitut men det vågar man väl inte säga i det här skogsbrynet.

      Radera