lördag 9 december 2017

Rikedom

Och nu är det såhär att kameran i min mobil har gett upp så det blir inga nya bilder.

Anki tycker att vi ska skriva om rikedom den här veckan och jag är som vanligt sent ute.

En skogstokig människa som bor i Värmland heter Maria Westerberg, Hon hade utställning och sålde mycket, röda prickar på många av hennes roliga skulpturer. En besökare gick runt och tittade och sa till slut – Det ser ut som om du blir av med nästan alltihop, nu får du ju bara pengar kvar.
Om jag inte minns fel så var den den mannen hon gifte sig med. Det är skönt när folk inser att pengar inte är allt.

En rikedom är det att kunna vrida på kranen och dricka vattnet som det är utan att behöva lukta på det och koka det. Det lärde mina syriska vänner mig.
Det är en rikedom att kunna gå rakt ut på gräsmattan barfota eller dra på sig skidpjäxorna och åka skidor från farstutrappan.
En rikedom är att kunna stå ute på verandan och titta på stjärnhimlen och lyssna till tystnaden.Och jag har ännu mera rikedomar, massor med intressen, nu är det nålbindning. Stickningar har jag några på gång. Det finns gott om ull och spinnrockar har jag flera stycken och tre sländor, men ingen turkisk slända men det ska jag försöka göra en. Jo täljknivar finns och material finns det gott om och det är skönt att sitta framför spisen och tälja och blir det misslyckat så är det ja bara att elda upp det.
Några vävstolar och tre bandgrindar och massor med tyg och lite skinn finns det också. Och näver och björkrötter.
Undrar om jag kan göra mig förtjänt av svart bälte i slöjd?
Långtråkigt kan jag då inte ha.


Ibland kommer ungarna (också en rikedom) hem och lär mig något nytt, de första femton åren var det jag som lärde dom, nu har det vänt liksom.

Pengar, nä, vi pratar om nåt annat tycker jag.

Men för hundra år sedan var det en del som lyckades, jag vet att det är svårt att läsa sådana här texter men den här är värd att läsa, fotad ur en bok från Blekinge Hemslöjdsförbund.


12 kommentarer:

 1. Hmm... Ibland inser inte folk att dom kan det dom kan: "utan någon lärdom" har dessa blekingebor slöjdat och vävt ihop till en gård med tre kor och mycket annat. Heja! Om du får hållas med vävstol och täljkniv vet man aldrig vad det kan bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland, när jag har tid och lust och det är fint väder så sitter jag på Zorns gammelgård och spinner, det händer att folk frågar vad jag tar för garnet. Timpenning, säger jag, kundens timpenning. Hittills har jag inte sålt något. Och det är ju inte därför jag sitter där men det kan vara lite nyttigt att fundera på hantverk och priser.

   Radera
 2. Vi delar samma öde, kameran har pajat för mig också. Pga slarv av användaren som inte tagit väl hand om den utan bara stuckit ner den i jackfickan vinter som sommar. Då blir det till slut så att det kommer in skräp i maskineriet...Jag tycker väldigt bra om dina rikedomar. Jag delar tyvärr inte handarbetsintresset, men jag läser, målar, löser korsord, spelar kort. Umgås med mina djur inte minst. Rikedom på många plan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske själva intresset och engagemanget som är rikedomen, föremålen kan ju variera.

   Radera
 3. Tråkigt med kameran ... kanske blir det en ny vartefter :) Jag delar en del rikedom med dig, men handarbete är inte min starka sida.
  Intressant att läsa hur Karl Enoch Andersson beskriver hur han skapat och sålt och så småningom köpt sig en gård. Ganska stor skillnad mot hur dagens husköpare brukar göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plötsligt insåg jag hur snabbt jag blivit beroende av en kamera i mobilen. Maken föreslog att jag skulle prata med tomten.
   Är det över huvud taget möjligt att hantverk ihop ett hemman nu som Ingrid Maria och Karl Enoch gjorde? Och "utan bildning" var de ju inte men hantverkskunskap räknades tydligen inte. inte då heller.

   Radera
 4. Rikedom är när man kan prata med tomten och han förmodligen är hörsam och lydig och ser till att du får en ny kamera. Rikedom är livet i sig...listan kan man göra hur lång som helst.
  Utan att ha någonting intressant att göra skulle livet bli bra fattigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja engagemang och intresse gör livet så mycket rikare, även om det bara är en strumpstickning.

   Radera
 5. I det här fallet är jag benägen att tro på tomten!
  Med förnöjsamhet kan man bli väldigt rik! Men numera knappast på hantverk som ingen vill betala det rätta priset för. Ditt utmärkta tips att ta betalt efter kundens timpenning brukar jag ge till dem jag möter som sitter på utställningar och visar hur man gör olika hantverk. Ett stort men litet bittert leende kommer alltid i retur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag är mera klentrogen när det gäller tomten, jag får nog tomta själv.
   Och förnöjsamhet ska det vara med måtta. Jag har en broderad bonad i köket där det står: Hemmets lycka är förnöjsamhet. Det känns lite ironiskt.

   Radera
 6. Ujujuj.
  Den blir dyr, makens halsduk i hemspunnet garn ...

  Jag ögnade nyss en artikel om hur mycket pengar vi förväntas lägga på julklappar. Hur ska jag räkna? Timmarna eller det totalt gratisa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det eviga dilemmat för hantverkare. Det är väl ingen sak att göra grejor, men att sätta pris är svårt.

   Radera