måndag 28 mars 2016

Lördagsblogg Påsk

Nu är vi tillbaka i civilisationen och elektriska hjälpmedel. 
Vi har varit i fäboden.
Det var 9 grader i stugan när vi kom men efter tre timmar var det 27, sedan tar det längre tid innan det blivit varmt inne i tarrsängarna. Det finns det ingen elektricitet och tveksamt med mottagning i mobilerna. Tidigare har man diskuterat att dra in el i fäboden men nu är det ingen som pratar om det längre. Moderna tider smyger sig på och solceller finns på många stugor.

Det hör till påskens traditioner att vi åker till stugan i fäboden.
Påskbesöket handlar ofta om att röja upp efter vintern och om den inte behagat ge sig av så sätter man sig i en driva och solar, om det är solsken och det var det inte.
Pensionären hade med sig motorsågen och tog ner något som började likna en björkhäck.
Några björkar fick vara kvar och ved blev det
Vi släpade ihop ris från tidigare röjningar och eldade kände oss väldigt nöjda med "dagen bräda" som pappa skulle ha sagt. Han var snickare och menade att man skulle göra något nyttigt varje dag och det fick bli dagens bräda.

Emma och Johan släpade ris och eldade

Granen står längre bort än det ser ut
Jag tog sista eldvakten och kände mig som en böckling
Det gäller att elda lagom


Från vänster: En del av en gammal trasig ringvält, kan kanske användas i den öppna spisen. Plåtlådan är i stället för kylskåp, tofflor och stövlar turas om i användning. Vedkorg, vanligtvis tom, diverse solcellslampor men mer om det i slutet av april.
Tack Pensionären på ön för kluriga teman i mars. Flera lördagsbloggare i fliken ovan. I april skriver vi om detta:

4 april Förpackning
11 april Flykt
18 april Färg
25 april Upplysning
29 april Avslutning

12 kommentarer:

 1. Ska tänka på det där att göra något nyttigt varje dag. Att öva piano och att måla tavlor räknas förstås inte. Men idag har jag tvättat och hängt ut tvätten i trädgården. Alltid något.
  Ser kallt ut med snön - tur att ni fick upp värmen så snabbt.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomen att öva piano är ju jättenyttigt och att måla tavlor är nästa ännu bättre.

   Radera
 2. Vilken härlig påsk! Och jag får hålla med din pappa; jag kan nästan inte klara av att ha en dag då jag inte har gjort något nyttigt eller lärt mig / upplevt något nytt. Spännande också med nya teman, fast saknas det inte ett? Det är visst något lite knas med datumen. 2, 9, 16, 23 och 30 får jag det till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå, ska genast fixa till ett tema till ...åååh, jag tänkte ju på något alldeles nyss och tyckte att det var synd att jag inte skrivit upp det också... men vad var det?

   Radera
 3. Minns själv alla "stugöppningar" efter vintervilan. Med tiden kom det både vatten och 220V, t o m toa inne! Från början fanns det 127V som räckte till ett par svaga lampor. Några jular firade vi där innan bekvämligheten steg; måste ha varit tungt för mor!Men, oj, så skönt det var att "våra" huset!Nu är stugan ett kärt minne efter 60 år i familjen. Sorgearbetet efter försäljningen är inte avslutat än.
  Jag instämmer med det danska inlägget att datumen i april är det nåt knas med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara ledig i såna stugor är väl mera ett slags extremsport, väldigt aktiv ferie liksom. Det kan vara väldigt skönt under påsken om det är soligt och lagom varmt, men nu var det gråmulet och bara jobb. Men vi fick ju en hel del gjort.
   Och ett datum till april att skriva på har det blivit

   Radera
 4. Det är något visst att väcka stugor som sovit länge – men som sagt, en ansträngande sportgren kan det vara!

  Det är fortfarande knas med dina datum och den där sista veckan i april är oroväckande kort 25 - 29 april...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara väckandet, själva levandet kan vara rätt krävande. Styrketräningen med ved och vatten och tålamodsprövande när det gäller att övertyga Herr Spisén om att det är skorstenen som gäller och att det inte sitter en död uggla i rökgången.

   Den 29 april skriver vi om Avslutning, lite fantasilöst men så blev det.

   Radera
 5. Jag har också minnen från sommarstuga utan el. Det var fotogenkaminer som gällde.
  Brr!
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uschja, fotogenkaminer luktar, men fotogenlampor kan vara lite mysigt.

   Radera
 6. Hej, härlig påsk och härliga bilder!
  Jag har ny bloggadress igen (tidigare fritidochtankar) som kräver inloggning. Önskar du ett lösen så maila mig gärna på matfreaket@gmail.com
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fantastiskt när man byter adress, allt krånglar. Jag byter dator just nu och inte är det mycket som funkar som det ska. Produktnyckeln till MS försvann med förrförra datorn ... det tog fem dagar att få en ny.

   Radera