söndag 5 mars 2017

Mat, veckans rubrik

Det är  bloggkompisen Jordgubbar och bubbel som vill att vi ska prata mat den här veckan och jag måste ju bara ta hand om blåbärssoppan, granne med Vasaloppet som jag är. Flera temabloggare i fliken Lördagsbloggare.

förr plockade man blåbär fast det fanns troll i skogen
Det gick åt 39 800 liter blåbärssoppa förra året, förr plockade folk på trakten blåbär och kokade soppa och serverade. Det var innan det blev flera tusen deltagare, nu är det pulversoppa. Mera fakta och kuriosa om Vasaloppet finns här

I höstas köpte vi blåbär av kompisarna på asylboendet. 

Enligt skogsskafferiet.se "är blåbär rika på antioxidanten antocyanin som antas kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och förbättra minneskapaciteten. Bären innehåller även kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn, B-vitamin, samt nyttigt betakaroten." T o m bladen kan man ta hand om och göra te på, bra för magen säger dom.


Det går åt energi när man, alltså dom, åker Vasaloppet, mycket bullar och kaffe går det åt och de kardemummabullar som blir över återanvänds som semlor. Jag har tappat räkningen på hur många varianter av lopp det finns men det kan man se här, 
Nattvasan är nytt för i år. Men kroppen är inte är van vid kraftansträngningar på natten, då ska den vila och reparerar det som behövs, det gick tungt för många och en del bröt oförstående varför kroppen inte fungerade som den gjorde dagtid.


Man ska ju äta närodlat och ekologiskt och kravmärkt och helst köttfritt och skulle vi leva efter de reglerna så hade vi varit illa ute. Vi bor på det magraste området i hela ovansiljanstrakten. Karl Erik Forslund skrev om den här byn i Med Dalälven från källorna till havet "Folket var klartänkt och filosofiskt anlagt, men ansågs mindre för sig, hade dåligt jordbruk och var undernärt". Ackja, det är nog korkat att försöka få något ätbart ur den här jorden. På ett annat ställe skrev han lite uppgivet att det går att odla om man blandar jorden med torv.
Uttrycket Vi klarar oss nog tills nässlorna kommer var nog en from önskan. 

Nu har man börjat fundera på hur länge vi klarar oss vid strömavbrott. Det är lugnt, vi har vedspis. Och hur länge klarar vi oss utan vatten, det blir värre men vi kan ju ta oss till fäboden, där har vi gammaldags pump. Men maten då? Tja, vi klarar oss nog tills nässlorna kommer, å andra sidan är te på granbarr också ganska näringsrikt, det visste t o m Mumintrollen.

15 kommentarer:

 1. Gillar inte att plocka blåbär utan brukar köpa några liter på torget. De tillhör mina favoritbär ... tillsammans med hallon. Vasaloppet kommer jag inte närmare än när jag tittar på starten på tv:n i köket och det räcker gott och väl.
  Vi har också vedspis och klarar oss ett tag, men som du säger ... det är värre med vattnet. Och vi har ingen fäbod... men jag vet var det finns en källa i skogen så jag får väl ta mig dit med en hink.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vasaloppet är drygt, jag somnade om redan i Evertsberg.

   Radera
 2. Blåbär åt jag här om dagen och vet du, jag tycker att minnet har blivit lite klarare och bättre. Så mera blåbär åt folket och inte bara åt skidåkarna i Vasaloppet.
  Ja, hur klarar man sig om det blir ofärdstider, strömmen stryps och alla eländen som kommer med det? Måste nog fundera en stund nu och gardera mig på något sätt kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blåbär på gröten varje dag! Men jag vet inte jag, jag kanske blivit immun.
   Jag får nog konsultera ungarna när det gäller ofärdstider, dom gör studiebesök på vikingatiden lite då och då.

   Radera
 3. Härligt inlägg! Finns inget godare än hemlagad blåbärssoppa! Lingon och blåbär är det mest tålamodsprövande som finns att plocka. Jag klarar inte av det där plopp ... plopp... plopp... Så jag köper också! Smakar ännu godare än hemplockat. Får annars ångest över hur fort det tar slut när jag genomlidit allt ploppande! Men te på blåbärsblad ska jag allt ta och prova! Eldstäder har vi om det skulle knipa och mycket möbler att elda upp vid behov men det ätbara är jag sämre på. Här fick jag flera tips inför kommande nödår! Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så många som plockar bär och vill sälja, och det är man mycket tacksam för det gäller bara att komma ihåg att ta med pengar och hinkar ut i skogen och köpa av plockarna direkt.

   Radera
 4. Här blev jag då berikat :-)i syn och smak och lite annat smått och gott!

  SvaraRadera
 5. Hej, jag har lyckats med bedriften att bryta armbågen när jag plockade blåbär...snubblade på en trädrot som gick rakt ut på stigen jag gick på o vips låg jag där, raklång, med armen i en onaturlig vinkel. Bara för att jag glömt att titta var jag satte ner fötterna o istället koncentrerade mig på att leta bär...
  Jag har blivit lat på äldre dagar, numera är det mest hallon o svamp som får följa med hem. skogens guld hjortron gillar jag inte, tack o lov, för det är en plåga att gå ute på myrarna bland alla insekter...
  Ha en fin ny marsvecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det är nog lätt gjort att bryta armar och ben i skogen. Tur att det finns folk som vill plocka och sälja. Hjortron är jobbigt, verkligen men maken far som en räv över stock och sten för bär måste han ha, särskilt hjortron. Lingon och trattisar är också jobbigt men bara för att älgflugorna kommit då.

   Radera
 6. Blåbärssoppa ordineras när man har diarré så det är väl en av anledningarna till att den delas ut till skidåkarna :-). Men visst är blåbär gott även om tänderna blir blå av dem. Jag skickades ofta ut i skogen när jag var liten av min mamma för att plocka blåbär så jag har alltid avskytt det sedan dess.
  Tur att ni har det lite bättre däruppe nu för tiden än förr. OCH att ni har vedspisen kvar. Önskar att vi hade haft en sådan när strömmen går hos oss.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vedspis är trevligt, och blåbär.
   Det är för sorgligt vad tvång i barndomen kan ställa till hela livet. Men det är aldrig för sent att få en lycklig barndom, testa att plocka lite blåbär med barnbarnen.

   Radera
 7. Jag är ingen skogsmänniska över huvudtaget och skulle aldrig komma på idén att plocka blåbär. Jag säger istället att nån ska ju köpa av de som plockar och vill ha avsättning och tjäna en slant på plockandet. Du verkar ha haft såna tankar du med genom köp av asylvänner. Att blåbär är nyttigt är ju himla behändigt eftersom de även är goda. Jag har ett bra recept på blåbärspaj jag brukar göra. Dock är blåbär godast helt färska. Synd bara att man blir så blå i mun. Vasaloppsåkare är ett slitsamt och beundransvärt släkte och det där med natt-Vasan verkar ju spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det snällt att folk vill plocka blåbär och sälja åt oss som trycker att det egentligen är ganska tråkigt. Lingon är effektivare men då är det risk för älgflugor och dom är riktigt tråkiga dom.

   Radera
 8. Blåbär, det är både gott och nyttigt. Brukar ofta har det tillsammans med fil och musli på morgnarna.... Mumsigt!

  SvaraRadera