tisdag 13 december 2016

Absolut, veckans tema

Vår router har lagt av och vägrar absolut ha kontakt åt något håll, dessutom ser det ut som ett flipperspel och blinkar i alla möjliga färger.
Så nu ska jag försöka manövrera ut det här via mobilen. Håll tummarna.

Absolut är alltså temat för veckans blogg
Det är inte det lättaste att blogga om ett ord men jag vill absolut försöka.
Absolut…?, sa jag fundersamt och maken konstaterade surt att Absolut vodka såldes till Frankrike av den borgerliga regeringen och med i köpet följde Gammeldansk (kryddat brännvin). Den försäljningen var ett stort svek enligt maken.

Men absolut är ett mycket bestämt ord. Enligt SAOL betyder det fullständigt, oinskränkt och ovillkorligt.
Och så döper man en spritsort till det, full kan jag förstå men fullständigt och ovillkorligt känns väldigt konstigt.
Det känns lite som om ordet absolut blivit kidnappat och numera är synonymt med en spritsort..

En gång för länge sedan var jag på en föreläsning med en logotypeanalytiker. Det var en invandrad tjej som ville ha starta-eget-bidrag för att dra igång en firma och analysera logotyper. Hon fick inget bidrag men hon startade i alla fall och hade sedan ett framgångsrikt företag.
Hon var konstvetare och bildanalytiker.
Det var Absolut vodkas logotype hon analyserade och berättade om det var mycket intressant. Det är så mycket vi sväljer med ögonen och som går rakt in i hjärnan, vi har svårt att värja oss emot alla reklambilder. Vi får lära oss att tänka kritiskt, men inte att läsa av en bild lika kritiskt.


Och vad blir kontentan av detta?  Möjligen att vi ska ta tillbaka orden och vara försiktigare när vi får bilder vi inte bett om.

Avslutningsvis en lite rapport från helgens aktivitet storbakning i bagarstugan

Ingrid kavlar och Emma gräddar

Det blev fem kassar bröd!

13 kommentarer:

 1. Ditt försök blev minsann absolut - bröd och brännvin åt folket och en med på köpet en kritisk tanke.

  SvaraRadera
 2. Nog har ordet absolut kidnappats och även andra även om jag inte kommer på nåt just för ögonblicket. Tror att man försökt ta patent eller vad man nu gör med ord och namn på något men det jag läste om fick i alla fall nobben, tack och lov.
  Brännvinet som tillverkas i Åhus gav statskassan god förtjänst så varför man sålde fabriken till Frankrike kan väl bara förklaras med ideologi - staten ska inte ha företag, det är bättre att pengarna kommer i privata fickor fvb till skatteparadis. Och så fick man ju en bra summa en gång. Lika smart som att kissa i byxorna för att bli varm. Absolut korkat.
  Annars kunde ju förtjänsten på spriten användas för att täcka en del av kostnaderna för alkoholskadorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är märkligt det där, varför sälja ut som som funkar?
   Ord som kidnappas finns det gått om, en del bra ord används som skällsord och blir negativa.
   Betydelseglidningar är också spännande. Har vi haft "ord" som tema någon gång?

   Radera
 3. Bagarstuga! Åh vad det ser trevligt ut!

  SvaraRadera
 4. Inte har ni väl egen bagarstuga? Bläddrade tillbaka i texten för att kika, men det står inte om det är på hemma eller bortaplan det bakas. Och när jag väl ska fortsätta kommentera har kommentaren "låst sig" så det går inte att fortsätta, därav att fortsättningen följer i en ny kommentar! Jag är väldigt svag (absolut svag) för både bröd som bakats på detta sätt och att få baka själv i bagarstuga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nej, jo... vi har faktiskt en stor bakugn i köket men den är aldrig använd och att baka tunnbröd i ett nutidskös är inget jag tänker göra.
   Men visst är det gott med tunnbröd och stekt sill.

   Radera
 5. Madicken, eller möjligen Madickens kompis gjorde om absolut till "aspelut" och det låter på något sätt trevligare och inte lika hårt. Annars är ju "abolut" fortfarande i fullt bruk som bekräftelseord. Tillsammans med "precis". Jag trodde de skulle försvinna med tiden eftersom de blev så överutnyttjade, men de verkar ha nästlat sig in i språket som nästan automatiska reaktioner när man egentligen menar "Ja".

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Måste det inte hända något när det gått inflation i orden, till slut måste man väl gått varvet runt liksom.

   Radera
 7. Absolut ett väldigt vackert bröd! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh proffskommentar, jag niger och tackar rodnande.

   Radera