tisdag 20 april 2010

Garn


I livsrummet ska det naturligtvis hantverkas. Annars är det ju inget liv. Nu är min hand i stridsdugligt skick igen, eller stickdugligt är det nog. Lagom till denna återerövrade funktion började väninnan rensa ut i sitt barndomshem.
Där fanns det garn, mamman var väverska och textilkonstnär och det fanns säckvis med Bergå filtgarn, mattgarn, ryagarn, grovullsgarn mm. Detta finns nu i min verkstad och jag hjälper henne att avyttra det så gott jag kan. Garnet på bilden är kanske en tiondel av garnberget.
Dessutom fanns det mängder med kläder från 50-60-talet. Handvävda ylletyger, välsydda modeller med klädda knappar och prydligt handsydda knapphål. En bit textilhistoria.
Men var ska vi göra av det?

3 kommentarer:

 1. Men åh! Vill ha kläderna. Kan du inte lägga ut bilder och storlekar på bloggen?

  SvaraRadera
 2. Godmorgon,

  Vilket sammanträffande. Jag har gjort samma sak, med hemvävda tyger, kläder och garner - från Bergå, senast för fem år sedan. Min mamma var vävlärare, jag växte upp nära Bergå (som fanns kvar i liten skala för några år sedan, hoppas de fortfarande finns kvar och att fler upptäcker att de finns).

  Jag skänkte bort det mesta, sparade en del. Slängde mängder också. Känns bäst när saker kommer till användning. Min 9-åriga dotter har lärt sig sticka på fritis i vinter - kanske ett fritis / skolan skulle bli glada för garnet?

  Lycka till, kan bara säga att det är en viss lättnad när det är gjort.

  Kram, Erika Lunding

  SvaraRadera
 3. Swedenmark-Wennström: Kläderna är i storlek 36-38, och det var ju några kilo sedan det funkade. Jag funderar på att lägga ut bider men jag vill kolla med ägarinnan först.

  Erika: Visst är det bäst om det kommer till folk som förstår vad det är och jag tror inte att klädinsamlingar är rätt ställe. Hur användbart är det med en fodrad ylleklänning på Haiti?
  Mycket av materialet gick till Diakonicenter men större delen kommer att säljas genom mig. Väninnan får väl skicka får väl skicka pengarna till Haiti istället.

  SvaraRadera