lördag 23 maj 2015

Fotografering Lördagsblogg

Det är syrran som har hittat på teman för maj och idag vill hon att vi ska ägna oss åt fotografering. Och det kan ju hon göra som har en ny fin jätteduktig kamera. Ganska onödigt egentligen för hon tog väldigt bra bilder med sin gamla kamera. Inte är jag avundsjuk inte, nähäädå.
Inte alls nästan.

Flera lördagsbloggare finns i spalten till höger.


Jag har minsann också en kamera, en liten kompaktkamera och är röd, faktiskt. Man kan ta rätt bra bilder med den också, tror jag. Det stod så i reklamen i alla fall. Om inte motivet flyttar på sig för då blir det svårt. Och så har jag ju iPhonen och den är ju hyfsad kamera i den också.
Och förr i tiden så dög det med lådkameror, för att tala om Instamatic.
Vem minns inte sin gamla Instamatic med kub-blixt.

En gång i tiden hade jag en liten Minox, fiffig liten kamera, den var så liten så den försvann.


Sjuk, eller möjligen lat
Jamen ärligt, såhär år det. Jag har ju en Nokia Coolpix P510, ganska bra faktiskt. Den var i alla fall det ända till garantin gick ut. Sedan började det bli svårt. Zoomen hängde inte med riktigt, det fungerade ok till hälften sen gick det inte att få skärpa där jag ville ha skärpa.
Den där fina fjärilen/fågeln som satt en bit bort den ville inte kameran se, låtsades inte om den bara och den där knallgula spindeln ignorera den totalt.

Jag klagade och gnällde och frågade dottern som är född i digital tid. Hon fixade och trixade och ändrade och skruvade, men det blev just inte bättre. Jag frågade sakkunskap om råd och fick väldigt många goda råd.
De flesta kunniga herrarna och damerna i fotoklubben pillade på kameran.


Sedan var den alldeles vimmelkantig och jag fick nolla den och ställa in datum och tid och ta bort ljud och sånt.

Men jag fick ändå inte någon ordning på zoomen. Det antyddes att det var SBK (skit bakom knapparna) och RTFM (Read the fucking manual) handhavandefel och jag kände mig bara dummare och dummare och riktigt misslyckad.


Den här pippin hittade ju kameran på

Men den här kanariefågeln (ellervadetär) gillade den inte, 
grannens buskar var intressantare.


Slokörad lommade jag iväg med kameran till butiken där jag köpt den och pep hjälp.

Det var Annika som tog emot mig och mitt problem. Hon pillade vant på kameran för hon är född i kamerabutiken och har en likadan kamera själv. Hon föreslog att jag skulle ändra fokuspunkt, det hade jag redan gjort. Annika småpratar med sig själv för det mesta och det låter såhär ungefär, Jahaja mhum, jaja, visst, jodå...
Hon började kolla zoomen och lät såhär ungefär Jahaja, mhum, jomen nu, nähä, men kolla nudå, nä det funkade inte, men den sladden ska den väl hitta, jomen nej ... osv

För varje gång kameraskrället  missade att fokusera  gladdes jag i smyg, det kanske inte jag som var oduglig fotograf. Det slutade med att hon tog kvar patienten och skulle kontakta Nikon eller skicka iväg kameran på reparation.
Men, sa hon oroligt, då blir ju du utan kamera men du kan väl låna den här så länge. Då blev det väldigt svårt en stund. Det var den kameran som syrran skrev om och länkade till den här artikeln. Om jag skulle låna den kameran så skulle det nog bli väldigt svårt att lämna tillbaka den.
Det är försäljningsknep det. Jag lånade den inte.

Så tyvärr, det blir ingen fotografering för mig den här veckan.

21 kommentarer:

 1. Nejmen OJ! Du tackade nej till värstingarnas värsting!!! Det innebär alltså att den har kommit nu? Det var ju flera veckors väntetid när jag kollade för någon månad sedan. Men den är ju vähäldigt tung, den där rackarn, trösta dig med det.

