onsdag 16 november 2011

Julklappstips mmBra faktaböcker är guld. Men kan man tänka sig någon töntigare titel än Hemmets handarbetslexikon? I 20 band! Den är alldeles underbar och tar upp, inte allt men det mycket när det gäller textila tekniker, textil historia och textil konst mm. Tre sätt att sticka hälen på sockor t ex. Får man tag på den komplett så har man gjort ett kap. De första 4-5 delarna är lätta att hitta, det är sedan det blir svårt.

Nästa kap är Stickboken av Maria Natter, ICA förlag. Där får man veta hur man lägger upp en stickning, eller virkning för både högerhänta och vänsterhänta. Varje textillärares dröm, för att inte tala om vikarien. Sedan fortsätter boken med instruktioner i avigt och räta maskor, resårstickning, patentstickning, hoptagning, flätor, spetsmönster och mycket annat. Det finns både diagram, teckningar och foton. Det är så pedagogiskt så man blir alldeles imponerad.Och sedan ska man sticka något och ibland är det svårt att ha koll på var man ska börja med ökningar eller mönster. Då finns det fiffiga stickmarkörer men de är dyra så då kan man sno ihop några själv (eftersom de arbetslösas köpkraft minskat med 100 kr/dag på 10 år, surt noterande)


Lite ståltråd, några pärlor och en avbitartång och en rundtång, en plattång är bra att ha men inte nödvändig.
Nu känner jag mig nästan som 365 saker du kan slöjda.

3 kommentarer:

 1. Den där om hur man lägger upp ska jag omedelbart skaffa mig, så kanske jag äntligen kan bli fullvärdig medlem i syjuntan. Nu blir det mest att lägga upp fållar som släppt, sy i knappar som slitit sig och liknande.

  SvaraRadera
 2. Den är svår att få tag i så lycka till. Jag har mammas (hehehe)
  Men det underbara Slöjdmagasinet http://slojdmagasinet.nya-ebutik.se/ har den ibland. Dessutom har de lager i Stockholm, säker ett intressant ställe för en bokmissbrukare. Och finns ju bokbörsen, www.bokborsen.se/

  SvaraRadera
 3. @Karin:
  http://www.knittinghelp.com/videos/cast-on
  i väntan på att rätt bok infinner sig.

  Jag tror inte det var stickboken jag lånade (och lämnade tillbaka och glömde titeln på) på biblioteket för drygt tjugo år sen.
  Men det fanns fullt med roliga såna diagram i som resulterade i en låång provlapp som *hepp* blev en babyhalsduk.

  SvaraRadera