måndag 15 juli 2013

Sommarliv

Sommarliv, det låter nästan som ett sånt där solliv som man hade på 50-talet. Jag fick det aldrig att sitta bekvämt, i brist på former troligen.

Sommarlivet är något annat den här gången. Det händer saker hela tiden och i bland är jag i kulisserna och ibland är jag publik.
Vad jag hade för roll i onsdags är tveksamt, jag satt mest på akterdäck och stickade när ångvarpbåten Laxen gick till OrsaYran.
Har diskuteras om båten kan gå under broarna, skorstenen måste fällas i vilket fall men räcker det?


På onsdagarna åker man till Orsa för då utbryter OrsaYran.
Det går till såhär: Alla som hanterar någon form av instrument tar med sig det och går till Orsa Stadshotell. Där tränar man ihop sig och spelar och dricker kanske en öl. Eller två. Tre...
På slaget 18:00 beger sig hela musikantskocken till torget spelandes och sjungandes det föga djupsinniga visan om Inlandsbanan mot Östersund.
Det är nog bra att det inte är en ljudfil, men kul har dom.
När man samlats på torget och fått några förmanande ord sprider man sig över byn, spelandes och sjungandes och vi som för tillfället inte är klädda i instrument drar omkring och hittar en 12-åring som spelar Paganini med stor bravur i ett hörn och en mässingsorkester i ett annat. Ett gäng glada damer sjunger gamla slagdängor bakom nästa hörn och någonstans står det någon och tutar i en säckpipa. Folkmusikerna sitter av hävd alltid vid bykrogen.
Men kvällen går fort och kapten tutar i ångvisslan så vi samlas vid båten och åker hemåt medan solen går ner.

Solen går ner bortom älvdalsbergen

Det finns en garnbutik i Orsa och jag liksom bara sögs in där och två härvor kastade sig över mig. ja det var ju bara att betala och försöka ta sig ut igen.På torsdagen var det hantverk på Siljansfors igen och Anna lärde oss att fläta band. Banden är lite
elastiska och väldigt bra som strumpeband till folkdräktsstrumpor. Ett utmärkt sätt att ta reda på garnslattar som inte räcker till något annat.
Ett behändigt handarbete är det också, man fäster det på knät, eller där det kan sitta fast, och så flätar man. Jag har fyra dubbla tåtar på varje sida och så flätar man under tre och över två, eller var det under två, nej, ... Anna! hur var det?Paradis, i alla fall när vädret är samarbetsvilligt
På lördagsmorgonen tog vi en fårfiol och åkte till syrran och badade och levde semesterliv. Tre gånger var jag ner i sjön.

Men inte en dag utan kultur och gärna lite pedagogisk sådan också. Vi åkte till Årsjö vikingagård utanför Sandviken. Där lever man vikingaliv och serveras god mat på träfat och i keramikskålar. I det stora huset med den stora hallen berättas det sagor och från om Oden och Tor och alla dom andra. Man kan få gjuta sig ett smycket i tenn. Det kan ju vara bra att ha en Torshammare för det skyddar mot allt ont och dessutom är det 1000-års garanti på den.

Kvinnorna spinner och väver och mysteriet med brickband är inte lätt att lösa men Louise på Spångmus kan det där.
Karlarna lekte heroiska vikingalekar.

Sent på natten hade jag maskat av och detta var som blev
kvar, det var mycket spännande.
Ja ni fattar att det är lite snärjigt att hinna med bloggandet när jag ska sno omkring och vara med på allt kul som händer.
Dessutom måste jag ju sticka på min sjal, Haruni. Jag ville sticka en på prov, bara för att se om jag klara det. Den är klar nu och efter att ha skarvat på med det ena nystanet efter det andra så blev den såhär. Nästa gång ska jag ta ett annat garn. och ha tillräckligt mycket garn.
Jag stickade med två trådar entrådigt flamfärgat garn som jag fått av en väninna. Det var nog inte det bästa garnvalet. Men det var som sagt en provlapp.
9 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, typ då liksom. Om du klickar på Haruni-länken så ser du att den gör sig betydligt bättre i andra garner. Och jag skulle ju bara kolla om jag kunde klura ut hur man gör.

   Radera
  2. Har du klurat utan mönster, dessutom?
   Jag tycker de flesta på bilderna under länken är magnifika men din är är det också - och väldigt originell och personlig.
   Jag skulle gärna prova att sticka en men bara om jag har en bra beskrivning.

   Radera
  3. Jodå det finns beskrivning både med diagram och text, den engelska var bäst.

   Radera
 2. Vilken tur att du inte angreps av hela affären!
  Snitsig provlapp. Jag har också en, fast en swallowtail.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur... ja jag vet inte jag, men jag ska åka dit igen.
   Din Swallowtail är jättefin och den står också på listan över sjalar som ska stickas.

   Radera
  2. Apropå sjalar, mitt mål är att sticka den här http://www.pysselochknap.com/2011/03/sevillano.html

   Maria på pysselochknap.com hon kan sticka hon!

   Radera
 3. Den blev ju superfin! Och lägg till bildtext för 17, där det står "lägg till bildtext" för annars kommer ingen att förstå dramatiken på slutet när du maskade av och hade tre centimeter kvar av det ena garnet och kanske en decimeter av det andra!

  Solliv designades nog av någon karl på sena fyrtiotalet, med vaga begrepp om hur en kvinnokropp ser ut. De passar varken med eller utan kurvatur. Jag har testat båda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det något plagg i den genren som är bekvämt?
   Bildtext om dramatiken, ok.

   Radera