fredag 4 maj 2012

Fredagstema Danmark


Det var nåt annat än Siljan det, men ser ut att blåsa lite kallt

Innan Pensionären blev pensionär jobbade han fackligt i Metallarbetarförbundet. Fackligt arbete är inte arbetstidsreglerat. Han jobbade all-tid. När det blev dags för semester föreslog han att vi skulle åka till danska metallarbetarförbundets kursgård. Och det var väl lika bra tänkte jag, gift med Metall, lever med Metall och semestrar med Metall.
Vi for och hamnade på en kursgård på Jylland tillsammans med danska och norska metallare. Det var mycket trevligt och välordnat med mat och fika var tredje timme och jag slapp både disk och tvätt i en hel vecka. Ungarna fladdrade iväg med nya kompisar som det fortfarande, 20 år senare, har kontakt med.
Det ordnades utflykter i buss och det var Legoland, naturligtvis, Danmarks största vattenkraftverk, det var riktigt gulligt, och en gång for vi till Thyborøn som jag trodde bara fanns i väderleksrapporten. Busschauffören guidade och berättade att byborna var skyldiga att ha staket runt sina tomter och gärna odla något som höll sanden på plats.
Ölbilen började inte köra till Tuborøn förrän på femtiotalet. Det var ogudaktigt att dricka öl. Men danskarna i bussen klagade på chauffören för han hade en dialekt som de inte förstod. Då ingrep Pensionären och tolkade, hans moramål fungerade ganska bra ihop med den gammeldansk västjylländska.
Apropå Gammeldansk så är det franskägd numera.

PS Och idag har vi det såhär DS
Fryser nog också

9 kommentarer:

 1. Fin bild från stranden! Hur kommer det sig att det syns på färgerna att det handlar om ungefär 20 år sedan? Gamla färgbilder ser ut som gamla färgbilder även om de inte är blekta eller färgförändrade. Hade man andra färger på kläderna förr?

  Inte riktigt lika fin bild på slutet. Ska det verkligen vara så här?

  SvaraRadera
 2. Och jösses vad ungarna sprang på stranden och blöta blev dom.
  De där bilderna är tagna med kamera med film i och bilderna framkallade och skannade och det har nog hänt en hel del med färgerna på vägen. Det är säkert möjligt att att göra något åt det i datorn men jag har inte gått kursen. Men jag har ambitioner att göra det.

  Snön menar du? En restorder som vanligt, det brukar ju bli det så här års, slarv från leverantören som vanligt.

  SvaraRadera
 3. Fnissar lyckligt över att gammelsvenska är kompatibel med gammeldanska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det spännande. Grannen som vuxit upp i Älvdalen åkte till Island på semester och det fungerade alldeles utmärkt med älvdalsmål på Island.

   Radera
 4. Åh, den här snön. Fast det syns plötsligt inte att jag har större delen av mossmattan okrattad, mao kan jag med gott samvete ta med mig lilla mamman på utflykt imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kommer att få en stor och vackert strålande gloria om du tar med mamma på utflykt istället för att kratta. Det hjälper inte att kratta bort mossa men om man får ett gäng ungar att springa omkring på den så sliter dom ut mossan. Eller trädgårdsfest kanske också funkar.

   Radera
  2. Oh, tack! Jodå, vi hade en lång och rolig utflykt. Och jag använder ett gäng ungar till diverse göromål på gården, städslar alltså barnarbetare ... med gott samvete, då har jag mer tid att putsa glorian! (och jag gillar min mossmatta, men det är Dagmar-rester som måste bort innan det är dags att plocka fram gräsklipparen)

   Radera
  3. Dagmar? Vad har Dagmar ställt till? Eller vad hände med Dagmar?

   Radera
  4. Ja, stackars alla som råkar heta Dagmar! De är förhoppningsvis intakta, men min mossmatta är täckt med märkligt finfördelat tallpinnefnas. I övrigt är den ju underhållsfri och städsegrön.

   Radera