söndag 7 oktober 2012

Konstupplevelse


Vi for till Falun på utställning, dottern och jag. Det var konstutställning på Magasinet. Det kan man läsa lite om här och här.
Vilken fantastisk byggnad och vilken fantastisk utställning med konstnärer i Dalarna 
Lokalen var stor och luftig, det har ju varit ett godsmagasin. Och varför ser jag inte till att ladda batteriet i kameran innan jag ger mig iväg på synliga upplevelser?
Men leta i www.kid.w.se, medlemslistan är alfabetiserad på förnamn och Ulla Myrström Faleijs silver är ljuvligt men omöjligt att fotografera genom glasmontern, maken Pär Myrströms stillsamma underfundiga skulpturer får man fundera på ett tag, sen ser man plötsligt, Oj jaha! och så broderar han bonader, bl a.

Lena Karlén broderade 
Lena Karléns broderade valv gjorde mig nyfiken, jag ville se vad som fanns bakom hörnet. Textila bilder är så fint.

Vad blir det till middag? undrar May Lindholm keramikfigur
Och May Lindholms keramikfigur som försynt och förväntansfullt undrar vad det blir till middag är alldeles betagande. Jag fick en känsla av att jag nog borde ordnat med en finare middag till denna sirliga finsmakare. Hon har en utställning i Uppsala nu tror jag.

Sedan gjorde vi något mindre lyckat. Vi åkte hemåt och letade efter ett spolställ på diverse loppisar.
Ett spolställ använder man när man ska tvinna spunnet garn, man sätter spolarna från spinnrocken på spolstället, Har du ett över?
Det fanns inget spolställ men på ett loppis föreslog loppisinnehavaren att vi skulle titta på hantverket vilket vi tyvärr gjorde.

Pastellfärgade kurbitsar i akryl borde förbjudas.

Detta är en krok som man hänger kitteln på i öppna spisen och reglerar höjden över elden med den fiffiga anordningen. Problemet är bara att det är plast.


12 kommentarer:

 1. Det det magasinet borde man nog titta närmare på när man gjort allt annat man borde innan det blev vinter... men då har nog magasinet stängt.
  Och dom där klockorna... hade inte SkogsGurra uppfunnit ett nytt varningsmärke med två korslagda ene-smörknivar på, vete f-n om man inte borde korslägga ett par sådana märken i entrén för säkerhets skull!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst, det har jan ju gjort och den skulle passa där.
   Men det verkade som om hela stället håller på att falla ihop, det mesta lutade och golven gungade och det är nog en tidsfråga innan det stängt sig själv.
   Nu är det så hiskligt så det är nästan en sevärdhet.

   Radera
 2. Men den där plasthängaren avsedd för öppna spisar? Finns det på riktigt? Och i så fall: Varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja säg det, det var väldigt mycket Varför? på det där stället. En möjlig förklaringen är att man skulle kunna hänga en blomkruka, alltså ampel, i den fast inte över elden då. Men jag tvivlar på att den håller.

   Radera
 3. När jag ser de två översta bilderna förvånas jag som vanligt över vilken fantasi människor har och hur duktiga de är. Broderiet var ju underbart!

  Nej, en sådan klocka skulle jag inte vilja ha som present. Annars vore det ju bra för "en som har allt", för jag kan garantera att personen inte hade en sån klocka förut...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Lena Karléns broderade valv fantastiska, ändå gör bilden inte rättvisa alls. Det finns ett par duktiga textilkonstnärer till på min länklista Katrin Bawah och Lisbeth Wahlberg, man blir bara så imponerad.

   Radera
 4. Spolställ kan man lätt och händigt tillverka själv i sann Hajk-anda:

  Ta en skokartong.
  Ta så många raka jumperstickor (eller annat av samma konstitution) som du behöver till spolarna.
  Kolla att man kan trä spolarna på stickorna.
  Kolla också att skokartongen på ena ledden är mindre än stickorna är långa, men större än spolarnas längd.

  Perforera skokartongen med sticka 1 trä den genom spole 1 och fortsätt ut genom nästa sida i kartongen.

  Gör sammaledes med den/de andra stickan/stickorna.

  Man kan få till broms genom att luta kartongen mer eller mindre.

  Jag gör nästan så. Men jag har en liten plastkorg med rutiga sidor. (Och så letade jag efter en bild på den och upptäckte att det har jag nog ingen.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är en lösning men det löste sig på ett annat sätt. Jag har länge retat mig på en trave skräp som legat på en uthustrapp och skräp är som bekant material som befinner sig på fel ställe. Jag la skräpet i knät på Pensionären och dottern la en skiss ovanpå.
   Jag misstänker start att fortsättning följer på en blogg nära dig, eller mig kanske, www.emmafrost.se.

   Radera
  2. Det låter som ett magiskt knä.

   Radera
  3. Ja, i synnerhet dottern, och för all del sonen också, har en förmåga att få saker att hända.

   Radera
 5. Och där glömde jag att säga att jag tycker de borderade valven bortom valven är jättefina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var dessutom två bilder och de var så fina så jag bara stod där och försökte kika in bakom hörnet. Kolla på hennes sida på www.kid.w.se

   Radera