onsdag 17 oktober 2012

Katastrof på gång


Tafflig broschyr som bara skräms 

Det kom ett brev och det betyder ju så mycket sägs det.
Informationen kommer från kommunen och den uppmanar mig att tänka efter vad jag ska göra ”vid en eventuell krissituation”. Nu handlar det uppenbarligen om ett eventuellt dammbrott, troligen menar man Trängsletdammen.
Tja vad ska man göra? Lägga sig ner och dö?

Nej det vore väl dumt, det är ingen bra idé att stanna kvar om dammen brister. Alla byar och samhällen utefter älvfåran kommer att drabbas. Ända till Gävlebukten enligt kartan. Här i byn har vi några timmar på oss att ta oss härifrån.

Jag bor här, i det orange

I broschyren kan man läsa att vid större olyckor ljuder signalen ”Viktigt meddelande” i vissa tätorter, då ska man gå in och stänga dörrar. fönster och ventilation och lyssna på radions p4 eller se på text-tv. Men det vore väl dumt att göra det om dammen är på väg neröver.
Dessutom hörs inte signalen ”Viktigt meddelande” hit ut i glesbygden.

Som fastighetsägare har man eget ansvar att skydda sig och sin egendom står det också. Den som förorsakat översvämningen genom eftersatt dammsäkerhet och genom att snåla på vattnet har inget ansvar om jag förstått texten rätt.

Det kom ett brev och hittills har det betytt en sömnlös natt och det vore ju väldigt skönt om det räckte med det.
Jag funderade på om jag ska packa och i så fall vad och om jag ska ha farstun full med resväskor ifall det händer. Jag funderade också på varför kommunen skickar ut en sådan broschyr nu. Är det risk nu? Och varför en så illa formulerad och ofullständig broschyr?
Broschyren ger onekligen tillfälle att fundera på vad som är viktigt.
Vad ska jag ta med mig? Vart ska jag ta vägen?

12 kommentarer:

 1. Hi hi vad roligt skrivet:)
  Där fick dom, broschyrmakarna, som inte tänkt efter före.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och här sitter jag i mitt skogsbryn och undrar om dom driver med oss eller om jag ska vara orolig på riktigt. Det har ju regnat mycket och alla dammar är välfyllda.
   Lägre elpris kanske?

   Radera
 2. Du får vara glad att den inte kom en fredag eftermiddag. Sitta och vara orolig en hel helg utan att kunna ta kontakt med höga vederbörande är ju jobbigt.

  Nä det är väl tänkt att glesbygdsbor ska ha på radion för jämnan då ...

  Och läser man Lottens blogg så fungerar det inte så bra med de där signalerna i tätorten heller ...
  http://www.lotten.se/2012/09/hesa-fredrik-hostade-inte-ens.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade nog inte hjälpt och det kommit dagen före en långhelg. Höga vederbörande vet inte heller så mycket tror jag. Och det där med P4, hur ställer man in det på en radio som bara kan P1?

   Radera
 3. Du får väl prata med någon i Mora kommun och fråga vad de menar. Om det är någon RISK att dammen går sönder under hösten och vintern t.ex. och varför de skickar ut en broschyr just nu. Om de har eftersatt underhållet, eller. Någon kanske har läst Niemis bok Fallvatten...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket välvillig tolkning är att broschyren är ett resultat av damminspektionen (ellervadomheter) har kollat dammar i hela landet och haft åsikter. Jag får nog kolla med någon som har koll, den lokala politikern på andra sidan köksbordet hade ingen aaaning.

   Radera
 4. Lite dagisspråk där på broschyrens omslag: "om en damm går sönder". Jag trodde att fördämningar – dammar – brister. Men det finns visst en adress att vända sig till om man har frågor. Gör det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag får väl göra det men jag måste koncentrera mig på pedagogiska frågor och inte fråga rak ut hur man kan göra så dålig info.

   Radera
  2. Jag skulle vara mest nyfiken på varför just nu. Har det hänt nåt? Varför kommer man på att man måste skrämma upp befolkningen just nu?

   Radera
  3. Det blev fler frågor än svar av den informationen och det var väl inte riktigt meningen-

   Radera
 5. Nämen usch. Vilken tomte har suttit och kläckt denna idén? Jag instämmer med föregående kommenterare: ring dem och begär mer info!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska nog skriva och fråga men först ska jag kolla runt om det är fler än jag som tycker att det är en märklig information.

   Radera