lördag 5 januari 2013

Språngbräda Lördagsblogg


Språngbräda
Jag har dåliga vibbar kring begreppet.
Dvs trampolin, trampsten, fotstöd osv stod det i ordboken. Men språngbräda används ju inte i ämnet simhopp längre, det känns mera trampolin.

Grannens katt har tänkt använda trädgårdsbordet som språngbräda. 
(jag måste komma ihåg att fylla på fågelmat i morgon)

Soluppgången i morse. Fåglar behöver ingen språngbräda

Nu är språngbräda ett karriärsteg. Det skumma med språngbrädor är att man landar lägre ner än utgångspunkten även om man har flugit upp en bit först. Inte helt lyckat som metafor alltså men det är väl ett vedertaget begrepp.
En av de nyare affärsidéerna är företag som anser sig kunna fungera som en språngbräda för andra företag. En hjälp på traven att ta sig vidare, ett lyft helt enkelt. Men varför då använda begreppet språngbräda, vore det inte bättre med hiss, eller lyftkran eller raket?
Andra språngbrädor har man också sett, mindre kul. Ett vänsterprasser att ha som språngbräda från ett alltför nersuttet äktenskap. Eller utnyttja andra personers insatser för att framhäva sig själv är också att använda sig av språngbräda.
Nej vilka tråkiga associationer jag har kring språngbrädan, den ska ju bara ge lite extra kraft.

9 kommentarer:

 1. Ja, som metafor har begreppet språngbräda missbrukats rejält. Och det verkar som om ordet framförallt fortlever i metaforisk form. Den gamla sortens svikthoppsanordning kallas nog något annat idag.

  SvaraRadera
 2. Språngbräda för min del har bara positiva associationer men visst fick jag mig en tankeställare när jag läste ditt inlägg. Språngbräda kan förstås användas i ett manipulativt syfte ockås. Intressant

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del ord ändrar liksom läge och byter skepnad med tiden. Det är också intressant

   Radera
  2. Ord på glid heter boken som Viveka Adelswärd skrev i ämnet.

   Radera
  3. Intressant, är den bra? Får dom varandra på slutet liksom, jag menar är den läsvärd och givande med massor med nya insikter?

   Radera
  4. Vet inte, har inte hunnit läsa den heller, återkommer eventuellt med en recension senare någon gång kanske...

   Radera
 3. Intressant betraktelse, att den som tar ett hopp på språngbrädan alltid hamnar längre ner än vad personen var från början. Jag har aldrig sett det på detta sätt. För mig är termen för alltid inpassad i det som en av mina kolleger föraktfullt kallade för "managementpornografi". Det vill säga - ett ord som används i litteratur som säger "Om du gör så här när du gör affärer så blir du framgångsrik".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog alltför många magplask som lett mig fram till den tolkningen, och de där språngbrädesföretagen är det ofta något lurt med, dom vill bara tjäna pengar på andra.

   Radera