tisdag 17 mars 2020

Renovering och sprit

När man har bott i ett hus tillräckligt länge blir det dags för renovering, men det funkar ju ändå, ett tag till. Hur länge är "ett tag till"? Ca 20 år i vårt fall + 20 år.

Vi har bott i huset sen 1980 och nu var det alltså dags.
Med spisen i ena hörnet och diskbänken i motsatt hörn och en bakungsmur på fyra kvadratmeter i rummet så var det lite svårmöblerat.

När vi skulle flytta in i den här lilla stugan och bygga till så ritade jag ett ganska praktiskt kök. Dåvarande stadsarkitekt tyckte att det var opraktiskt och ritade så att det blev praktiskt att bygga, inte att sköta. Sen dess har jag varit skeptisk mot arkitekter.

Nu är det löst, vatten nära spisen spar många steg. Jag trodde inte att det var tillåtet men visst är det det.
Det är t o m lag på att det ska finnas en "utslagsho" vid spisen. "Så du inte snubblar på barnbarnet när du ska hälla av potatisen" sa snickaren.

Vi började med golvet för det skulle dras vatten- och avloppsrör.  Det var ett pyssel.
Men rörmokaren var snabb, skicklig och trevlig.

Sen spikade vi tillbaka golvet och pluggade kvisthål och golvsliparen kom.

Ingen modehylla här inte
Tyvärr hade han inte med sig såplut så det räckte till hela golvet för virket var så torrt, sa han. Trä är torrt på vårvintern sa jag. Vi fick inte gå på köksgolvet på hela helgen och blev därmed avstängda från vardagsrummet, med både tv och whiskey till makens förtret.

Sen kom trevliga snickaren och hans kompis med alla skåp. Numera behöver jag inte gå ner på alla fyra och famla in i ett mörkt skåp för att få fram en bunke. Vilken grej! Jag drar ut en låda Tada! där är allt jag behöver överskådligt och praktiskt. Om jag vet vilken låda jag stoppat det i alltså.

Numera är det ett litet skafferi bakom muren, det har jag också längtat efter.

Snickaren hade ritat in en rundad hylla på sidan av ett skåp, "för det är ju sånt som folk vill ha". En dammsamlade opraktisk hylla, en sån som det brukar stå en skål citroner på. Men det blev problem för på den stora bakugnsmuren fanns en sotlucka som man måste ta hänsyn till. Jag föreslog en fällklaff istället och problemet var löst

Sen kom kakelsättaren. Han klämde upp kaklet småspringande och pratande.
Sen kom elektrikern, men hade råkat få med sig fel grejor. Han kom igen nästa dag och hade inte tid att göra klart. Nästa dag ville han ta nya mått. Nu ska han komma när materialet han beställt kommit.  Tills vidare blir det mindre seriösa klämlampor.

Skafferi är bra
Men nu drog coronavirus fram över landet och det är tydligen av nöden att handla toapapper, och jag som trodde det var luftvägarna som drabbades.

Handsprit ska man också ha. Eftersom det är slut i affären så får man leta på ett recept och göra det själv. Sprit ska man ha i. Plötsligt kom jag ihåg hur det var när vi renoverade första gången.
Rörmokaren var här och frågade plötsligt var apparaten skulle vara. Apparaten??? jag som är uppvuxen i ett mycket nyktert hem var ganska frågande inför detta. Rörmokaren ville veta var apparaten skulle stå för han tänkte det var praktiskt att dra ledningar till kylningen när han ändå var på plats. Husbehovsbränningen hade nog inte upphört helt här ute i skogsbrynet.
Det ska inte vara nån apparat här, sa jag. Rörmokaren muttrade ogillande och jag fick rykte om att vara byns satkärring.
Och nu sitter jag här utan sprit.
Men det går ju lika bra med tvål och vatten.


4 kommentarer:

 1. Men oj vilket lyft och grattis att det blivit av! Man ska inte förhasta sig, ju ...

  Senaste nytt om Covid-19 är ju faktiskt att det inte bara drabbar luftvägarna utan också kan leda till magproblem. Så det verkar som om toalettpappershamstrarna har tillgång till information som inte varit allmänt spridd tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är så trevligt och jag letar fortfarande efter diverse husgeråd.

   Jo det har ju stått att diarré kan vara ett symptom också men det trodde jag var mera rutin, symptom som symptom liksom. Det var väl lika bra när folk har så mycket toapapper hemma. Jag missade både toapapper, handsprit och jäst. I morgon måste jag vara olydig och ut och ränna i affärer, i alla fall mataffären.

   Radera
 2. Ååå!
  Du har överskåp!
  Ungdomarna som vi köpte huset av hade renoverat köket och bara lämnat kvar två ynka överskåp. Och så några öppna hyllplan som inte tål den belastning som det ju blir när man ställer saker på dem.
  Men jag är mer nöjd med lådorna som är istället för underskåp som jag var rätt så skeptisk till från början.
  Men "utdragslådan" till skåpet under slasken har börjat changera. Kanske för att man trycker ner återvinningsmaterialen i de olika "hinkarna" och inte bara låter dem singla ner ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt folk, skåp behöver man väl hur mycket som helst, och stadiga hyllor som klarar en hel servis.
   Lådorna är underbara, man ser ju vad som är i dom. Men dom tål nog inte så mycket tryck kanske.

   Radera