lördag 16 januari 2016

Lördagsblogg Kontrast

Kontrast ska vi lördagsbloggare skriva om idag, det vill Helena och övriga lördagsbloggare finns i fliken ovan.

Plötsligt fick jag ett anfall av ambition, i kontrast till det vanliga det-ordnar-sig-beteendet. Jag tänkte jag skulle kolla vad kontrast betyder egentligen. För inte är det väl synonymt med motsats, heller, är det väl inte, va?
Jo lite säger diverse synonymordböcker. Fast det tycker inte jag  Eller jo kanske, det där måste jag fundera på ett tag.

Det jag tänkte på som kontrast idag är egentligen något helt annat.


Såhär kallt var det i morse, och eftersom termometern står på fönsterbrädan så avslöjar den ett hiskligt fönsterdrag också.
Det är precis motsatsen mot vad jag gillar i temperaturväg, men kontrast är det väl inte?


Här blir det däremot kontrast för när solen lyser på solfångaren så går det 50-gradigt vatten in i systemet, det är inte mycket men det ger värme trots kylan. 
Men jag huttrade och frös, då så kom jag på att jag hade en bomullströja på mig. När jag bytte till en ylletröja blev det mycket trevligare, Det var stor skillnad, men kontrast, njae. 

8 kommentarer:

 1. Det är intressant med ord, man vet på ett ungefär vad som menas men ibland vet man ändå inte riktigt vad ordet egentligen betyder. Och yllekofta är det absolut bästa för att hålla värmen uppe! Ha en fin lördagskväll :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ylle är väst och alldeles nödvändigt i det här klimatet.
   Ha en trevlig söndag.

   Radera
 2. Funderade också på motsats, men det gick ju inte så det blev skillnad i mitt huvud också. Käckt att du fick ett anfall av ambition. Nu för tiden är mina anfall mer av det löser sig typen ... skillnad kontrast motsats eller ej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes riktigt bra med lite ambitioner, det blir ju inte så ofta.

   Radera
 3. Jo, jag funderade i liknande banor. Kontrast. Contra. Mot. Motsats. Men jag tror att det kan vara så att konstnärer och annat löst folk har kidnappat kontrastbegreppet så att det handlar mycket om visuella effekter. Vitt svart. Varmt kallt. Runt kantigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är när man sätter in kontrast och motsats i fel sammanhang som det känns att det är skillnad på olika.

   Radera
 4. Visst betyder kontrast motsats, det är bara ett lite finare ord. Varmt, kallt, sött, surt, ung, gammal etc.etc. Du fick till ett inlägg i alla fall - lättare är väl nästa lördagstema för dig, antar jag :-).
  Ingrid

  SvaraRadera
 5. Jag tänkte i liknande banor, att man "vet" vad ett ord betyder men det är svårt att hitta exakt rätt synonym till en del. Dit hör kontrast tycker jag. Någonting som är lika av det olika.... eller... olika av det lika... jaja.

  SvaraRadera