fredag 11 oktober 2013

Drivkraft lördagstema

Visserligen är det jag som har hand om lördagsteman i oktober, men nu undrar jag ju hur jag tänkte. Jag minns att jag tyckte det var så logiskt och fiffigt, tyckte jag då.
Jag minns att jag tänkte att förra lördagstemat, engagemang, är en drivkraft. Jo engagemang som föds ur indignation eller intresse eller omtanke t ex. Eller ren överlevnadsvilja.

Men sedan tänkte jag vatten, vatten är väl ett drivkraft. Här fanns flottades timmer och det fanns vattenhjul och smedjor

På vatten gick ångbåtar som drivs av vattenånga

som åstadkoms med kol bl a

och ånglokomobiler. Som ett bensindrivet elverk fast ångmaskin alltså. Här flyttas en ånglokomobil till Siljansfors skogsmuseum. Det var spännande.

Masugnen drevs med kol och det gick åt mycket

Men vatten är i alla fall en pålitlig drivkraft. Det här vattenhjulet finns i Blåherremölla kvarn.

Så gick det alltså med mitt flammande tal om drivkrafter, jag tror en del av mitt engagemang försvann i vattnet utanför Lampedusa. När drivkraften att överleva är stark och utnyttjas av andras samvetslösa drivkraft att tjäna pengar, då blir det riktigt illa.


12 kommentarer:

 1. Ja att själv överleva och tjäna storkovan på det genom att trampa på och utnyttja andra och systemet känns inte okej för mig. Jag undrar ofta hur man kan sova om natten och trivas med sig själv som är helt utan skrupler....

  Vatten är väl den största drivkraften av drivkrafter!?
  Fint inlägg! Skön helg tillönskas!

  SvaraRadera
 2. Ja man undrar ju hur dom fungerar, dom som bara drivs av girighet, hur kan man vara så helt utan samvete och empati? Jag försöker sluta ha dåligt samvete för att jag inte söker jobb, pensionär som jag är.

  SvaraRadera
 3. Jag tror egentligen att drivkraften att andas är den allra starkaste. Försök sluta andas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den instinkten är stark. Ändå är det konstigt att de flesta är så omedvetna om sin andning.

   Radera
 4. Ja, det är när det är lite svårare teman som man får tänka till! Jag gillar den här vinklingen, som inte alls föll mej in! Jag gillar det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det som är så kul, att se hur vi tolkar ett mångtydigt begrepp.

   Radera
 5. Vatten som drivkraft är ju bäst!
  Och vilka fina bilder!
  Framförallt den underbara bilden på ångmobilen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var spännande med svävande ånglokomobil. Jag fattar inte riktigt hur det går till att lyfta flera ton så, det är yrkesskickligthet att kunna fixa sånt.

   Radera
 6. Drivkrafter när de är som allra bäst. Genererande. Ni har dem ju alla runtomkring er...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nog är vi ångdrivna, det är fascinerande hur fascinerande det är men ångmaskiner. Det samlas alltid en massa människor (mest män) runt ångmaskinen och dom kan stå länge och titta på den. Likadant med ångbåten.

   Radera
 7. Jättefina bilder och mycket intressant inlägg!
  Ingrid som är lite sen med sitt inlägg, men det kommer.

  SvaraRadera