fredag 25 januari 2013

Galleri fredag På väggarna

Galleri Fredag visar idag vad vi har på väggarna, det Penny som formar teman denna månad. Övriga gallerister finns under fliken ovan.

I den mörkaste gången
På väggarna finns i första hand tapeter, dom vill jag byta ut och jag förstår inte hur jag tänkte när jag satt de mörkaste tapeterna i gångar och korridorer. Men eftersom vi är lite tröga med att komma oss för i det här huset så kommer vi nog att bli storögt betraktade som unika eftersom vi inte målat allt vitt.
"Man gjorde ju så på 2010-talet"I köket
Men självklart har vi tavlor och diverse annat också. Catrin Leos glada keramikrelieffer hänger ovanför min sekretär. Men vart tog Catrin vägen? En god vän och kreativ konstnär som flyttade från orten och sedan tappade vi kontakten, jag tänker mycket på henne.

 Kersti Svensson ingick i samma gäng och gör fantastiska och alltid underfundiga bilder

Kärringen mot strömmen heter den här, den blev min av någon anledning
Den här tavlan målade Paul Nordlund och han hade tydligen min pappa Martin i tankarna. Pappa fantiserade mycket och gärna och det illustrerade Nordlund sålunda. Men när jag var barn visste jag ju inte det utan hade helt andra fantasier om prinsar och prinsessor

Mammas fönster, är det inbillning att kvinnor gärna målar fönster?
Både mamma och pappa målade och Paul Nordlund fel, det var Åke Pernby kom och var rådgivare i den målargrupp som kallades Grifflarna. Syrran har bättre koll på det.

Pappa målade gärna stileben och var noga med gyllene snittet.
Jordi Arkö finns ju i grannskapet, här har han lekt med Zorns En premiär.
Och arvet från Karlshem, en sen sommarkväll kan jag tänka mig, om man tittar norrut.

11 kommentarer:

 1. Kul att se – både fina nya bekantskaper och gamla välkända godingar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS: Åke Pernby var det, från Otte Skölds målarskola. Jag trodde jag hade skrivit om den men hittar bara detta om modellen Margit, som hälsade på ibland, tillsammans med Pernby. http://www.karinenglund.com/2011/10/men-margit-da-lappstift/

   Radera
  2. Aha, jag rättar, men det var Nordlund som målade luftslottet. Eller? Det står PN på den.

   Radera
  3. Visst var det Nordlund som målade luftslottet. Och jag minns att jag blev lite fundersam när pappa rätt stolt berättade om bakgrunden. Hmmm, tänkte jag, låg det inte lite kritik i det där månne. Att måla upp drömslott är väl en sak, men att se till att förverkliga dem är en helt annan femma.

   Radera
  4. Jo han hade ju lite problem med det där. Mamma muttrade någon gång att Du har så många "skullar" du. Han ja ju ofta "man skulle ha..." men det blev ju sällan mer än ett luftslott.
   Han kanske uppfattade luftslottet som beröm för sin fantasi.

   Radera
 2. Å, skalbaggarna! Helt underbara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är så fin och det är allt som Kersti tecknar, men hon gör bara ett ex av varje och vill inte trycka upp flera. Det är lite synd.

   Radera
 3. VILKEN VACKER, och speciell målning, av Paul Nordlund. Gillar den jättemkt!!
  Kärringen mot Strömmen gillar jag också.
  KUL att se!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den låg jag och tittade på när jag var sjuk och fick ligga i mammas och pappas säng, så mina minnen kring den är helt andra än syrrans och brorsans.

   Radera
 4. Att ha allt vitmålat kan jag tycka vara lite opersonligt, fram för mer tapeter!=)

  Så mycket konst - och så mycket minnen som kommer med den!

  SvaraRadera
 5. Å, Gretas fönster! Jag minns en liknande som faster Ellen hade. Det var en liten tavla med ett fönster med ljus i en bit upp i en trappa. En mycket hoppfull komposition. Jag tror det var genom den som jag fastnade för (foto)motiv av typen "ljuset där borta i änden av tunneln". Nils-Erik har den tavlan nu.

  SvaraRadera