fredag 19 augusti 2011

Lingon

Det lär ska vara smått om lingon i Norrland. Här finns det gott om, på ett par timmar plockade vi drygt 20 kilo. När naturen får sköta sig själv går det tydligen bättre än när jag försöker odla. 
Jag hävdade att vi hade årsbehovet klart men det tycket inte en till mig närstående och envis gubbe. Hän vill ha lingonsylt till allt.
Vi var på ett berg och plockade, det är där vi hittar det mesta, blåbär, lingon och svamp. 

Men utsikten är svår att slita blicken från, och när jag kom ännu högre upp på berget så tog batteriet i kameran slut. Så där gick jag och tittade på utsikt och tittade på lingon. Det blir ju gymnastik i alla fall.


8 kommentarer:

 1. Vilken ljuvlig utsikt! Jag tycker att lingonplockning på hösten är en ljuvlig sysselsättning. Särskilt när solen värmer på ryggen, kaffet inte är glömt hemma i köket och när man slipper gå alltför långt för att fylla spannen.

  SvaraRadera
 2. Ja Rostberg är mitt favoritberg, och det fanns gott om bär. En väninna som brukar vara med sjunger för full hals hela tiden för att skrämma bort björnar. Hon var inte med den här gången så det var bara tyst och lugnt och vackert. Men rensa bär är tråkigt, men det gillar maken så han rensar och jag kokar sylt och letar burkar, Vart har alla lock tagit vägen?

  SvaraRadera
 3. Några lingon har jag inte här utanför Norrtälje, men skog - dock utan den fantastiska utsikt du visar! Kul att se att flera sjunger för att skrämma vilddjuren, vi har varg och jag sjunger, även om jag går ensam. Med en finsk lingonrensare kopplad till dammsugaren går rensandet som en dans - men tyvärr vet jag inte var du kan få tag på en sådan, jag har köpt min på auktion i Västmanland, en sorts tratt som skiljer lingon från skräp.

  SvaraRadera
 4. Jodå vi har en sån där dammsugarrensare men jag tycker dammsugare är djävulens påfund och ljudet får mig att reagera som en katt. Så på lördagskvällen roade vi oss med att rensa sista hinken lingon.

  SvaraRadera
 5. Så här års - när det är dags för syltkok, alltså - brukar alla burklock åka på världskongress till en mycket hemlig plats.

  SvaraRadera
 6. Kan man skjuta lingon?

  Nähä, nä då blir det inga hemplockade i år heller ...

  SvaraRadera
 7. Burklockskonferens tror jag på, dessutom har de tagit med sig locken till plastburkarna.
  Cecilia, om du mutar en bärplockande människa med något litet hemskjuten så kanske du får lingon. Det måste vara lingon till älgstek.

  SvaraRadera
 8. Det är väl snarare så att jag får muta jägaren att ta med sig hinkar också. Nu har han farit till fjälls, och jag såg till att han fick med sig ett par hinkar. "De kan iaf stå i bilen", som jag sa.

  Antagligen kan man gå/cykla till nån skog, men jag har inte så många skedar ork att slösa med så det blir inte av.

  SvaraRadera