lördag 12 januari 2013

Lördagsblogg Tema Pekfinger


Förlåt att jag är sen till dagens bloggmöte på temat Pekfinger.  Vi är några som roar oss med ett gemensamt tema, kolla i fliken Lördagsbloggare ovan.


Pekfingret var det mest provocerande fingret ända tills långfingret dök upp.

Gyan mudra är den vanligaste
handställningen
I Kundaliniyoga är alla fingrarna symboler för dels planeter och dels egenskaper.
Har jag förresten sagt att jag startar tre yogaklasser nästa vecka?
På måndag kl 19 på Sollerön
och
Klockan 10:00 och 19:00 i Morkarlby bystuga. Välkomna

Åter till pekfingret.
I yogan representerar det fingret planeten Jupiter. Lite logiskt är det väl att pekfingret också symboliserar kunskap och expansion.

De andra fingrarna har också sin symbolik men det tar vi en annan gång.

Fast jag brukar använda flera fingrar när jag skriver

Pekfingervalsen måste nämnas i sammanhanget. Det är ju en beprövad metod på diverse tangentbord, det blev så när sekreterarna avskaffades och tjänstemännen skulle skriva sina rapporter själva. Tyvärr. Ofta var det inte eras bästa ämne, de var kanske bra i sin yrkesutövning men att formulera sig och stava rätt var inte alltid så enkelt och maskinskrivning en plåga för många. Dessvärre syntes det ofta på resultatet. Varför en människa som var utbildad till en yrkesutövning skulle utföra också annat arbeta var det inte många som förstod.
Pensionärens insats för bloggen idag

11 kommentarer:

 1. Vilket är längst, ditt pekfinger eller ditt ringfinger?

  SvaraRadera
 2. Det beror på hur jag vinklar handen, kanske ringfingret oftast är lite längre. Är jag lågbegåvad då?

  SvaraRadera
 3. Så intressant! Detta med fingrar och yogan.

  Karins fråga också. Vore roligt att veta mera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja yogan har mycket kul, tummen representerar jaget och jorden, långfingret - Saturnus och tålamod, ringfingret- Venus och kreativitet, lillfingret-Merkurius och kommunikation med det egna jaget.
   Det finns en mängd handställningar, Mudras, där man håller tummen mot det finger med den egenskap man vill koncentrera sig på.
   Det finns väldigt mycket symbolik man kan ägna sig åt men jag har inte ägnat mig åt det och tar inte upp det i klasserna, jag är klen predikant och tycker att var och en får ta upp det dom vill och jag slipper.

   Radera
 4. Finns en hel djungel av fingerlängdjämförelseteorier. Här är ett sammandrag, som kanske inte ska ses som det mest auktoritativa: http://www.aftonbladet.se/wellness/article12453786.ab

  Och så här står det bland annat (efter en uppräkning av olika risker) om personer som har längre ring- än pekfinger:

  - Större chanser att lyckas i yrken som militär, ingenjör, filosof och schackspelare.

  Skulle det inte vara risk där också, egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid noggrann mätning enligt instruktion visade det sig att det inte stämmer ett dugg. Pekfingret är några mm längre, men inte är jag rik och jobben har varit treårsprojekt. Allergi har jag inte, återstår att se hur det går med resten.

   Radera
  2. Men var det inte ringfingret som skulle vara längre för framgång och välstånd? Eller har jag fått allt om lillfingret, jag menar bakfoten?

   Radera
 5. Pekfingervalsen... vilket elände för den som tillika är halv dyslektiker. Jag kommer i håg hur jag med fasa läste några dokument som jag skrev i slutet på sjuttiotalet, innan rättstavningsprogrammens era. Min läsning funkar så att när jag läser det jag själv skrivit kommer jag i håg vad det står så jag ser inte stavfelen förrän det gått lång tid mellan skrivning och läsning. Sekreterare kan inte nog uppskattas, men nuförtiden heter dom assistenter och skulle aldrig nedlåta sig till att skriva åt sin chef. Det verkar vara en allmän åkomma att människor ska göra andra saker än de är utbildade för. Se mitt inlägg om lokaltidningen (Vilja men inte kunna). Brist på respekt för yrkeskunskap är vad det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, man vet ju vad det står, eller borde stå.
   Tänk om vi hade fått tillgång till den hjälp som finns nu, f-n jag vill ha revansch på de senaste 60 åren.

   Radera
 6. Jag har också refererat i mitt sena lördagsinlägg till en annan artikel i Aftonbladet just om hälsa och rikedom, aggressivitet och alkoholism som har att göra med skillnaden i längd mellan pek- och ringfinger enligt en ny forskningsrapport :-)!

  Det var mycket intressant att läsa om betydelsen av fingrarna i yogan - helt nytt för mig. Tyvärr har jag lite långt till dina kurser, annars kunde det varit trevligt!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket symbolik i yogan, om man vill. Och visst är det väldigt synd att du inte kan vara med. Jag har kört yoga sedan 2005 och många av deltagarna har varit med sedan dess.

   Första gången jag var med på yoga hände något märkligt efteråt, jag blev tvärarg och stormskällde. Visserligen var jag alldeles ensam och det var väl lika bra men det var som om en massa spänningar släppte och då förstod jag att yoga var nyttigt.

   Radera