lördag 30 november 2013

Förberedelser lördagsblogg

Idag tycker Pysseliten att vi ska skriva om förberedelser. Jag tror hon siktar på julförberedelser.

Att stöpa ljus är väl en typisk julförberedelse, det här är förra årets insats på den fronten. Det var andra  gången i mitt vuxna liv som jag gjorde det.

Förberedelser är något som folk alltid hållit på med. Man samlar och plockar och gör förråd. Och så småningom börjar man döstäda och göra sig av med alltihop.

Den här bilden är alldeles obegriplig utan förklaring. Så här är det, de där trästolparna som sticker upp ur sanden är inte träd som har vuxit där utan tunna trädstammar som bankats ner i strandkanten, kallas mjogar, och stenarna har lagts dit, allt för att strandsko älvstranden så att vårfloden inte skulle ta med sig marken. Det hade nämligen hänt allt för många gånger. Varje hemman var skyldiga att leverera en viss mängd mjogar försedda med bomärke till strandskoningen. Nu är älven reglerad och faran är över.

Och hela arbetslivet har vi sett fram emot pension, en del med bävan och en del med förväntan, men är vi förberedda?

Vi har förberett oss för vintern

Men grannens vedtravar var vackrare så jag visar inte våran. Barksidan ska vara neråt så att veden kan torka bättre och vedtraven ser så mycket gladare ut.

I våras var det en blåmes här och förberedde sitt boende men det var för litet, det skulle visst bli tillökning, så det blev aldrig någon inflyttning. Dessutom tror jag den var lite för tjock för hålet.

8 kommentarer:

 1. Är du alldeles säker? Att faran är över, menar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men den dag Trängsletdammen kommer farande så lär inga mjogar hjälpa, jag hoppas vi hinner undan

   Radera
 2. Vilket kanske (kanske inte) förklarar att du bor på mjogåkersvägen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, enligt svärfar så var själva mjogåkern längst upp på gatan, som inte var någon gata på den tiden.

   Radera
 3. Så bra! Idag fick jag lära mig något nytt: mjong! Dom ser lite läskiga ut där i sanden, som jag tänker kan vara rätt trevlig att vara på, på sommaren. Och veden ... förra året köpte vi tillräckligt med ved för två vintrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där mjogarna sticker bara upp när det är väldigt lågt vatten, och finns bara i älvkrökarna och aldrig vid badplatserna.

   Ig e så wid donda widn! Känt uttalande från vedbackar i Moratrakten. sv övers: Jag är så trött på den där veden!

   Radera
 4. Ja, tänkt så mycket förberedelser det finns här i livet. För att inte tala på, fanns förr i tiden, då man inte bara kunde köpa sig från tidsbristen genom att gå ner i affären och köpa en färdig lösning. Jag är dock glad för att man i dag finns möjlighet att välja, då jag tycker göra-själv-lösningar är väldigt roligt, men allt med måtta; jag hinner ju inte både hålla grönsaksland och åkrar, samla in i skogen, hugga ved, hålla boskap, sy kläder och tvätta dem i bäcken, laga mat och baka, samt säkra omgivningarna från naturens krafter osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej hur hann dom? Men det fanns mu varken tv eller Internet, det är tidstjuvar det, men ganska kul.

   Radera