lördag 2 april 2016

Förpackning Lördagsblogg

Upprörd och förgrymmad blir jag när jag köpt förpackningar som är fyllda till hälften.
Brutal blir jag när jag ska öppna förpackningar uti vilken ett litet litet usb-minne t ex är förborgat.

Det var någon som påstod att folk blivit mera brutala nu förtiden eftersom vi hela tiden uppmanas att "riva av", "trycka in", "bryta upp". Och vi lyder snällt uppmaningen och får ändå inte upp den jädrans förpackningen.

Den där sega hårda plasten som usb-minnet är instängt i är tji att få upp utan sprängämne eller eldvapen och då är det risk att skälva grejen går förlorad. Därför har jag med tiden blivit en besvärlig tant, vi anses ju vara så trassliga och struliga så det är lika bra att leva upp till sin tant-roll. Så jag stannar i kassan och ber att dom ska öppna förpackningen åt mig och förklarar att jag har lite problem med mina händer och att åldern sätter sina spår och artroserna står som spön i backen, eller i mig då.
Hittills har ingen nobbat men det har varit klara problem att få upp den förbaskade förpuppningen.
Ett tips är en rejäl sekatör, om de skulle nobba i butiken alltså.Halvfyllda förpackningar är ett annat irritationsmonument (som svärmor sa). Man tror att man köpt ett helt paket, men det har man inte, för det är bara halvt. Man tror att man köpt ett halvt kg kaffe men det är bara 450 gr

Man tror att man köpt ett paket russin men det har man inte, bara två tredjedels paketEn slutsats är att det transporteras mycket luft i det här landet, kan det vara så att transporterna är för billiga?

Förr såldes mycket i lös vikt och man fick det i papperspåse och förvarade i burkar hemma, kryddor na måste ha slagit av sig och kaffet miste smaken. Eller kanske inte, om man köpte hela kaffebönor och malde själv så klarade det sig längre. Ack hur jag kämpade med kaffekvarnen, och klippte klarskinn.


Nej allt var inte bättre förr, men man slapp problemet med förpackningar som är svåra att öppna, svåra att bli av med och bara är ett miljöproblem och kostnader i sophanteringen.
Dessutom får man betala för förpackningen, eller egentligen för att den ska hanteras i återvinningen. Hur gör man för att bojkotta förpackningar?


Flera lördagsbloggare finns i fliken ovan och i april är det jag som föreslår teman.

10 kommentarer:

 1. Jag minns en ICA-handlare i Lund för några decennier sedan som ställde ut en jättekartong i butiken där kunderna fick kasta alla onödiga ytterförpackningar innan de gick hem med varorna. Nackdelen kan ju vara att viktig information står just på det man kastar, som datum och ingredienslista. Men vissa ytterförpackningar försvann faktiskt, som t ex kartong runt tandkrämstuber. Upplysningen att innehållet har packat sig sen förpackningen fylldes känns löjlig, nog kan tillverkaren skaka ihop saltet själv! Att man ska behöva yxa och ispik för att komma in vissa förpackningar gör även mig vansinnig liksom tidningar i posten inslagna i plast. Grrrr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sån där emballagelåda har jag sett i någon av köpladorna har jag också sett, bra grej. Och viss kan vissa varor skaka ihop, diverse pulver t ex men inte diskmaskinstabletter o dy. Tandkrämerna blir bara vattnigare och vattnigare.
   Nej nu är det nog dags för ett konsumentuppror. Igen.

   Radera
 2. Fin klarskinnsburk! Undrar om man kan köpa klarskinn någonstans idag eller om man måste tillverka det själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sätt igång, det är enkelt. Du tar bara en gädda, det går bra med en lake också, och drar av skinnet och spänner upp det och låter det torka.

   Radera
 3. Hörde en skräckhistoria häromdagen. En förpackning ändrades och innehållet minskades från 500 till 450 (lite osynligt sådär) och när nån märkte det och ställde tillverkaren till svars blev svaret att kunden hade efterfrågat den nya förpackningen (som också blev dyrare). Jag hänger på det där konsumentupproret!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovars, det var kaffepaketet det.
   Visst är det dags för lite konsumentmakt. Men hur rår man på de stora internationella jättarna utan att fara illa med småbutikerna?

   Radera
 4. Det där med kaffeförpackningen var verkligen lurigt. Gick genast och kollade mitt, men där stämde det. Det var 500 gram.
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var Zoegas som hade sparat in 50 gram. Men de är inte ensamma, och så blir tandkrämen blaskigare och allt mer blir utspätt och förpackningarna sväller medan innehållet minskar.

   Radera
 5. Du har så rätt! Och all denna plast som klistras runt och när på inte går att få bort... Cigarettillverkarna ändrade från tjugo stycken till nitton stycken i förpackningen för att kunna behålla priset. Undrar hur många som märkt det? Inte för att det spelar någon roll för mig, jag röker inte men själva stilen, lite i smyg liksom...
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe, ganska fräckt men lite bra också, det kanske minskar rökandes lite.

   Radera