lördag 31 oktober 2015

Meningsfull sysselsättning Lördagsblogg

Spånad, jag råkade hamna på en spånadskurs. Nej, jag täljer inte och inte tänker vi ut fiffiga idéer heller. Vi spinner garn och det heter att vi håller på med spånad när vi spinner. Konstigt nog.
Hur meningsfullt det är att spinna sitt eget garn tänker jag inte ge mig in på att diskutera. 

Men det vore ju väldigt meningsfullt att ta reda på all den ull som finns i landet. Det gör man inte nu, fårbönderna får inget betalt och gräver oftast ner ull en eller bränner upp den. Och det  är ju väldigt meningslöst. Det skär i hjärtat för en återbrukande snåljåp som jag, så mycket material!

Spinnrocken, vi har lite svårt att komma överens. Om jag håller hyfsad fart på hjulet så blir garnet för hårt tvinnat och trampar jag långsammare så vänder hjulet åt andra hållet och tvinnar upp garnet istället. Men jag vet, det är alltid maskinisten det beror på.


Det finns många modeller på spinnrockar, de nyare verkar mera praktiska och stabila och framför allt behändigare.


Det blir ganska mycket ull som hamnar på sidan


Man kan inte äta medan man spinner, men man kan ta paus.


Det blev en liten härva till slut, men lätt är det inte. I morgon är dag två, och då...! Hoppas jag

I fliken ovan kan du hitta flera bloggare som skriver om meningsfulla sysselsättningar.

14 kommentarer:

 1. Vilket vackert golv och ljust stort rum den vackra spinnrocken står i. Tror du är en spånad själv :-)
  När jag ser dockan med ullgarn så kan jag berätta för dig att jag köpte några dockor samt några bitar av vadmal som jag tänkt göra något av på vårat kulturhus förra lördagen. Jag värdesätter ditt jobb med ullen och tycker det ju är förfärligt sorgligt att ullen inte är mer värd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var en rymlig och bra lokal men golvet var halt så att spinnrockarna halkade iväg och det blev lite trassligt ibland.

   Radera
 2. Du bara roar dig, du! Övning ger färdighet så i morgon blir det nog en hel härva, eller nåt.

  Spånad kommer från spona, och har något att göra med en svag avljudsstam i fornsvenskan. Vokalutvecklingen spånad-spinna kan jämföras med brånad-brinna. Säger den förträfflige Hellquist, som tillägger att man använde begreppet spånrock som alternativ till spinnrock en bit in på 1800-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är min storasyster som alltid hävdat att man ska göra det roligaste först. Så då gör jag det.

   Det är så tryggt med dina språkkunskaper, du kan dra till med vad som helst, jag sväljer allt.

   Radera
 3. Spännande sysselsättning... och absolut meningsfull! Bra att ullen tas omhand - det är ju helt förfärligt att den grävs ner eller eldas upp!
  Nu är en ny dag... och då går det säkert ännu bättre och som sagt... övning ger färdighet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det pågår omfattande projekt för att lista ut hur ull kan användas som ljuddämpare, isolering, gå-vänliga golv mm. Det blir nog bra till slut.

   Radera
 4. Har aldrig sett en ny spinnrock, imponerande bara att försöka ge sig på det hela. Vi hade får ett tag och jag har ett svagt minne av att min pappa försökte sig på konsten att spinna. Minns inte hur det gick. Mycket skratt har jag för mig... Men garnhärvan ser fin ut, riktigt proffsig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man tänker alla moment från får till garn så inser man vilket jobb det är. Det ska klippas, tvättas, kardas, spinnas, tvinnas och så ska det bli något av det också.
   Och visst, vi pendlade mellan skratt och förtvivlan.

   Radera
 5. Fast det är inte helt lätt att få till inställningarna på en gammal spinnrock så att det funkar bra att spinna ull (eftersom många ofta är gjorda för att spinna lin). Så liiiite hänger det faktiskt på redskapet. Låter som en väldigt rolig helg i vilket fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trösterikt att höra, men när en annan kursdeltagare lyckades väldigt bra på en spinnrock som jag inte alls klarade så känns det lite fegt att skylla på spinnrocken.

   Radera
 6. Vilken rolig kurs; det skulle jag också gärna försöka mig på. Provade en gång på en hantverksmässa och det blev i alla fall en tråd även om den var knutig. Får nog hålla utkik efter en kurs! Eller så kommer jag till dig när du är fullärd och har skaffat egen rock....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det en rolig kurs om om man lär sig spinna så är det riktigt meditativt och dessutom blir det garn. Det är en kurs i Orsa i helgen, du hinner!

   Radera
 7. Kul!
  Jag har inte spunnit på ett bra tag nu.
  Jag tänker att i början handlar det om att få trampningen automatisk, sådär som man är automatisk med gaspedalen i bilen.
  Sen är det "bara" att greja med händerna ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kul är det och koordination är bra, än så länge måste jag stanna upp med trampandet för att släppa fram snodden på garnet men korta lyckliga stunder funkar det med både fötterna och händerna. Faktiskt så har jag åstadkommit ett garn som det går att sticka av, en och enhalv mudd blev det så jag får ta ett tag till.

   Radera