lördag 16 maj 2015

Fåglar Lördagsblogg

Idag skriver lördagsbloggarna om fåglar. Det har Karin Englund bestämt. Fler lördagsbloggare finns i spalten till höger för nu har jag möblerat om, har jag missat någon så finns alla kvar i fliken ovan.

Fåglar är inte mitt bästa ämne. Jag skiljer på två huvudgrupper, pip-pipare och gack-gackare. 
Pip-pipare har inte simfötter vilket gack-gackare plägar ha. 

Men jag lär mig och jag har förstått att den här lilla tjockisen är en blåmes, till synes ganska sur.

Jag tyckte löven på gräsmattan rörde sig och det var fåglar, bergfinkar enligt sakkunskapen. 
Jag har inte lyckats räkna hur många det är.

Ett rart domherrar poserade snällt på gräsmattan och Pensionären sa bestämt Nej det där är bofinkar. Näää, när jag nu änligen har lärt mig hur en fågel ser ut så ska han inte komma och påstå att dom bytt namn, heller!

Det här är en bofink och dom kan inte se ut hur som helst. 
Rättelse, det är en berfikhona.

Det är inte lätt att fotografera fåglar, men det satt en här alldeles nyss

Den här är jääättestor och jag lyckades få upp kameran innan den försvann i det blå, men jag undrar vad det är, fiskgjuse, örn?

Det är som sagt inte lätt att fotografera fåglar, huvudlösa är rätt ointressanta

Typiska gackgackare

Och så skulle fotoklubben ut och fotografera måsar. Det gick väl så där lagom bra

Inte riktigt det perspektiv jag ville ha


En gedigen samling halva måsar har jag i alla fall, fokus och skärpa hann varken jag eller kameran med. Men jag jobbar på det.

25 kommentarer:

 1. Jag tycker om din indelning av fåglar och tror jag tar efter härefter. Gackgackbilden är fin, vilket de andra bilderna också är. Bofinken är inte en bofink utan en bergfinkshona....åtminstone hos oss när de mellanlandar här ;). Domherrsparet är ju bara för gulligt. Herr och fru står lutade mot varandra och poserar snällt framför dig.
  Och en av måsbilderna ser ut som en målning. Tjusigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ante mig att det var nåt lurt med den där pippin.

   Radera
 2. Det är jättesvårt att se skillnad på fåglar, så din grovsortering är till god hjälp. Men bofinkar och domherrar är lurigt lika. Och när de bara visar upp magen på det där sätter är de ännu mera lika. Blåmesen känner man däremot lätt igen på att den är lika kameraovillig som Greta Garbo. Därav den surmulna minan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...för att inte tala om bergfinkar.
   Jag blev glad när jag hittade en fågelbok med en kapittelrubrik Små bruna fåglar.

   Radera
 3. ...minen.

  PS. Det var inte lätt att passera robottestet. Jag fick underkänt flera gånger. Burritos kan tydligen, precis som bofinkar, se ut precis hur som helst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. VA?! Har jag robottest? Hur kom den till?

   Radera
  2. "Bevisa att du inte är en robot" står det när man kommenterar. Och för att bevisa att man inte är en robot ska man välja rätt bilder. Problemet är att alla bilder mest ser ut som pölsa oavsett om de ska föreställa glass, tårta eller burritos. Känns ungefär som när dotterns skulle ta körkort, funkade på fjärde försöket...

   Radera
  3. Nejmen nu var tårtorna plötsligt borta! Nu behövde jag bara klicka i en ruta för att bevisa att jag inte är en robot och det klarade jag finfint!

   Radera
  4. Mycket märkligt, jag har inte gjort något.
   Blogger lever sitt eget liv och stökar omkring, ibland vägrar den visa kommentarer.

