tisdag 22 maj 2012

Boken har kommit


Jag borde ju naturligtvis ha gjort en massa annat men så kom boken. Peter Korns trädgård.
Och jag blev sittande med den, länge, för boken är tjock. Det är massor med vackra bilder och intressant resonemang om vad växterna trivs i. 
Växterna och jorden (dvs underlaget) styr och odlarens uppgift ska vara att ordna till det efter de förutsättningar och behov som finns. Egentligen är det ju rätt självklart.

Denna f.d ros sas vara härdig
och anspråkslös.
Det är sista rosen på den här tomten.
Vill odlaren odla rosor så får odlaren göra det där rosorna vill växa, inte där odlaren vill ha rosor. Så nu har jag insett det.
Det finns växter som trivs i sand har jag läst, därmed finns det hopp för mig som bor i sandgrop.
Det är rötterna man odlar, står det på ett ställe och jag tänkte att ja just ja, så är det ju.

Det som stör mig lite är att alla växter nämns med latinska namn, men de kanske inte har några svenska namn än, nyinvandrade som de är från Armenien, Kirgizistan och Yunnann. Växter som är nya för oss men som tydligen kan fungera i vårt klimat, på rätt grund.
Vi hälsade på i Peter Korns trädgård och gjorde det alldeles för tidigt på året.  Egentligen såg det bra ut som grushögar med storsten i. Men det var intressant att se en trädgård naken, det syntes bättre hur den var uppbyggd. Peter tycker om att gräva och han har grävt fram klipporna för hand, enligt skvallret är han lite deppig på vintern för då kan han inte gräva.
Det finns ett recept på kladdkaka i boken, kladdkakerecept hittar man på de mest oväntade ställen. Kakan är god, Mirjam bjöd på den.

2 kommentarer:

  1. Låter som den perfekta boken att ha med som lektyr om man till exempel ska åka tåg, till exempel till Stockholm, eller så...

    SvaraRadera
  2. Ja absolut, men jag har för säkerhets skulle en stickning med mig också, man kan ju inte fara iväg oklädd heller.

    SvaraRadera