onsdag 21 augusti 2013

Täljhästen forts.

Jag har lovat att visa hur det funkar när man täljer med hjälp av en täljhäst. Det var inte det lättaste att fixa det ensam men såhär blev det.


Det här är själva täljhästen och man sitter gränsle på bänken

 Man behöver en yxa och ett ämne som förhoppningsvis blir något så småningom. Så hugger man till ämnet så att man får en grov form, tänkt till en träsklev t ex.
Anders Zorn lär ska ha tvingat sina besökare i vildmarksateljén i Gopsmor att tälja sig en träsked så att dom kunde äta det som bjöds, ekorrsoppa eller vad det var. 

Min verktygsväska är inte så slöjdriktig men får duga tills vidare. Den innehåller det viktigaste.

En kort täljkniv, en skedkniv och en bandkniv. Skyddet till bandkniven är i alla fall seriöst. 

Så fattar man posto på bänken och sätter foten på pedalen (klaffen..?) och klämmer därmed fast ämnet. Men då blev det problem med själva fotograferingen. Eftersom min rörliga familj är på drift och mina armar är för korta så blev det bara såhär.  Jag nådde inte längre med kameran.


Och så var det själva täljandet. Samma sak där, jag hade behövt en arm till. 

Man ska ju hålla i bandkniven med båda händerna och det är då som täljhästen är så bra, den håller ju i ämnet. Det är inte lätt, det som skulle bli en elegant träslev ser för närvarande ut att kunna bli ett mindre elegant skohorn.
Fortsättning följer.

6 kommentarer:

 1. Det där blir hur bra som helst, det ser jag redan nu. Precis som Rodin (eller var det Michelangelo?) sa om sina fina skulpturer: "Det är inte så svårt, de finns ju där inne i marmorblocket, så det är bara att hacka fram dem!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, men jag undrar om jag inte råkade ta fel vedträd.

   Radera
  2. Du menar att du läste fel på nåt sätt? Du trodde det stod elegant sked och så stod det egentligen mindre elegant skohorn?

   Sicken miss. Så kan det bli ibland.

   Radera
  3. Ja man kan tydligen inte vara nog försiktig vid valet av vedträn.

   Radera
 2. Lyckliga du som har en täljhäst! Det är så roligt att tälja men kan vara väldigt tungt. Underlättar ju betydligt med hästen. Lycka till!
  Yvonne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul och vilken kraft man kan få och det känns mycket tryggare när hästen håller i ämnet. Hästen och elcykeln var nog de bästa investeringarna jag gjort på länge.

   Radera