  Vilken redig Annika som insåg att det var kameran som hade fokuseringsproblem! En kamera som bara fokuserar rätt någon gång ibland, när den råkar ha lust, är ju inte precis vad man önskar sig. Hoppas den blir frisk snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag vet ju hur jag fungerar och jag tror inte att jag hade backat för några hg kamera om funktionerna var bra.

   Radera
  2. Det kanske är kilopris på kameror, det var ju ganska mycket pengar också.

   Radera
 2. PS. Om fler än jag går bet på att identifiera smörgåsarna i robottestet, kan jag tipsa om att det tydligen går bra med hamburgare också. Klicka på allt med bröd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det var då självs den, jag har aldrig lagt in någon robotfunktion. Är det flera som har problem med det där trasslet?

   Radera
  2. Det är Blogger som på egen hand lägger in det här spamfiltret som dyker upp då och då. Jag och flera med mig har dock upptäckt att man ofta inte ens behöver bry sig om det... hm... konstigt, men så är det. bara att strunta i hamburgare, bröd eller siffror...

   Radera
 3. Den omnända ofokuserade kameran kanske skulle fått en hem här .... vi kunde komplettera varan! Du skriver roligt i vanlig ordning, och bilderna är ju fantastiska på hur en kamera själv väljer .... det är i dessa lägen jag frågar mig ... är det sant eller falsk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för snälla ord.
   Men ack ack ack, det är den bittra verkligheten och tyvärr väldigt sant, återstår att se hur kameran bär sig åt när jag får tillbaka den, och vad det kostar.
   Men på tisdag kanske jag lånar värstingen, i alla fall, för då ska fotoklubben på utflykt.

   Radera
  2. Låna värstingen du, och jag hoppas det löser sig för dig!

   Radera
 4. Länken till kameran är ju till "min" fotoaffär i NY, B&H! Visst blir man frustrerad av att bli anklagad för felaktigt handhavande! Minns en evig kamp med en fotoaffär i Lund om ett blixtaggregat som aldrig fungerade som det skulle. Till slut tröttnade man på mig och gav mig pengarna tillbaka.
  Hoppas din kamera blir frisk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag fixat så länken går till kameran, hoppas jag.
   Jo, frustrerad var ordet. Ibland kör man huvudet i väggen många gånger i onödan. Någon gång borde man ju lära sig att lägga ner den striden när den inte leder någon vart.

   Radera
 5. Det är rent livsfarligt att låna ny teknik. Man får ett habegär som är groteskt stort. Jag faller stenhårt varje gång. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovars, jag har nog nästan fallit redan, trots att jag inte ens hållit i den. Dessutom har brorsan beställt en sån kamera och bara får vänta och vänta på den så det är lite extra frestande att köpa den och tala om att butiken formligen tryckte den på mig.

   Radera
 6. Jag är så totalt oteknisk som man kan bli. Kan lära mej visa saker,men utanför den ramen är det stopp.
  Ha en bra söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så otroligt fiffigt med dom där kamerorna, dom kan nästa allt alldeles på egen hand. I fotoklubben kallas det "japanen" dvs den japanska ingejörskonsten som fixar allt.

   Radera
 7. Haha! Det blev ett väldigt trevligt inlägg i alla fall. Och en hel del foton också. Du kan ju vara glad i alla fall som köpt kameran i butik. Det är värre när man har köpt kameran på nätet.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack.
   Nej näthandel vågar jag mig inte på och den butiken som jag handlar i är så bra så den sviker jag inte. Jag vill ta i och känna på sakerna jag köper, Länge leve Kjells foto i Mora!

   Radera
 8. Trist med kameraproblem, men du fick ända till ett väldans trevligt inlägg... sitter här med ett stort leende :)
  Hoppas nu du får tillbaka en frisk kamera inom det snaraste!
  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)
   Ja det är inte klokt vad man kan sakna en kamera och så många bra motiv det dyker upp.

   Radera
 9. Så underhållande du skrivet i vårt tema. Hoppas det ordnar till sig snart med kameran. Ett omistligt ting. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.
   De mest fantastiska motiv står som spön i backen nu. Dessutom skulle jag ha dokumenterat när vi lyte in nya ackumulatortanken och ... en massa annat.

   Radera