lördag 5 december 2020

Mora sommardräkt, del 9 Kjolen

 Det tar sig, kjolen har kommit tillbaka från plisseringen. Det är två kvinnor i Falun som samarbetar om folkdräkter mm Livtag heter filman. Det tog sin tid men nu är den här. Fyra våder 80 cm blev nästan ingenting när det blev plisserat men det är swing i den, går nog bra att dansa i. Om det skulle bli möjligt med såna nöjen i sommar. 

Jaha, då var det bara att sätta igång då, hur gör man? Sy ihop våderna sa grannen Greta som lämnade en beskrivning och ett sytt exempel.


Jag sydde på maskin och kollade på Gretas exempel. 
Sedan sydde jag tre parallella trådar rakt igenom alla veck och bestäm hur mycket det ska dras ihop. Det beror på midjemåttet. Fast det beror ju på, som vanligt. Förr i tiden hände det sig att kvinnor ändrade form, då som nu, blev gravida ibland och smala ibland därför hade man midjan högre upp. Då kan man uthärda en stadig middag undan att lida p g a en trång linning. 


Alla vecken ska fästas men inte alldeles tätt utan lite förskjutna, Gretas exempel får vägleda


Så lade jag på förklädet (magden) för att se hur det tog sig ut och det var väl fint, i den änden.


Men i andra änden  var det inte alls bra, Kjolen var för lång! Inte kunde jag fålla upp den för fållen var ju också plisserad. Jag hade inte tänkt på att mäta mot förklädet utan bara utnyttjat tygets hela längd. 
Fram med saxen.

Usch det var läskigt att klippa av alltihop och göra om från början igen, men jag hade ju tränat i alla fall. 

 

Nu ska det gröna livet och kjolen sättas ihop, jag har redan insett att det kommer att krångla för livet och kjolen har inte samma omkrets. Sprätta och sy om, igen. 
Suck.

3 kommentarer:

 1. KLIPPTE DU BORT DET DU REDAN SYTT!!!???

  Försöker andas lugnt och hämta mig från chocken. Kunde du inte ha längt förklät? En extrabit längst ner kunde väl ha varit piffigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såja såja. Sitt ner och andas lugnt. Det var jag som inte tänkte mig för, överkanten var egentligen lite för medfaren för att sy linningen direkt på, dessutom var den för lång och att fålla ner förklädet skulle bara se fånigt ut. Det blev mycket bättre när jag gjorde den där operationen, men det var lite hiskligt. Men på köpet fick vi en provlapp till Mora Hemslöjden Vänner.

   Radera
 2. I visited your site. I can read your post. Beautiful your work. Beautiful dress sew. I like. Good job work. Ian so happy.

  SvaraRadera