lördag 20 februari 2021

Gustav var här


Det är INTE jag som satt på honom
benvärmare, det var inte jag som satt på
honom munskydd heller

Vasamonumentet
Den här kåken skulle TomtMargit sett!

Han verkar ha rest mycket och efterlämnat spår överallt, Gustav Vasa. Här i Dalarna har han lämnat ett mycket långt spår som resulterat i ett egendomligt naturreservat. Det är nio mil långt och några meter brett. Vasaloppsspåret. Men det är bara reservat under skidsäsong. 

Han var vid Vasamonumentet också, fast då var det ju inte monument. Där bodde TomtMargit med familj i en stuga och hon bryggde öl och och när Gustav kom sättande och behövde gömma sig för dansken så fick han krypa ner i källaren och TomtMargit ställde ölkaret över källarluckan. Vilken kvinna! Tänk att över huvud taget flytta det karet med öl i!

Han höll tal till morakarlar men dom var skeptiska och inte ville ut och kriga så Gustav drog iväg mot Norge. Men morakarlarna ångrade sig och satt iväg och hämtade tillbaka karl'n. Sen blev det brådis tillbaka och så var första Vasaloppet grundlagt.

Anders Zorn gjorde en staty till Gustavs ära och en yngling med riktigt snygga vader fick stå modell, den invigdes 1903 och mer än 10 000 personer var där Gustav Vasa hyllades, Anders Zorn hyllades och det var ingen hejd på firandet. Nu är det 500 år sedan Gustav var här och firandet har varit diskret. Mer ett konstaterande. 

Zornmuseet har en utställning "Bilden av en kung". Hemvärnet spelade en trudelutt vid kyrkan och vad övrigt är, är tystnad. Det kan bero naturligtvis på pandemin. 

Men Vasaloppet uppstod 1922 och nu har 1,5 miljon människor åkt. Trakten är vanligtvis fullt med skidåkare som vallar skidor, tar tempen på snön, vallar om och pratar teknik och taktik. 

Bland ortsborna är känslorna blandade, eftersom invånarantalet  tredubblas under vasaloppsveckan blir det trångt i butiker och smått om parkeringar. Många hyr ut rum till skidåkare och affärer och restauranger bygger mycket av sin ekonomi på vasaloppsveckorna. 

På hemvägen passerade jag den här skylten.
Den passerar de flesta vasalöpare också. 
Tveksamt om dom ser den.
I år blev det vasaåk istället för lopp, man har löst det med att ha något som liknar öppetspår tre veckor. Det blev mycket lugnare så och alla verkar nöjda.4 kommentarer:

 1. Han gömde sig lite här och där. Dasshistorien har jag hört, först dasset och sen källaren, hela tiden med skidorna i beredskap.

  Vi har en liten pingvin på Stortorget i Örebro som hade både vantar, munskydd och täckjacka i bästa Bernie Sanderstyle.

  Jag förstår att det är kluvet när det är pandemi, det här med alla besökare. Ekonomiskt bra men katastrof för smittspridningen.

  Brorsdottern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav verkar ha varit en bra historieberättare (historiaberättare kanske det borde heta i hans fall) Och visst måste även en staty hänga med i tidens trender och att stå naken i kylan ser ju inte bra ut.
   Det där med turisterna och trängseln är nog så stort problem som man gör det till. Vi vet ju att det blir så varje Vasalopp, det är lite som vädret. Det gäller att bunkra och hålla sig undan. Däremot var det blåögdt att tro att en familj som åkt bil i många timmar ska sitta och vänta i bilen medan en (1) går in och handlar. Det funkar ju inte.

   Radera
 2. Fina benvärmare, men man ser ju inte de välformade vaderna på karln!

  SvaraRadera
 3. Jo nu ser man de stiliga vaderna, det blev väl för varmt.

  SvaraRadera