fredag 30 augusti 2013

Rån

Dotter Emma och jag har pratat om att baka rån, gorån eller rullrån och jag har försökt reda ut skillnaden så jag sökte på nätet på "rån". Ackja, att det kunde finnas andra rån än kaffebröd fanns inte i mitt huvud.

Men nu har vi bakat rån, alldeles oplanerat och plötsligt blev det bara av därför att jag frös och eldade i spisen så det var ju bara att sätta igång.Smeten är ganska tjock, och smetig.

Emma gräddade och fick stil på det.

Har man nybakade rån i gammal stil så måste man ju ha stilenligt fika, det borde vara lingongrädde men vi hade ingen lingonsylt så det fick duga med hjortron.


Mormors mors finkoppar och finduken på bästa brickan. Så kan man göra en torsdagsförmiddag.

Medan vi fikade pratade vi om förspilld kvinnokraft, vad är det egentligen. En vackert broderad duk som vi kan njuta av hundra år senare kan inte vara förspilld kvinnokraft.
Och inte spillde vi på den heller.

10 kommentarer:

 1. Det är bara män utan estetiskt sinne som talar om förspilld kvinnokraft! Alla vi andra, inklusive de flesta män, vet ju vad en vacker vardagsdetalj betyder för välbefinnandet.
  Min mor brukade i sin krafts dagar baka Fröken Ahlgrens Himmelska Rån. De var verkligen himmelska. Men när jag försökte mig på dem blev det Tandbrytarrån av det hela. Men jag kan briljera med andra sorters kakor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är viktigt med kakor, och det kulle vara kul att pröva Fröken Ahlgrens recept. Om man har mera smör och mindre mjöl brukar det mesta bli rätt frasigt.

   Radera
 2. Åh, fint! Och vilka starka helgdagsvibbar de där kopparna skickar ut. Känns ända hit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fint, det var nästan så vi funderade på att byta om till söndagskläder men vi har ju inga såna längre.
   Jag har inget minne av att dom kopparna varit i drift och inte duken heller men jag tror att mamma berättat att det var ett av morfars "istället-för-snus-köp" och med snus menades troligen brännvin.

   Radera
  2. Jodå, när ett mindre antal tanter kom på kafferep kom kopparna fram. Jag tror att det fanns sex, eller kanske bara fem, i alla fall förr i tiden. Och de användes bara vid Mycket Speciella Tillfällen.

   Radera
  3. Numera finns det sex koppar, sju fat och en stilig kaffekanna med lock. Jag tyckte inte det kändes som om man behövde spreta med lillfingret, däremot borde jag nog haft knut i nacken eller i alla fall en anständig klänning med vit krage. Jeans kändes så fel.

   Radera
 3. das sieht ja wunderbar aus!! solche Waffeln wurden hier auch gebacken, da saß man bisweilen stundenlang vor dem Waffeleisen und buk für den Besuch hauchdünne Waffeln...die in hohen Stapeln dann herumgereicht wurden..und auch mit altem tischtuch und Geschirr ,dem guten Sonntagsgeschirr
  sorry ich kann leider kein schwedisch..

  gruß wiebke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry, jag kan inte ge dig ett bra svar för min tyska är som din svenska.
   Men viss var det underbart, och ganska varmt vid vedspisen. I det här huset är vi gärna gammaldags.

   Radera
 4. Det var en mycket vacker kaffebjudning! Absolut inte förspilld kvinnokraft.
  Jag har oxå ett vackert rånjärn, har bara ingen plats att använda det på tyvärr.
  Roligt att du visat oss detta.
  Hälsningar Monika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så synd att du inte kan använda rånjärnet hemma. Men du kan väl göra en rånsmet och bjuda hem dig till en väninna som har en vedspis eller i alla fall en elektrisk spis med järnplattor, det funkar ju också. Jag ska pröva någon gång att inte ha i socker i smeten och använda rånen som skålar med lite sallad eller pesto eller.... senare alltså, när äpplena är skördade och lingonen är plockade och...
   När inträffar "senare"?

   Radera