fredag 11 december 2020

Mora sommardräkt del 10 Klar!

 Slutligen fick jag ihop det Det gröna livet i grön korndräll och den vita halvyllekjolen. Det var inte lätt. Ömsom var kjolen för vid och ömsom var den för snäv och livet satt inte riktigt bra och jag sprättade och sydde om gång på gång. Livet var för långt (?) så kjolen hängde ner på höfterna så det fick jag korta av och då måste jag ta loss banden och sy om dom.Kjolen för för lång i förhållande till förklädet så jag fick kapa kjolen och flytta linningen.Ibland var jag lite uppgiven men karantänen verkar bli lång så tid fanns det ju och material och jag hade absolut inget att skylla på. Bit ihop, ta ett stygn i taget.Sjalen och förklädet var ju klara

 
 Och TADA!! så blev hela dräkten klar!
Nej, det är den inte, det fattas lite småfix som t ex hyska och hake som håller ihop kjolen och en hyska i livet, (den som saknas ligger nog i dammsugarpåsen). Men jag vill inte gå i affärer nu. Axelbanden måste jag nog också justera men det är lite svårt när man är ensam, maken är inte så bra på sånt där med nålar.

Nu kan det få bli midsommar när som helst!

Bara julen är över ska jag sätta upp en väv. Kanske en sjal, bara för att det är kul att väva eller plädarna som jag planerat i många år, eller kanske nåt annat. Jag har ju ganska mycket lingarn....


6 kommentarer:

 1. Wow! Vilket storverk – och snyggt blev det dessutom. Är kjolen oplisserad under förklät? Smart i så fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moradräkten är lugn och sansad i alla varianter, jag gillar den. Jag har ju fortfarande By sockendräkt kvar storlek 36 kanske och den är ju helt annorlunda.
   Man veckade nog inte morakjolarna mer än man behövde. Visserligen är det 3,2 meter i kjolen men det märks inte när man har den på sig. Konstigt påfund med den där plisseringen.
   Hemma på gården använde man "klôjtkjosla" gjort av återanvänt material men så fort man gick hemifrån skulle det vara "ryntakjosla" dvs den plisserade. Tyvärr är alla vardagsplagg omsorgsfullt utslitna och försvunna, Ibland kan man hitta tygrester som tätning mellan stockar i gamla hus, det hade varit kul att veta lite mera om det.

   Radera
 2. Jag har följt dramat nu och vad skönt att det slutade väl Jag är så imponerad och själv tycker jag det är en bedrift när jag lyckats sy upp en gardin. Fick en fyra i syslöjd och jag undrar än idag om det blev fel. Jag tror Ingalill skulle ha den och jag hennes trea. Hon sydde skjorta, shorts mm och jag lyckades tråckla ihop en minimal, platt tygtomte.

  Jag förstår mycket väl ilskan när tyget kom tillbaka. Att det ryker ur öronen.

  Har du något tips var jag ska leta, jag skulle vilja ha en bordsduk, lite gammaldags, julig i grått, rött, grönt, kanske lite rutigt till ett matsalsbord. Måtten är 185-285 cm(beroende på iläggsskivor)x 96 cm och sen ska det ju hänga ner lite tjusigt. Jag har letat på nätet efter dukar men tycker det ser så massproducerat nytt ut. Har även letat på loppis men då är det drällfläckar, lite noppor och eventuellt en lite underlig lukt på köpet. Tänker om du kan rekommendera någon som säljer sånt och som har någon sida att titta på?

  Brorsdottern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att sy en folkdräkt är väl ett perfekt karantänjobb för en gammal tant. Och ja, det har varit mycket sprättande och lite suckande men som pappa Martin sa, Det syns inte hur lång tid det tagit men det syns om du slarvat,
   Jag känner en som inte fick godkänt i ett moment i syslöjd för hon följde inte instruktionerna, hennes förklaring var att instruktionerna var dåliga har jag för mig. Så ge inte upp. Rätt som det är har du sytt nått riktigt tjusigt!

   Ett julbord på nästan tre meter, ja man ska ju hålla avstånd så det kanske behövs. Du hinner nog inte väva något men jag föreslår en grå linneduk och en låååång löpare och mycket bordsdekorationer. Stora tallrikar och mycket mat.

   Radera
  2. Ja och dessutom blir det bara vi tre på julafton så till nästa jul kanske jag hinner knåpa ihop nåt eller till julen 2032...

   Radera
  3. Jag föreslår att du satsar på en vävstol, då kan du väva vad du vill och vävstolar får man nästan gratis nuförtiden.

   Radera