onsdag 7 augusti 2019

Fiber, dvs lin

Huvudsaken man nördar med nåt, jag är fortfarande fast i fiber och då menar jag såna man kan göra tråd av, som man kan göra kläder av, t ex.

I sommar har jag roat mig med två kurser, en kurs veckokurs på Sätergläntan och en i Orsa med åtta träffar under sommaren där kunniga Ursula lär oss odla lin. Det ska sås tätt och när man skördar linet ska det ryckas upp med roten, det är inte svårt. Sedan ska linet torka därefter rötas på land eller i vatten och torkas igen, bråkas, skäktas, häcklas och spinnas. Därefter kan man väva.

Men om man ska odla lin för att göra kläder så får man ju planera lite. En 100 kvm stor åker kan ge 60 kg linhalm som kan bli 3 kg oblekt lin och 3 kg linblånor. Av det kan man väva 10 meter linnelärft och av det kan man sy 3 särkar. Drängen brukade få använda särkarna först så dom blir lite mjukare.

Men jag tar det lite grundligare, från början så ni vet nu när vi ska bli mera självförsörjande. 


Ursula rycker linet på vår lilla åker i Orsa


Man ska hänga upp det luftigt, annars möglar det

Här åker förra årets lin i Oreälven för rötning i ca 14 dagar


Nu är vi på Sätergläntan i Insjön, jag har ett handmått linhalm som jag ska bereda. I brist på tändsticksask använde jag en sko storlek 39 som jämförelse


Här har jag bråkat linet, dvs knäckt skalet på stråna. Dammigt och skräpigt. Nu ska det skäktas, dvs man föser bort skräpet med en stor träkniv


Nu har jag häcklat fibern, det är när man drar över de vassa spikarna. Det blir mycket blånor

 Fibern har monterats upp på fiberfästet

 Nånstans ska väl solglasögonen sitta

Det tar nog ett tag innan jag får ihop till en skjorta, det är nog lite enklare med ull.

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg och visst fick man lära sig i skolan en gång i tiden hur det går till? Alltså rent teoretiskt. Jag tycker mig ha avlägsna minnen av det.

    Sen är ju mina associationer är ju lite spretiga och här blev det: "Mycket skrik för lite ull" sa han som rakade grisen. Fast när man tänker efter är ju 100 kvadratmeter inte så mycket; tio gånger tio meter är ju som en större familjegrav. Vore intressant att jämföra med hur mycket fåren behöver för 10 kvm ylletyg Eller bomullen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det vore intressant att jämföra, Ett problem med linet är att det försurar vattnet när man vattenrötar det och landrötning tar stort utrymme, på den här videon landrötar han han linet.
      När man tvättar ull kan man ha tvättvattnet till gödning, inget tvättmedel behövs för det finns redan i ullen.
      Linåkrarna var sällan stora om det inte handlar om kommersiell odling.

      Radera