onsdag 26 oktober 2011

Pensionären blev Medaljör


Tvångsfotograferad tveksam
medaljör


I måndags var det dags för Nordiska Museets högtidsdag, den 24 oktober, och utdelning av medaljer och stipendier.
Pensionären har jobbat med ansökningar till stiftelser och fonder hela vintern och fått ihop pengar som möjliggjort flytten av Gysinge flottningsmuseum till Siljansfors skogsmuseum. Hela sommaren har han jobbat med att se till att museiföremål flyttats. Han har varit med och byggt utställningshall och förråd, han har funderat och planerat. Fem kilo har han gått ner.
I fredags var det invigning, vilket inte betyder att det är färdigt.

Problemet med att leva med en pensionär är att man inte har en aning om när det kan tänkas bli semester, det är som att vara arbetslös – man är liksom aldrig ledig för vad ska man vara ledig från?
Nu är museet i alla fall invigt och medalj utdelad.
Arbetande Medaljör i trivselkläder

Så kan man naturligtvis resonera länge om vad en medalj står för.

3 kommentarer:

 1. Medaljer borde utdelas lite oftare! Se bara på din stolta glada pensionär! Och pensionär verkar vara ett heltidsjobb numera, lika som att vara sjukskriven och brottas med försäkringskassor och sjukvården! Mer medaljer åt folket! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Uppmuntran och uppskattning borde vi strö omkring oss mycket mer än vi gör. Just den här medaljören är ganska opåverkad av utdelningen, däremot är han stolt över vad han åstadkommit. Med all rätt.

  Kampen mot myndigheternas konstiga regler motverkar rehabiliteringen, och det är tur att du väver för det är nyttigt det!
  Må så gott du kan.

  SvaraRadera
 3. Jo det där med medalj verkar höra ihop med metall och det passar väl utmärkt i sammanhanget! Medalegher sa man 1555, vill jag minnas. Det är någon slags avledning av latinets metallum. Och latinets metallum är i sin tur bildat på grekiskans métallon, dvs bergverk, som egentligen kommer från metallãn som betyder söka och efterforska. Ordet medalj användes länge för mynt och liknande men så småningom enbart för belöningsmetallbitar av olika slag. (Medaljong betyder egentligen stor medalj.) Och, ja, grattis till medaljören/metallaren, alltså! Och hans strävsamma hustru!

  SvaraRadera