   Radera
 4. Å vad jag skrattade åt dina halva måsar Kicki! Antagligen för att jag stått med Klara-Fina upp mot skyn och halshuggit den ena fågeln efter den andra! Tack för en superbra indelning av fåglar. Min kunskap är inte stor så jag tar den; gackgackare och pippipare. Den ena har simfötter och den andra inte! Perfekt :-) Ha en härlig lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är inte lätt med fjäderfäl, dom bara fladdrar omkring. Om du kan ställa in Klara-Fina på Sport i Menyn så tar den en massa bilder på sekunden och så får man ju hoppas på att man har tur.

   Radera
 5. Spaljébilden var underbar!
  Vi hade en kompis som hette Kalle (eller nåt annat kanske). När han fotograferade fåglar såg vi andra bara en massa grönt snår på bilden. Men han hävdade bestämt att den där lilla ogröna pricken (inte den 1 cm till höger utan Den!) var en fågel. Vi brukar ofta referera våra egna fågelfotoförsök som kallebilder.

  För några veckor sen försökte jag fotografera korpar med mobilen. Men det är ena listiga typer. Det där med bil som stannar och något som siktar på dem går de inte på minsann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalle visste ju att det satt en fågel och därmed såg han den.
   I vår familj hade vi Fridabilder, det var mest huvudlöst folk på dom. När moster Frida skulle fotografera så tryckte hon ner avtryckaren med sådan energi att hon tryckte ner hela kamera och fick en suddig bild på huvudlöst folk.

   Radera
 6. Gillar dina "etiketter" - och specialgillar fotot där det satt en fågel alldeles nyss ... :-D been there, done that, kan man säga!!! Jag är med på lördagstemat för första gången i dag. Med lite annorlunda fåglar! Såna du KANSKE aldrig sett - men har man väl fått syn på dom hinner man också ta en bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen i gänget, jag ska genast lägga till dig i listan.
   Det där med motiv som smiter, det blir lätt så när kameran är lite seeeg. Jag samlar argument för att investera i en ny, (lite värre än syrrans)

   Radera
 7. Haha - skrattar gott innan jag ska gå och lägga mig. Jag hade samma otur med min lilla trädkrypare i mitt inlägg. Svanbilden är helt fantastisk - den har du verkligen lyckats med! Domherren och även domherrens dam ( varför heter hon inte domdam?) är också en jättebra bild tycker jag.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra, då sov du gott sedan.
   När det gäller att lyckas med ett foto så är det viktigaste att ha tur, tålamod och en bra kamera skadar ju inte heller. Svanarna radade så snällt upp sig och såg ut som om John Bauer hade arrangerat det hela, bilden tog jag med en lite kompaktkamera. Men går inte att förstora.

   Radera
 8. Haha, jag gillar dina fågelbilder! Och fågelkunskap så det räcker! Dom där huvudlösa undrar jag om dom kan vara grönfinkar. Vi har dom på besök här också ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är dom gröna och ibland är dom gula, undrar om det inte är kanariefåglar kanske?

   Radera
 9. Från pip-pipare och gack-gackare synvinkeln så må jag säga att du numera kan lägga till en version 2.0 Kicki! Din humor i det hela! Fågelfärdighet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart kanske jag lär mig se skillnad på bofink och bergfink också, då kan jag nästa kalla mig ornitolog, tror jag.

   Radera
 10. Härliga bilder! Jag tycker också att det är konstigt att fåglar byter namn så där hux flux. Varför gör de det? Men å andra sidan måste man ju inte veta deras namn om man inte ska tilltala dem.
  Här är huvudsaken vackra bilder och där har du verkligen lyckats.

  SvaraRadera
 11. Haha... åh vad jag känner igen mig i det här... tänk att de aldrig kan sitta still... eller i alla fall inte när man vill. Tycker du lyckats bra med en del i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.
   När jag hittade Sport-knappen så gick det att ta hyfsade bilder. Den har jag struntat i för jag är ju inte sportintresserad, men det finns ju annat som rör på sig också.

   Radera