fredag 2 november 2018

Nörderi forts. Att spinna ull

Det behövs tydligen November för att bloggarna ska komma igång.

Jag har varit på kurs, gravt nördig, att spinna ull på stödd slända. Lätt var det inte men ganska trevligt och jag fick till det till slut. Och inte nog med det, vi fick lära oss att spinna och tvinna på samma slända.
När man spinner på stödd slända har man alltså inte sländan hängande i garnet som man brukar se på diverse bilder. Sländan vilar i en skål. Fördelen är att man inte tappar sländan och dessutom kan garnet bli fluffigare och det är ganska bekvämt.

Nu är frågan åt vilket håll nörderiet ska gå. Man kan naturligtvis ha väldigt tjusiga (och dyra) sländor i ädelträ och man kan spinna på en träpinne. Självklart är det en njutning i att ha vackra redskap men den tekniska skickligheten måste finns hos maskinisten.

På kursen hade vi ullprovning. Vi fick varsin godispåse med fem olika fibertussar i. så gällde det att avgöra vad det var, hur man skulle göra sig med det, kamma eller karda eller inget alls och hur det skulle spinnas. Det var lärorikt.


Det här är min slända, den ligger i en saltskål, tror jag. Den är lite för kort och tjock ansåg sakkunskapen men jag anser att det är don efter person.


Korgen jag fick av svägerskan passar perfekt.


 Men så var det det där med flockbeteendet, man vill ju gärna ha flera så istället för att köpa en slända för tusenlappen så  åkte jag hem och körde en sushipinne i pennvässaren och satte på en träkula.


Surt sa räven


Sen är det bara att spinna. Förr eller senare får jag frågan vad jag ska med allt garn till, tja, vad gör folk med alla korsord de löst? T ex.

Och jag har svarat på kommentarerna men de publiceras inte, vad har jag gjort för fel nudå?


12 kommentarer:

 1. Uppfriskande vackert inlägg med nördiska inslag.
  För en annan onörd är det lite som en hantverksmässa ...
  Trevligt läsa dig igen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lite som ett utlåtande på en vinprovning, bloggprovning?

   Radera
 2. Jag tycker det är skönt att du ägnar din tid åt den här typen av nörderi. En ann blir lite klokare samtidigt. Tack för det och för härligt inlägg!
  Och roligt att du är tillbaka i bloggvärlden igen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att få missionera sina nörderier, jag gör det så gärna

   Radera
 3. Jag vet ju inte hur andra gör, men jag slänger gamla tidning - med korsord, löst eller olöst - garn däremot trycker jag in i skåp, lådor, kassar och väskor. Förmodligen kommer jag att drunkna i garnmassorna, så att någon kommer att hitta en liten mumifierad liten tant bland garn och mal, om si så där 150 år.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som ett omdöme på en vinprovning, bloggporvning?
   Det kommer mera spridda delar av hantverk, mycket fiber blir det

   Radera
 4. En liknande spånväska har jag också haft i mitt liv. Men var är den nu?
  Mer nörderi åt folket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har anammat din hälsningsfras: Vad nördar du med?
   Tack för den.

   Radera
 5. Heja! Blev du nöjd med sushisländan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, det går att spinna på den och jag är nöjd med experimentet. Det är det där med återbrukandet som är intressant. Skickligheten får jag nog öva upp själv oavsett verktyg.

   Radera
 6. Lyssnade på radion idag (som vanligt) och hörde med ett halvt öra att man tänker ta hand om den svenska ullen i stället för att importera. Tror jag. I alla fall avhandlades frågan relativt ingående medan jag ägnade mig åt annat nörderi, nämligen olika sätt att få till en läcker grå färg av rött, blått och gult.

  SvaraRadera
 7. Jodå nu är Den Svenska Ullen på G igen, samma argument som på 1700-talet ungefär: Vi har får i Sverige, ullen är bra, de yllevaror vi köper från England är inte alltid det vi vill ha och dyrt är det också.
  Problemet är att det är smått om ulltvätterier och ullspinnerier numera och maskinerna har sålts till länder som är mer pigga på inhemsk produktion.

  SvaraRadera