fredag 25 maj 2012

Fredagstema


Semestertips
Man åker inte ifrån Sverige på sommaren. Bara så ni vet. Men från oktober till mars är det t o m rekommendabelt att fly detta klimat och mörker och åka söderut.
Guiden går hem, i moradräkt och stövlar
Men nu är det sommar och det finns massor av roliga saker att se och göra ganska nära. 
Kring Siljan t ex.
Har man inte sett Zornmuseet så bör man göra det, Zorns hem bör också ses och varför inte fullfölja zorntemat och titta på Zorns textilkammare. Textilkammaren är en guldgruva för textilnördar med historiska intressen. Zorns gammelgård ligger alldeles intill.

Fast det vet ju både Erik och Gösta
att myrorna bor i skogen
Efter det ägnar man sig åt friluftsliv och tittar på Siljansfors skogsmuseum och det arboretum som också finns där. En liten restaurang finns det också.
Har man barn med sig så kan man gå knattestigen och vill man ha en lägre promenad så tar man järnbruksstigen.
Men det är alltså naturstigar i en naturlig skog med allt vad det innebär.
En dam, som nog inte var så van att gå i skogen, kom in på restaurangen och klagade över att ingen hade varnar för att det var myror i skogen!

10 kommentarer:

 1. Alldeles utmärkt semestertips.
  Skogsmuseét har jag redan varit på och kan rekommendera. De andra tipsen väntar på mig...och jag på dom :).
  Kram Monika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu är det skogsmuseet utökat och mer lär det bli om gubbarna får leka som dom vill. Men du får ju inte missa textilkammaren och de andra zornmuseerna, Min dotter ska jobba på textilkammaren i sommar förresten. Nörderiet är en släktkrämpa.

   Radera
 2. Jag måste skam till sägandes säga att jag inte har varit till skogsmuseét och inte till Zornmuseet heller för den delen. Sett en del i tv-n har jag gjort men inte på plats. Lägger tipsen bakom örat och hoppas komma ihåg dem när vägarna bär mot det hållet.

  ha en fin fredag!
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen det är så mycket, att se och lära och uppleva på alla ställena. Synd att missa. Men det finns som sagt myror.

   Radera
 3. Favoritbesöksmål. Kunskaper i kubik, mycket fint att titta på och trevligt bemötande. Fredagsbloggare kan väl dessutom titta in hos Livsrummet för en fika i växthuset, hoppas jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla är alltid välkomna, i synnerhet fredagsbloggare

   Radera
 4. Med en del av familjen bosatt i Dalarna så är ju Siljansbygden inte helt okänd för oss sydlänningar. Zornmuseet är värt flera besök! Säkert myrornas skog också....

  SvaraRadera
 5. Jamen så bra, då har du ju flera skäl att komma till Dalarna. Välkommen

  SvaraRadera
 6. Vår tyska vän berättade att i Tyskland hade hon aldrig sett en myrstack utan staket runt.
  Sant.

  Så att det fanns myror i skogen kaan vara en nyhet om man är tillräckligt urban. Det är jag övertygad om. Men då kan man ju å andra sidan vara imponerad över att damen visste att krypen hette myror ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Min normala cykelväg till centrum går genom skogen och vägen har varit kantad av myrstackar, jag har sett att flera har blivit demolerade, av människor, snöplogen. Det hade nog behövts staket där. Är inte myrstackar fredade på något sätt?

   Radera