lördag 17 januari 2015

lördagsblogg Skräp

Jag städade i går, man ska visst göra det på fredagar har jag hört. Det blev en ganska omfattande städning för jag har nog missat några fredagar. Och lämpligt nog vill Olgakatt att vi ska skriva om skräp idag.

Och vad är det då som är skräp? I stort sett ingenting.
Skräp är material på fel ställe och kan det inte bli något annat så kan det bli värme.
Men det som är mest skräp av allt är nog trasiga plastpåsar. Dessutom ser det skräpigt ut men skräpigt är en annan sak.

Vårt vanligaste material på fel ställe
Vi har en lång och smal tomt som liksom är delad i två. Pensionären har mycket material på sin tomthalva medan min tomthalva är relativt prydlig. Hans halva ser skräpig ut med gamla bilar och virkeshögar och skrot. Vi talar om saken ibland, mest jag. Men material är det.

I arbetsrummet finns mina travar och högar med garner och tyger är väl inte så prydliga kanske men det är ju en helt annan sak. Tycker jag.
Spår efter naturälskare ?
Jag tror att konservburkar blir de nya antikviteterna, när såg du en kaffeburk i plåt senast?
Efter min omfattande städning i går så föll jag ihop soffan framför tvn. På Kunskapskanalen visades ett franskt program om Rio de Janeiro och hur de lyckades bromsa och vända utvecklingen från nedskräpad och förgiftad stad till något betydligt hoppfullare inför OS -09. Undrar hur det gått sedan?
Vanligtvis plockar jag inte plocka tomburkar men den här tog jag reda på och pantade,
den låg så väldigt fel vid min promenadstig.
Nästa program handlade om en man som var på jakt efter vintageprylar i Indien. Jag tror det gick någon gräns vid antikviteter, man bör inte bära iväg med kulturarvet, parthenonfriser och sånt. Det programmet tycket jag inte om, en snorkig raljerande attityd bör man inte ha som turist. Han traskade runt på loppmarknader och "gjorde fynd" bland det som det han kallade skräp.
Nu ska vi åka till vår nya fina Återvinningscentral med skräp, faktiskt. Allt kan man ju inte ta reda på själv.

18 kommentarer:

 1. Nämen NU ska trädgården här delas upp! Jag tar ena halvan och Karlsloken den andra - bästa tipset på länge! Eller vänta! Så kanske vi redan har det. Jag odlar och han klipper gräs. Nåväl. Bra att det finns återvinningsstationer för det som man själv inte kan ta hand om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att dela på jobbet, den som är road av trädgårdsarbete kan göra det roliga och den som inte tycker att det är så kul kan göra det andra... öh... eller kanske tvärtom.

   Radera
 2. Jag är tacksam för att maken inte samlar på gamla bilar! För övrigt har vi allt gemensamt utom frysen. Jag har övre halvan han har nedre. I min halva hittar jag ingenting, i hans ligger allting välordnat och snyggt. Apropå delad tomt...

  Men nu ska jag göra slag i saken och åka ner till återvinningen med kläder som jag inte längre använder men som har krympt t.ex. Förra gången för ett par år sen åkte jag ner med fyra fulla sopsäckar. Nu har jag nog nästan lika många. Jag växte ju upp under kriget (andra...) då man skulle ta till vara på allting. Även det som var för smått (kunde man sy om) eller som var helt omodernt (kunde ju bli modernt igen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen en sak att vara glad över, bilar tar plats. Men det där med frysen var ju intressant.

   Du kan ju gå till HM med klädpåsarna som syrran, karin Englund, föreslår så får du rabattkupong också.

   Radera
 3. Ju ældre jag blir klassar jag som skræp, eller i vart fall onødigt... Men det kanske ær en helt annan sak!?

  Jag ska bl.a gøra precis som Musikanta skrivit hær i kommentarsfæltet... stæda i min garderob och køra ivæg en hel del till någon slags återvinning. Bokhyllan ska gå samma øde till møtes. Många bøcker dær som jag inte førstår varfør jag æger. Skræp før mig, kanske intressant før någon annan. Mmmm man kan nog definiera skræp på olika sætt.

