lördag 30 maj 2015

Lördagsblogg Sommarläsning

Idag tycker Karin att vi ska redovisa vår tilltänkta sommarläsning.
Vad de andra lördagsbloggarna tänker läsa kan du se i högerspalten eller i fliken ovan.

Karin har bidragit till min boktrave med en alldeles otroligt spännande bok, Brutus Östlings Konsten att fotografera fåglar och andra djur. Tusen tack!
Det här med måsar är lite speciellt
Egentligen är det nog en uppslagsbok, om än mycket underhållande. Boken är indelad i kapitel, Tanken, Ljuset, Naturen, Djuren, Hantverket, Tips, Trix, Inspiration.
Vid varje bild redovisar författaren inställningen på kameran. En mycket generös bok som man inte läser ut, man återvänder till den.Men det är inte så lite frustrerande att läsa den nu när min kamera är på undersökning/reparation.
När garantin gått ut gick det inte längre att få skärpa i bilderna.
Så nu sitter jag här med en väldigt bra fotobok och ingen kamera, mer än mobilkameran som faktiskt är mycket bättre än den lilla röda kompaktkameran.
Förargligt, jag famlar hela tiden efter Kameran, som är hos kameradoktorn.


Och så ska jag läsa intressanta artiklar i diverse tidningar. Jag ligger efter med Hemslöjd. Alltid fullmatad med artiklar som inspirerar till både det ena och det andra i diverse material.
Det här numret som kom idag handlar om får, (man skulle kanske ha några får...?) Mattor i Kirgiztan, fettsvansfår, hur man klipper får, det kan man läsa om t ex. Det är inte första gången Hemslöjd har temanummer om får men ämnet är oändligt. Ändå tar de inte upp recept på mat.

Vid en avtackning häromdagen fick jag en bok om den svenska skogens historia. Lars O. Lagerqvist och Herman Lindqvist skrev och det verkar intressant, ska bli kul.

Zweigbergks bok Än klappar hjärtat har legat på nattygsbordet länge, och det är ju dumt eftersom jag inte kan läsa liggandes.

Men det här blev ju mest faktalitteratur. Mitt dåliga samvete, ett av dom, är klassikerna.


En radda finböcker står i bokhyllan och väntar, t ex den här.

När man läser så vackra böcker bör man nog tänka på hur man är klädd och sitta i en presentabel fåtölj eller vita trädgårdsmöbler under ett skuggande träd.
Växthuset duger nog det också.

Det finns så mycket jag skulle vilja läsa, men först ska jag få någon ordning på ögonen, det är liksom förutsättningen för att kunna läsa längre texter.

19 kommentarer:

 1. Vilken bra bok det verkar vara; konsten att fotografera fåglar... Den tror jag att Klara-Fina ska få som present. Hoppas hon inte tar illa upp :-) Faktaböcker är väldigt roliga att ha just för att det är böcker att återvända till. Jag återvänder sällan till skönlitteratur men faktaböcker kan vara fantastiskt roliga att ha! Så den där boken kanske blir sommarens faktabok för min del...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag, köp den till dig själv, den är liksom mest inriktad på maskinisten och Klara-Fina kommer att känna sig ännu tryggare i dina händer.

   Radera
 2. Få ordning på ögonen hoppas jag du får snart, liksom få tillbaka kameran så boken kommer till sin rätt!
  Tack också för dina tips. Boken på björkstammarna blev en mycket vacker bild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björkstammarna är ett omslagspapper från utställningen Björk. Den utställningen bör också ses.
   Ögonen ja, suck. Ögonmottagningen på tisdag...

   Radera
  2. Ttställningen björk ja ... väven? Såg några alster här i Skellefteå Konsthall ... mycket vackert att stryk handen över och se!

   Radera
 3. Norrtullsligan är kort, rolig och bra! Om du inte får till det där med klädsel och vita trädgårdsmöbler under ett skuggande träd kan du köpa den i pocket och sitta på verandan i stället (som för övrigt är fin nog även för den tjusigt inbundna boken).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får nog bli växthuset, med brasa.

   Radera
 4. Du är som maken Kent - läser helst faktaböcker "som man lär sig något av"... Själv är jag mer för feel-good-böcker med många olika relationer. Jag har några olästa böcker som jag har tänkt att klämma i sommar - kommer med inlägget lite senare.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha Kent är hantverkare? Men jag tror att du också läser faktaböcker för nog kan man se noter och partitur som fakta?
   Problemet med att läsa faktaböcker är att man blir så inspirerad att göra saker så man hinner inte med så mycket annat.

