onsdag 4 december 2013

Såga majstång

En annan majstång
Någon drabbades i natt av arbetslust och tog sig för med att såga ner majstången i byn. Helt meningslöst och väldigt obegripligt.

Det är ju inte helt ovanligt att det sågas ner julgranar på bus, det kanske någon slags motsvarighet till att elda halmbocken i Gävle så nu tog man en majstång som omväxling, kanske dom inte visst att granen som skymtar till vänster är vår rotfasta julgran.

Självklart tycker alla att det är osedvanligt korkat.  Och sjävklart ställer det till väldigt mycket extra arbete. En majstång i våra trakter är nämligen inte vilken stolpe som helst. Den återanvänds år efter år tills det är dags att byta ut den eller tills den, ve och fasa, går av när man reser den på midsommarafton.

Det ska vara en senvuxen gran, lång, eller hög, den ska fällas mitt i vintern därför att då är den som torrast. Sedan ska den ringbarkas och torka långsamt i skuggan. Så efter ett par år kan den tas i bruk.

Om man har väldigt mycket arbetslust kan man t ex stapla några  kubikmeter ved åt mig. Snart finns det snö att skotta och skulle arbetslusten dröja till sommaren så ska huset målas om.

6 kommentarer:

 1. Så alldeles elakt och onödigt och idiotiskt! Vet man vem/vilka? Har ni någon skampåle kvar i byn? Vad arg jag blir! När ni får fatt då vandalerna kan ni väl tala om för dem att jag skulle vilja... well... jag skulle vilja att dom inte hade gjort det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja skampåle har ju sågaren fixat alldeles själv.
   Om man, mot förmodan, skulle få tag i sågaren så skulle jag nog vilja att vederbörande fick vara med och ordna till en ny majstång. Arbetslusten verkar ju finnas och kunskapen att hantera en motorsåg.

   Radera
 2. Så himla onödigt! Jag tror dock inte att personen tänkte så långt att midsommarstången är gjort av speciellt material och väldigt betydelsefull för så många människor. För gjorde den det, mitt i natten, så är den ju ännu dummare!
  Man kan bli så trött på så onödig vandalisering! Hoppas ni kan sätta dit den som gjorde det. Så att du får hjälp med husmålningen.... Kram Maja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst det är ju inte bara en nersågad majstång, alla som jobbar ideellt med majstångsfirandet och alla som tycker det är kul att traditionerna och att skutta runt med små grodorna är också lite sågade.
   Men det veti17 om jag vill ha något med den där sågaren att göra. Jag får nog måla själv.
   Tidningsartikel Kommentarerna är inte så imponerande.

   Radera
 3. Tyvärr är den siste elake idioten inte född än.
  Ett litet kast i motorsågen åt maröden tillönskas - inte livsfarligt, bara så att han sågar av sig näsan. För så klok att han använder visir är han garanterat inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer det fler elaka idioter så är det väl bara att ta sig en funderare, hur blev dom såna?

   Radera