lördag 20 februari 2021

Gustav var här


Det är INTE jag som satt på honom
benvärmare, det var inte jag som satt på
honom munskydd heller

Vasamonumentet
Den här kåken skulle TomtMargit sett!

Han verkar ha rest mycket och efterlämnat spår överallt, Gustav Vasa. Här i Dalarna har han lämnat ett mycket långt spår som resulterat i ett egendomligt naturreservat. Det är nio mil långt och några meter brett. Vasaloppsspåret. Men det är bara reservat under skidsäsong. 

Han var vid Vasamonumentet också, fast då var det ju inte monument. Där bodde TomtMargit med familj i en stuga och hon bryggde öl och och när Gustav kom sättande och behövde gömma sig för dansken så fick han krypa ner i källaren och TomtMargit ställde ölkaret över källarluckan. Vilken kvinna! Tänk att över huvud taget flytta det karet med öl i!

Han höll tal till morakarlar men dom var skeptiska och inte ville ut och kriga så Gustav drog iväg mot Norge. Men morakarlarna ångrade sig och satt iväg och hämtade tillbaka karl'n. Sen blev det brådis tillbaka och så var första Vasaloppet grundlagt.

Anders Zorn gjorde en staty till Gustavs ära och en yngling med riktigt snygga vader fick stå modell, den invigdes 1903 och mer än 10 000 personer var där Gustav Vasa hyllades, Anders Zorn hyllades och det var ingen hejd på firandet. Nu är det 500 år sedan Gustav var här och firandet har varit diskret. Mer ett konstaterande. 

Zornmuseet har en utställning "Bilden av en kung". Hemvärnet spelade en trudelutt vid kyrkan och vad övrigt är, är tystnad. Det kan bero naturligtvis på pandemin. 

Men Vasaloppet uppstod 1922 och nu har 1,5 miljon människor åkt. Trakten är vanligtvis fullt med skidåkare som vallar skidor, tar tempen på snön, vallar om och pratar teknik och taktik. 

Bland ortsborna är känslorna blandade, eftersom invånarantalet  tredubblas under vasaloppsveckan blir det trångt i butiker och smått om parkeringar. Många hyr ut rum till skidåkare och affärer och restauranger bygger mycket av sin ekonomi på vasaloppsveckorna. 

På hemvägen passerade jag den här skylten.
Den passerar de flesta vasalöpare också. 
Tveksamt om dom ser den.
I år blev det vasaåk istället för lopp, man har löst det med att ha något som liknar öppetspår tre veckor. Det blev mycket lugnare så och alla verkar nöjda.8 kommentarer:

 1. Han gömde sig lite här och där. Dasshistorien har jag hört, först dasset och sen källaren, hela tiden med skidorna i beredskap.

  Vi har en liten pingvin på Stortorget i Örebro som hade både vantar, munskydd och täckjacka i bästa Bernie Sanderstyle.

  Jag förstår att det är kluvet när det är pandemi, det här med alla besökare. Ekonomiskt bra men katastrof för smittspridningen.

  Brorsdottern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav verkar ha varit en bra historieberättare (historiaberättare kanske det borde heta i hans fall) Och visst måste även en staty hänga med i tidens trender och att stå naken i kylan ser ju inte bra ut.
   Det där med turisterna och trängseln är nog så stort problem som man gör det till. Vi vet ju att det blir så varje Vasalopp, det är lite som vädret. Det gäller att bunkra och hålla sig undan. Däremot var det blåögdt att tro att en familj som åkt bil i många timmar ska sitta och vänta i bilen medan en (1) går in och handlar. Det funkar ju inte.

   Radera
 2. Fina benvärmare, men man ser ju inte de välformade vaderna på karln!

  SvaraRadera
 3. Jo nu ser man de stiliga vaderna, det blev väl för varmt.