   Radera
 5. Hoppeligen så får du snart ordning på förutsättningen för att kunna läsa! Jag beundrar din nit och ivrighet att lära dig så mycket om hur man fotograferar. Önskar jag hade en uns av densamma.
  Faktaböcker är alltid intressanta och lärorika.
  Hemslöjden brukar jag läsa när jag drar iväg till Mariehamn och måste vänta på att tiden går ibland.
  Biblioteket är en fröjd att vara i

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men Karin, nu är det så att du verkar inte behöva lära dig att fotografera, du tar redan så fina bilder så det är bra som det är.

   Jag har en trave Hemslöjd liggande i växthuset, en väninna brukar lägga sig på soffan och läsa och efter en stund sover hon skönt.

   Radera
 6. Jag tillbringade sistlidna födelsedag på ett fantastiskt sätt, nämligen med Brutus Östling i egen hög person! Han höll ett suveränt föredrag med visning av suveräna bilder, fr a från Midwayöarna. Vilket får mig att inte bara framför allt fascineras av albatrosserna utan även att söka efter läsning om krigshistoria i Stilla Havet. Hm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyckost! Det hade varit intressant att höra honom, men jag har ju boken och den är också väldigt intressant men det blir liksom lite torrsim när jag inte har någon kamera. Den är på reparation.
   Albatrosser är verkligen märkliga.

   Radera
 7. Fina tips på sommarläsning du gett och att du kommer att få trevligt med dessa böcker-tidningar m m är inte att tveka om.
  Önskar dig en fin sommar !
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vassego, nördartiklar är alltid kul.
   Men det är lite tveksamt med läsningen, huset ska målas också...
   Ha det gott i sommar.

   Radera
 8. Ännu mera av fina boktips!
  Den boken om att fotografera skulle jag också vilja äga.
  Tack för fina tips/kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är verkligen både fin och nyttig men det är ruskigt frustrerande att inte ha kameran så jag kan skruva lite och läsa samtidigt.

   Radera
 9. Här kommer en liten samlingskommentar för månadens fyra sista teman. Pga. datorstrul kommer de alla på en gång:

  Sommarläsning: Lika väl som en kamera är a och o när man ska fota är välpreparerade ögon a och o för läsningen (om man inte tar till ljudböckerna). Man kommer långt med bra glasögon, men nästan viktigast av allt är bra belysning som skapar rätt kontrast. Ska det sedan förstoring till, skjuter man sig helt klart i foten om man satsar på billiga 9.95 kr-lösningar, men så klart, man måste ju samtidigt rätta sig efter vad plånboken säger.

  Fotografera: Hoppas det löser sig med kameran. Sitter ju lite i samma situation sedan några år (…hur blev det till så lång tid…?!) och det sätter sig helt klart på nöjet med att fotografera. Du har dock varit flitig som aktivt sök hjälp. Håller tummarna för en lycka reparation!

  Fåglar: En klockren indelning på fåglar du har. Trots att jag (eller kanske pga.) växt upp med en fågelexpert till pappa som tycks kunna urskönja en blåmes på kilometers avstånd (kanske liiite överdrivet, men ändå) så har jag tyvärr inte lärt mig alltför många fågelarter själv. Borde dock verkligen ta tag i det. Det är trots allt kul med fåglar, även om de är svåra att fånga med kameran.

  Museer: Vilket härligt museum som väcker barndomsminnen. Gården jag växte upp på som barn var en, i västsvenska mått mätt, riktig skogsgård och min bonusfarfar (min pappa var fosterpojk där och vi tog oss friheten att ha dessa forsterföräldrar som våra farföräldrar) gick otroligt mycket upp i skogsvården, medan min pappa tog hand om djuren (hans passion) och åkrarna. Just denna debatt om hur man skötte och avverkade skogen bäst växte jag upp med och min bonusfarfar stod fast vid sina ståndspunkter, vem än som försökte säga honom emot; kalhyggen var det värsta han visste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var minsann effektivt kommenterat, återstår att se om jag hänger med nudå
   Sommarläsning: Jo glasögon och bra ljus är ju kul, en och annan starroperation lättar också upp.

   Fotografering: Det finns så många bra kameror och de utvecklas så snabbt och min pension utvecklas inte alls. suck.

   Fåglar: Det är ju märkligt hur en del experter tar död på intresset och andra lyckas väcka det.

   Museer: Håller helt med bonusfarfar, men om det står ett gäng frötallar på ett hygge, är det kalhygge då? Strunt samma, fult är det i alla fall.

   Radera