  Trasiga plastpåsar ær utan tvekan skræp! Dem kan ju ingen annan vara intresserad av!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blir man kräsnare med åldern.
   Såg du Karins tips om H&M och insamlingen? Och bokhyllan kan fördelas på Bokborsen.se till glädje för någon kanske. Det är lite pyssligt men kan vara lönsamt.

   Radera
 4. Och eftersom du inte skrev det själv gör jag det: det är väl inga som är så bra på att återanvända material på fiffiga och oväntade sätt som du och Pensionären.

  När det gäller textilier har jag just upptäckt att H&M tar emot kläder för att göra nya kläder av dem. Man får rabattkuponger om man lämnar in hos dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aschdå, den gamla trasan. Det kan man verkligen säga om kjolen som jag har idag. Det har varit farmors och är riktigt bra kvalité i kamgarn, Finns det att få tag i nu?

   Jag lär aldrig få ihop till några rabattkuponger på H&M, de utslitna t-tröjorna som ska slängas blir torktrasor i garaget.

   Radera
 5. Återanvändning och loppis, sekondhandaffärer, allt vad du vill kalla det, är riktigt goda idéer. Och plastpåseeländet en riktig dålig sådan. Vissa stater i USA börjar lagstifta mot plastkassar och jag tycker man borde höja priset rejält här hemma.Kostade kassen en tia eller tjuga kanske fler tog med sig sin egen, idag är de för billiga. För ett par decennier sedan tyckte jag vägkanterna i olika länder jag besökte såg väldigt skräpiga ut jämfört med Sverige. Idag är det lika illa här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju det där med vem som ska ta hand om konstanserna för en vara hela vägen. Det hisnar när man tänker på alla de mikroskopiska plastpartiklar som ställer till det i haven.
   Är det den som producerar varan eller den som använder den som ska betala?
   Det är inte alldeles enklet det här.

   Radera
 6. Där sa du något ... kaffeburkar i plåt ... vill ha ;.)
  Sedan så pratas det om att införa lagen igen om att få pengar för att lämna in bilar. Det skulle vara bra för nu samlas det skrot igen och många människor. Det läcker ut olja, bensin ... och vad mer? Ha en bra dag/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den lagen vill jag ha tillbaka!
   Ha det bra du med.

   Radera
 7. Jag har gamla plåtburkar till kaffe och te. Återanvändning som är både vacker och praktisk.
  När jag hade småbarnsverksamhet och gick ut och gå med mina tvååringar så tog vi vara på alla glasflaskor och tomburkar som låg i ett av de vackraste områdena i Mariehamn. Det blev ett måste, nästan till genant ibland när "mina" små såg en ölburk någonstans och ropade "vill ha". Av de pantade flaskorna och burkarna köpte vi till slut ett jättefint fårskinn att ha i en av pulkorna.
  Det finns mycket, mycket kvar att ändra på vad gäller skräphanteringen. Framför allt attityder hos förbrukarna.
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja både förbrukare och producenter får skärpa sig. Barn har en fantastisk moral, ibland får man nästan ångra sin uppfostran.

   Jag retar mig på förpackningar som har ett innehåll på 30 % av den den volym förpackningen har.

   Radera
 8. Din definition på skräp faller mig i smaken! Lite huvud på spiken - modell det där :) - illustrerande bilder! Tema blir så brett då en läser runt. Din fredagsvana inföll ju utmärkt denna veckan. Så blev också "englundska" begreppet klart för mig - ni är syskon du och Karin ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte nog med att vi är systrar, vi har Skogsgurra också, som är brorsan då.

   Ämnet Skräp kan verkligen sprida sig hur brett som helt, som skräp.

   Radera
 9. Min kommentar som jag just skrev bara försvann innan jag hann med att publicera... knasigt
  Jag provar igen..

  Jag blir så ledsen när jag ser "rester-efter-festen" så där. Det är ju bra mycket tyngre att bära dit eländet än att ta med sig hem igen...

  SvaraRadera
 10. Jag har samma problem, man ska tydligen logga in först och skriva kommentaren sedan.

  Jo visst är det trist med såna där lämningar, grannkillarna såg ganska generade ut när jag traskade förbi med öl-lådan.

  SvaraRadera