lördag 3 maj 2014

Lördagstema Trädgårdsdrömmar

Olga Katt håller i teman för lördagsbloggen i maj. Och nu vill hon att vi ska ta hand om odlingarna. 

Och visst har man ambitioner och drömmar. Sommaren är dock inte fullt så lång som den borde vara, på mina breddgrader gäller zon 5 i gynnsamma lägen och zon 6 där jag bor. Det är samma zon som Luleå och det finns ju prunkande trädgårdar där också. Före midsommar kan det bli kallgrader på nätterna och i mitten av augusti kan det vara klippt igen.

Ett år tog jag rötter från syrrans förhatliga åkervinda och blev nästan idiotförklarad. Åkervindan tynade bort i min sandjord och dog efter ett par år så visst var det idiotiskt. Men hon har trädgård hon, snacka om förkrossande förebild. Farbror Erland och faster Valborg lade verkligen ner mycket jobb i sin trädgård. 
Ett år köpte jag ny matjord och la i odlingslådorna och jösses vad det tog sig. Men bara det året.
Den här är glad och tacksam och fin hela sommaren

Ända fram på hösten är den fin

Stjärnflockan är populär för både fjärilar och humlor

och snäckor, oklart varför och hur tar dom sig dit?

Den här magra sandjorden och inte något att odla i, morötterna blir som stoppnålar. Jag kan drömma bäst jag vill. Här behövs gödning och grovarbete. Pensionären kan backa med släpvagn så han fick hämta jord och backa ner på gården

Åkerjord hette det i annonsen, återstår att se vad det innebär. Jag har pratat med grannens Yrax, en islandshäst så det ska nog bli lite dynga också.

Nu ska ni få se på trädgård, hoppas jag.
Och här är nästa hög som ska bli en hyfsad rabatt tänkte jag. Fortsättning följer.

16 kommentarer:

 1. Skam den som ger sig och med hjälp av Yrax blir det säkert utmärkt! Prata litet med några kor också! Jag ser fram mot fortsättningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst, kodynga skulle vara bra men var hittar man kor numera? Det lär ska finnas mer hästar i landet nu än det fanns på 30-talet, men var är korna?

   Radera
  2. Hittar du inte ens köttdjur nånstans där du kan skrapa blagor i hagen så finns det säckar med brunnen koskit att köpa i handelsträdgårdar.

   Radera
  3. Det får nog bli köpedynga, men först ska jag ta hand om komposten.

   Radera
 2. En Yrax skulle vi behöva också....och några kossor. Jag såg en bamsehög som en jordbrukare hade lagt ut på åkern idag, stor som ett berg...Ibland blir man verkligen avundsjuk.
  Stjärnflocka är något jag också borde så. Så vacker.
  Lycka till med drömmarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hästdynga finns det säkert att få någonstans annars kanske du kan snatta lite kodynga från berget ;)

   Radera
 3. Wow, riktig jord! Och hästgödsel på det. Jösses vad det ska prunka!

  Och gulltörel är det väl den heter den där gula, gulliga och tåliga. Borde rensa kring den tuvan, slår det mig just, men såg lite ämlig ut i somras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu jäklar… men det säger jag ju varje vår.
   Gulltörel var det ja.

   Radera
 4. Visst var man mer generös med matjord runt husen förr i tiden? Men kanske bara från en viss ålder. I vår 70-tals villaträdgård ligger det säkert 30 cm matjord ovanpå sand med inslag av lera (tallmark). I tidigare och nyare trädgårdar har vi haft betydligt mindre jord och framför allt mer byggskräp! Men det är klart, jorden under spelar stor roll. Mamma och pappa kämpar med lera, då föredrar jag vår sandiga magra mark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är intressant, bara idén att lägga ut så fyllningsmassor och platta till lite pliktskyldigast, det är inte snällt. Byggherrarna verkar inte ha varken intresse eller kunskap av att ordna odlingsbart kring husen.
   En bekant, som är ekonom, sa att den bästa investeringen nu är ett hyfsat potatisland.

   Radera
 5. Stjärnflockan, har jag haft in natura och de är fina att torka också. Åkervindan är vacker tycker jag. Så finns en framtid i den här trädgården! Fina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stjärnflockan är fin och tydligen finns det mycket godis men jag undrar vad snäckorna gjorde där.

   Radera
 6. Den här tiden på året saknar jag trädgårdsarbete... Men det skulle inte fungera med det liv jag lever idag... Den dag jag är pensionär kanske jag skaffar mig en kolonilott... Kanske, kanske inte... Det finns så mycket som lockar mig när jag blir pensionär, som jag ser det i dag i alla fall.

  Jag håller tummarna för att du ska få lön för mödan med ditt slit! Det brukar visa sig när man lagt ned jobb.... och omtanke...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är något visst med jord på händerna, det är lugnande på något sätt.
   Men det där med att bli pensionär är löftesrikt innan och stressande när man väl är där. Då ska man göra allt det man inte hunnit under arbetslivet, resa, odla, läsa, pyssla, väva...

   Radera
 7. Ja, vi har ju alla olika förutsättningar och vad väder och vind andgår så är det ju inte alltid att man kan förverkliga allt man drömmer om. Fast fint kan det ju bli ändå. Håller tummarna för att årets trädgård bliver riktigt vacker, och långlivad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så och jag känner mig lite som bonden Pavo när jag stretar på i mina sandhögar. Men man ska inte ge sig.

   Radera