  SvaraRadera
 4. Mitt namn är Michael Janice, jag bor från Lund, Sverige, (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag är skild med en son och min sons namn är Felix han är 12 år gammal nu, jag hade en dålig upplevelse i mitt tidigare förhållande, det är en mycket lång historia men jag kommer att skära det kort för dig att förstå det ibland måste vi göra ett personligt beslut för att få det som tillhör dig.
  Min fru skilde mig att gifta mig med en annan man som bor i samma stad. Jag bad om ursäkt för henne och jag bad henne att återvända till mig och till vår son, hon vägrar att komma tillbaka till mig. ,
  För några dagar sedan läste jag en artikel om relation blogg postat av Maria Anderson från Sverige, hon delade en livsförhållande upplevelse på en blogg och hon skriver ut e-postadressen till Dr.OdeDuwa kärlek stava caster som kan återställa tillbaka brutet kärlek äktenskap och ta med Tillbaka ex kärlekspartner inom 3 dagar.
  Jag trodde aldrig på magi, tills min son sa att jag skulle hellre ge det ett försök att få sin mamma hemma.
  Jag skickar mailmeddelande till den postadress som finns på bloggen för att kontakta Dr.Odeuduwa Love Spell Caster. Jag förklarade för honom allt som hänt mellan mig och min ex fru.
  Jag fick ett svarmeddelande att han kan hjälpa mig att ta tillbaka henne hem att älska och lita på mig som mer än någonsin, jag gav det ett försök och jag var glad att följa alla instruktioner från Dr.Odeuduwa Love Spell Caster. Bara några dagar efter att jag fick ett telefonsamtal från min ex fru Laura, ursäktade hon mig, Laura Creturned hemma, hon grät och ber om ursäkt till vår son Felix för att lämna honom så länge.
  Det fungerar som magi verkligen för att det är så fantastiskt hur kärleks stavning fungerar så effektivt inom tre dagar stavningsbön.
  Jag rekommenderade starkt någon som läser detta vittnesbörd som går igenom relationsproblemet att söka efter hjälp för att återställa sant kärlek och lita på kärleksförhållande. Oavsett hur länge din partner lämnade dig kan de fortfarande återvända till dig.
  Det fungerar för mig och så många andra har sagt bra kommentarer om den här stora mannen Dr.ODUDUWA dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera
 5. Jag vill säga tack till Dr Ilekhojie för det goda han har gjort för mig men jag är inte säker på om detta är det bästa forumet för att visa min glädje och lycka för det han har gjort för mig men jag kan inte dölja min lycka och min glädje så jag måste dela den med världen.
  Mitt äktenskap kraschade för ungefär två år sedan och jag försökte allt jag kunde för att återställa det men utan resultat. Jag såg olika inlägg och vittnesmål om de bra saker som Dr Ilekhojie har gjort så jag bestämde mig för att prova. Även om han alltid är en upptagen man, när han svarade på mitt mejl, gav han mig 48 timmar för att mitt äktenskap skulle återställas och precis som han sa att mitt äktenskap återupprättades, sedan dess är jag lycklig och jag lever lyckligt i mitt äktenskap. . Jag är så tacksam mot Dr Ilekhojie. Jag är glad att hela min familj är komplett denna jul. Om du behöver hjälp, skicka ett meddelande till honom på +2348147400259 eller skicka ett e-postmeddelande till honom: gethelp05@gmail.com

  SvaraRadera
 6. Jag är nöjd med hur jag litade på att Dr Ilekhojie skulle få tillbaka min före detta man efter nästan ett års separation. Innan jag träffade Dr Ilekhojie, sökte jag på många webbplatser och letade efter sätt att få tillbaka min före detta man efter att han bad om att få skilja mig utan någon anledning. Jag var förkrossad men Dr Ilekhojie gav mig hopp och försäkran om att han kommer att föras tillbaka till mig. Efter att han gjort försoningsbesväret ringde min man efter två dagar och bad att få komma tillbaka hem till mig och våra fyra barn. Dagen efter kom han hem och jag var väldigt glad över att få träffa honom igen. Jag använder detta sätt för att uppskatta Dr Ilekhojie för vad han gjorde för mig och för att hjälpa så många andra människor. Jag lämnar hans kontakt så att du kan nå honom om du har liknande problem. Whatsapp +2348147400259 eller e-post: gethelp05@gmail.com

  SvaraRadera
 7. min man lämnade mig och sa att han är trött på vårt äktenskap, efter att ha varit tillsammans i 12 år och välsignad med 3 vackra barn, kom detta som en överraskning för mig eftersom min man brukade vara en omtänksam och kärleksfull man mot mig och barnen. så jag kontaktade Dr Ajayi för att få hjälp efter att ha läst bra vittnesmål om honom, hur han hjälpte dem som hade äktenskapsproblem, efter en veckas förklaring av mitt äktenskapsproblem för Dr Ajayi och gjort allt han sa åt mig att göra, till min största förvåning kom min man tillbaka hem efter tre månaders separation. Jag är en lycklig kvinna igen. Om du behöver hjälp av en kraftfull andlig man för att lösa dina relationsproblem eller någon annan sak som stör dig i livet kontakta Dr Ajayi på telegram /Whatsapp: +2347084887094 eller e-post: drajayi1990@gmail.com för en varaktig lösning.

  SvaraRadera