lördag 15 juni 2013

Vackert, Galleri Fredag

Ursäkta att jag kommer lite sent, jag är född för sent och har aldrig kommit ikapp.

Sara Sjöberg, Museidirektör Johan Cederlund och Emma Frost

Det vackra såg jag idag på Zorns Textilkammare. Det var invigning av nya permanentutställningen. Det var visserligen inga fel på den gamla men tiden går och det är intressant att se andra saker och modet inom museivärlden förändras också.

Emmas särk synas i sömmarna. Emma har en sommardräkt på sig, en linnesärk med kort liv och en linneskjorta under, förklädet är grönt. Anna som står snett bakom till vänster är "slimsklädd" dvs hon har inte hela moradräkten (eller våmhusdräkten som hon skulle ha haft). Hon har den svarta kjolen och röda förklädet och en bomullsblus. Bomull var dyrt och fint och det fick ersätta de gamla linneskjortorna. Helt ok, t o m enligt "dräpo" (dräktpolisen) tror jag.

För ett par år sedan sommarjobbade Emma på Textilkammaren och när hon slutade skrev hon en tre sidor lång lista till chefen Johan och föreslog en del förändringar. Det verkar som om Johan tycket att då får hon väl göra det då. Och det gjorde hon så gärna. Inte ensam men synnerligen delaktig.

Min kamera klarar inte att fota i textilkammaren, det är för mörkt men jag föreslår ett besök, och när man ändå är där kan man köpa sig en fikakorg och sätta sig i Zorns gammelgård alldeles bredvid.

11 kommentarer:

 1. Folkdräkt är vackert. Mycket vackert.
  Och vilket hantverk!
  Där jag växte upp, i Mariehamn var det inte alls vanligt att använda folkdräkt, även om det finns en sådan..
  Nu njuter jag istället av att titta på andras

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det vackert med dräkt och praktiskt. Den fungerar på alla tillställningar, en gång såg jag två tjejer som buggade i moradräkt. Då var det schvung i kjolarna!
   Vi är nog lite (he) konservativa här för dräktbruket lever kvar än och det är ganska vanligt att använda den när det är högtider. När jag var med i spelmanslaget så fick vi spelningar ibland och den obligatoriska frågan var ju Ska vi vara dräktiga?

   Radera
 2. Jag älskar också folkdräkter och har en egen. Tyvärr tror folk att man dansar folkdans bara för att man har den på sig, vilket inte alls är fallet med mig. Senast har jag haft den när jag varit gudmor vid dop.
  Jag blir också irriterad på att många tror att dräkterna är uniformer och måste se ut på ett exakt sätt när man syr en ny. Själv plockade jag idéer litet här och litet där och litet efter eget huvud i den traditionella stilen. Som folk säkert gjorde förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag såg, du är så fin i din fina dräkt. Självklart ska man dansa folkdans och spela fiol, gärna samtidigt ;)
   "Dräpo" dvs dräktpolisen har börjat backa rejält. Nu har man forskat så mycket och hittat så många varianter så det finns inga rätt och fel längre. Sekelskiftesromantiken har varit norm länge men det är nog över med den saken. Det har ju alltid varit moden som kommit och gått.

   Radera
  2. Jag har t o m varit så fräck att jag sytt långa sömmar på maskin till vissas stora förskräckelse.

   Radera
  3. Länge leve sockendräkterna i alla varianter. I grannbyn hävdade man att den nya dräkten var HellyHansentröja, jeans och graningekängor.

   Radera
 3. Oh, nu blev jag sugen på att göra som Olgakatt! Det låter precis som min grej! Dansa lite folkdans kan jag dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är på G. Jag funderar på var jag sett just det där... i en tidning... att ta dom delar man gillar och sätta ihop till en egen dräkt... Öööh, Kan det ha varit i Dalarnas spelmansförbunds tidning? Jo jag tror det.
   Det finns så mycket egendomliga obekväma kläder i folkdräkterna så det kan ju vara en befrielse att sortera bort dom.

   Radera
 4. Det har jag inte riktigt tänkt på, men nog måste väl min nygamla vikt (- 8 kg) innebära at jag kan kränga på mig min folkdräkt utan att se alltför bylsig ut... Måste provas vid förta bästa tillfälle!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plocka in följande bokstäver på lämpliga ställen: t, s.

   Radera
  2. Dessutom är det ju snörning i västen och på fredag är det midsommarafton. Det blir bra det där.

   Radera