måndag 15 januari 2018

Rörelse

Det var väldigt trevligt att ha kurs i Spanien
Rörelse, ett tema veckans blogg, eller om det var förra veckans...

Sedan 2004 har jag varit ledare för grupper i yoga, Kundaliniyoga. Yoga är fantastiskt, det är så enkelt, och svårt. Man gör några ställningar och sedan vilar man några minuter. Man blir sällan svettig i yoga. I alla fall i min yoga, det finns många andra sorter som är betydligt mera krävande.

Yogalärarutbildningen var i Spanien och det vår ju väldigt trevligt, fem veckor var vi där med praktik hemma mellan veckorna.

I min yoga fanns en del regler,
1. Tävla inte.
2. Jämför dig inte med andra.
3. Det får inte göra ont, det kan vara tråkigt och jobbigt men det är en annan sak
4. Lägg inte glasögon på golvet.


Sedan 2004 har jag haft mer än 1500 yogapass och sagt:
Andas in, andas ut, sänk axlarna, räta upp ryggen, slappna av i ansiktet ... osv. Varenda gång.
Det är lätt att förstå att jag kände mig lite tjatig.


Långa vilan på slutet av passet är nog den populäraste delen.

Många gånger har jag fått påminna mig själv och säga, sänk axlarna, varvid många sänkte axlarna, vi är ju så duktiga på att dra upp dom. Ibland var min dotter med på yogan och det var nyttigt för då kunde jag få ärliga recensioner. Varje gång jag påminde om att justera en ställning eller rörelse så uppfattade hon mig som tjatig men rättade sig ändå eftersom det behövdes.
När jag sa att det var dags att resa sig ur vilostunderna så var jag inte populär. Det hände att folk reste sig upp med förvirrad min och såg lite skamsna ut, ibland vilar man lite väl hårt.

Nu har jag avslutat mina yogagrupper men skickar varje vecka ett litet sms med påminnelse om avslappning och någon behändig rörelse.
Ryggflex t ex, det är min favoritrörelse. Sitt på en stol med händerna på knäna, Svanka och andas in, stanna upp lite. Skjut rygg och andas ut - lite till, stanna till lite och fortsätt så. lugnt och stilla.
Det som händer är att du ökar rörligheten i ryggen, syresätter hela kroppen, får fart på ryggmärgsvätskan och masserar inre organ (när masserade du levern senast?)

Om du kollar längst upp på sidan så finns det en flik med tre prickar på. Det är mitt tack-o-adjöbrev till mina yogisar, många av dom har hängt med under alla år.

Den här bilden hittade sonen på en teburk i en butik.

7 kommentarer:

 1. Hoppas det inte innebär att du slutar med din egen yoga! Jag har hittat ett bra yogaprogram på nätet, som kör en liten stund varje dag, lagom kort för att det ska bli av varje morgon. Gick jättebra tills jag sabbade vänster fot. Men snart sätter jag igång igen. Kan skicka länk om du vill ha.

  Och yogainstruktörer ska vara tjatiga, även om det går att uttrycka sig lite olika. Jag gillade den yogainstruktör som lyckades variera andningsuppmaningarna hela tiden. När vi krånglat in oss i någon sådan där rörelse som gör att man gärna håller andan kunde hon föreslå: "Och nu tycker jag att vi bjuder oss själva på ett andetag!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jatack, gärna länk.
   Trist med trasiga foten, men många rörelser kan du göra sittande på stol. Och så andas ju. Det finns massor med varianter.

   Radera
 2. Yoga är fantastiskt, det finns varianter för alla! Min lärare gick en flerårig utbildning i Kanada för 100 år sedan och har destillerat fram sin variant som hon tycker passar för svenska förhållanden. Liiitet svettigt kan det vara men man bestämmer ju alltid själv hur mycket man tar i. Alla rörelser man kan hitta beskrivningar på är verkligen inte varken nyttiga eller fysiologiska. Dina extrema bildexempel skulle jag hoppas vore satir men man kan aldrig vara säker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst yoga är fantastiskt, men de där bilderna är mera avskräckande exempel.
   För närvarande är det snöskottning som gäller, jag kallar det Karmayoga.

   Radera
 3. Jag har bara testat yoga ett par gånger, bägge påtvingade och det var inte alls bra. Ryggflexen ska jag testa ... kanske blir min stela, onda rygg lite bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det gäller ju att hitta rätt i yogadjungeln. Om du skickar din mailadress så ska jag skicka ett litet program till dig.
   kicki (krumelur)frost punk ws

   Radera
 4. Varför slutade du som yogalärare? Jag har inte provat yoga, de som har funnits i min närhet har krävt en vighet som jag inte besitter. De enklare modellerna har inte jag haft möjlighet att delta i. Det närmaste jag kommer är chi gong. Det gick jag på ett tag, olika ställningar där också, stående, stå stilla o andas och koppla sen av. Ganska tråkigt om du frågar mig. Avslappning efter pass har aldrig funkat för mig, det kryper i kroppen och jag brukar vara först upp och ut i duschen. Det där med avslappning, det skulle jag fortfarande som pensionär behöva träna upp. Nu läser jag vidare om snällhet

  SvaraRadera