söndag 15 februari 2015

En olycka, typ

Ibland händer det olyckor som man verkligen kan glädjas åt, eller kanske inte.

Som häromveckan när en laxodling fick punktering. 70 000 laxar blev glada stack iväg ut i Siljan.
Inte nog med det fiskeintresserade tyckte också det var pin livat och kom farande från när och fjärran.
Grannen Ubbe stack iväg med sina fiskedon i högsta hugg, jag följde hans fiske på Facebook. Det var kommentarer i stil med "Fick upp tre tappade två", eller "Idag blev det ingenting". Men så kom det här
Det blev 22 laxar och Ubbe ser väldigt belåten ut. Ubbes bild. 
Han var inte ensam på isen, det var massor med folk och fiskeklubben i Gävle åkte hem med tre sopsäckar fulla med lax.
Alla är måna om att laxarna ska upp ur sjön för den tränger ur den inhemska Siljanslaxen, Lite rasistiskt det där men det är så man resonerar, men Ubbe säger att den är redan utrotad.

Det fanns 165 ton lax i den odlingskasse som gick sönder. Laxarna som pep iväg vet inte hur man gör när man skaffar mat på egen hand, eller fena då. Dom är vana att maten trillar ner i huvudet på dom och där simmar dom omkring i sin nätkasse och äter och bajsar. 
Det är det som är problemet med laxodling, dom äter och det dom äter är fisk, väldigt mycket.
Och dom bajsar. 165 ton lax bajsar ungefär lika mycket som 165 ton människor.  Men laxarna gör det rakt ut i sjön, utan reningsverk.

Såhär skriver KRAV på sin hemsida:
Norge är en stor producent av odlad fisk. År 2007 användes i Norge 2,5 miljoner ton vildfångad fisk för att producera 830 000 ton odlad fisk. Fiskodlingen använder alltså mer fisk till fiskmat än till människomat. En del av den fisk som blir foder skulle i stället kunna växa till sig och bli bra matfisk och delar av foderfisken är dessutom ett viktigt steg i näringskedjan i havet.

Så det kanske är fiskodlingen som är själva olyckan.
Men något måste vi ju äta, idag blir det ju lax då, jag bytte åt mig en mot en bit lamm. Det är ju trist för Ubbe om det blir för ensidig kost. 

14 kommentarer:

 1. Igår åt jag lax.

  Vilken fiskelycka för Ubbe! Det blir många läckra middagar utav den fiskelyckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han var belåten men lite snopet var det idag, inte en enda firre.

   Radera
 2. Oj så mycket som man inte har en aning om! 70000 laxar låter väldigt mycket. För min del blir det en bit inlagd i plast och folliebakt i ugnen. Fast inte med plasten på förstås... Maken är ju vegetarian så han äter varken fisk, kött eller skaldjur så det blir inga stora fiskar köpta. Mycket blod på isen...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din make är en klok man, fler borde äta som han.

   Radera
 3. Fisk är ju nyttigt men man blir ganska ambivalent vid fiskdisken. Vild fisk - är den utrotningshotad? Är den rovfiskad på andra sidan jordklotet så att lokalbefolkningen blir utan?
  Är den fiskad i Östersjön och full med dioxin? Är den odlad och uppfödd på vildfisk som borde få bli kvar och mindre nyttig än vild fisk?
  Jag TROR (vet inte säkert) att sill från Västerhavet är OK så det blir oftast det jag köper.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är inte lätt att välja mat som är rättvis och ekologisk. Ska man ha närodlat så blir det inte så stora variationer.
   Det känns ganska bra med renkött och lammkött från grannbyn men jag vet ju inte vad dom har fått för stödfoder. Potatis från grannens odlingar är i alla fall ekologisk.
   Men bönor och kikärtor, hur långt har dom rest? Jag hittade lök från Ecuador, det kändes väldigt fånigt.

   Radera
  2. Veganer som grälar på oss köttätare konsumerar ofta stora mängder växter från andra världsdelar - det känns inte särskilt klimatsmart.
   Det är onte alltid lätt att hitta ekologisk potatis och det är tråkigt för just potatisen är en av våra allra mest besprutade och stressade grödor. Helgerån på en utmärkt fin knöl!

   Radera
 4. Den fiskmat som används till fiskodlingar är förmodligen sån fisk som inte fiskerinäringen anser vara lönsam att ta vara på. Den blir nog behandlad i någon fabrik till foder för fiskodlingar.
  När det gäller begreppet "närodlat" så är ju dessa laxar bevisligen närodlade då de är odlade i närmsta sjö nämligen sjön Siljan. Men för den skull så är det inte detsamma som att det är kravmärkt. Det är samma förhållande inom jordbruket där begreppet "närodlat" tydligen är ett säljargument. Jag tycker att det är viktigare med begreppen kravmärkt och fairtrade eller hur det stavas än begreppet närodlat. Vi har tidigare exempel från jordbruket i Siljanstrakten där en djurhållare misskötte sina djur så att de måste avlivas. Men de var också "närodlade". De som anser att begreppet närodlat är ett begrepp på kvalitet är grundligt lurade anser jag, det säger ingenting om hur det odlade är skött vare sig det gäller grönsaker, fisk eller köttproduktion.
  Det tycker signaturen Storfiskarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, Storfiskarn, det ska vara kravmärkt o/el fair trade! Är det dessutom närodlat är det bra men det KAN vara bättre med eko längre ifrån än icke-eko på nära håll. Men lök från Ecuador är ju bara löjligt!

   Radera
  2. Närskjutet är bäst.
   Älg är himla ekologiskt och kravodlat.

   Radera
 5. Det går nästan inte att föreställa sig all den där fisken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är så gräsligt mycket så det känns overkligt. Det händer dessutom att odlarna har fler fiskar i sina odlingskassar än de har tillstånd för. Hur det var i det här fallet vet jag inte.

   Radera
 6. En från början rolig historia - men som tappar sitt roliga ju längre jag läser - vilken karusell att välja rätt att ha på matbordet - en djungel som behöver så mycket kunskap om ALLT så det blir inte så mycket rättar på bordet som är "safe food"... ibland tänker jag att det är konstigt vi är i livet ... vilket ju är något pessimistisk. Så länge det är liv är det ju hopp ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ju ofta när man gräver lite djupare och ställer några frågor till. Det som verkade vara "sunt förnuft" är inte alltid vare sig sunt eller förnuftigt

   Radera