En trädgårdsbok att fnissa till

I helgen var vi hemma hos syrran och redaktören i södra Dalarna. På kvällen botaniserade jag i bokhyllorna efter något att somna till. Det är lite tunt med slöjdböcker så jag tog den trädgårdsbok jag hittade, dom kan ju vara rätt sövande.


Men det var inte den den här. Klockan blev sent innan jag somnade. Och jag hade roligt hela tiden, tack Elin Unnes.

Det finns både, inte alltför högtidliga, goda råd och vackra bilder och väldigt mycket humor.
Det här stycket t. ex:
"Enligt en amerikans undersökning sänker man risken att dö i förtid med 39% om man äter grönsaker som innehåller alfakaroten. Enligt den här helt och hållet seriösa undersökningen är det inte bara risken att dö i förtid av sjukdomar utan risken att dö, lite i största allmänhet, som sjunker. Alltså, du cyklar inte omkull lika ofta, blir inte påkörd lika ofta, stoppar inte fingrarna i ägguttaget lika ofta om du är er morötter."


Visserligen varnar hon för ta in pepparrot på tomten, den den sprider sig ohejdat. Och jag som blev så lycklig här jag hittade en 40-årig pepparrot som stått alldeles tyst och stilla i ett hörn av tomten, jag hade bara inte vetat vad det var för stora vackra blad. Nu har jag försökt flytta den, försiktigt. Varvid den tvärdog, det tyckte jag var lite otacksamt.

Den goda Elin kan ju teoretisera om odlingar , hon lever i växtzon 2 och då är det väl ingen sport. men kom igen på den här tundran i växtzon 5-6. Det är en utmaning.

Ät morötter!

Kommentarer

  1. Dumsnåla tips för nygamla odlare! Älskar underrubriken! Den måste jag försöka hitta. Älskar morötter också! Bådar gott för att leva -inte bara ett långt utan även ett tämligen säkert liv :-) Trevlig fortsatt helg och tack för boktips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar hennes språk, hon skriver om prydnadsblommor och prydnadsinsekter t ex. Och fjärilar är ju fint.

      Radera
  2. Då är den soppa jag just åt nyttig. Jag tog alla rester i kylen och kokte soppa. Det var redan kokta rotsaker av olika slag, rårivna morötter med grapefrukt, babyspenat, paprika, potatis och vitlök. Samt tomat. Plus säkert ett par saker till som jag glömt. Maken klagade på för mycket vitlök men jag tyckte det var jättegott. Och fullt med alfakaroten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fullt med karoten i karotten och vitlök måste det ju vara.

      Radera
  3. ler åt godroliga boken, äter morötter - men alfa eller betakaroten blir lite snurrigt, ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Strunt i vilken sort, karoten som karoten, nyttigt är det båda två.

      Radera
  4. Hoppsan, där rök mitt lördagsinlägg om sommarläsningstips... Eller förresten, det är ju bara att hänvisa hit! Visst är det en av de bästa trädgårdsböcker som skrivits? Tröst och inspiration och kunskap och humor. Vad kan man mer begära?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehehe, tack för gammal ost liksom.
      Väldigt många gånger har jag gått och grunnat på ett blogginlägg, lite för länge, för rätt som det är har du publicerat idén. Men det ska erkännas, du har alltid gjort det bättre än jag hade kunnat åstadkomma.
      The secret gardener blir min trädgådsbibel, synd bara att hon inte skriver något om hur man sköter vinstockar.

      Radera
    2. Va? Har jag snott idéer av dig? Det borde jag ju skämmas för! Och här går jag och vet inte ens om det. Då skäms jag väl lite i största allmänhet då...

      Unnes skriver visserligen inget om hur man sköter vinstockar, men hon skriver i alla fall att det är en bra idé att odla vindruvor, eftersom köpedruvorna är det best giftbesprutade man kan hitta i en mataffär. bara en sån sak!

      Radera
    3. Jag har ju inte riktigt annonserat i förväg vad jag tänkt skriva och plötsligt upptäcker jag att du redan gjort det. Snabbare och bättre.
      Men då får man tänka om och det skadar ju inte.

      Det finns möjlighet att det blir mycket vindruvor i år, jag kom mig för med att både gödsla och vattna i mars.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Knäpphärvil

Konstiga vävstolar

Blåblus och spetssjal