lördag 17 september 2016

ekologiskt är veckans rubrik på lördagsbloggen

Ibland blir jag väldigt fundersam, hur ekologiskt är det med ekologiska bananer, uppenbarligen importerade och förpackade i plastpåse? En mycket miljökunnig bekant hade varit på bananplantager som odlar ekologiska bananer och hans korta kommentar var bara: Det finns inte.
Varor som flugits hit ser jag inte som ekologiska.

Men blåbären vi plockade ett par mil härifrån, dom är ekologiska


Likaså de bär vi köpte av asylsökande som så gärna plockar och säljer. De hade fått tomma plasthinkar från restaurangköket och står det 10 kilo majonnäs på hinken så rymmer den väl 10 kilo...
Nåja, vi tar det där en annan gång.


Lingon plockade vi själva, man måste ju ut i skogen, lika ekologiska


Och trattkantareller, garanterat ekologiska, måste man ju ha
När jag satt i mossan och plockade så ringde Pensionären från andra sidan bergknallen, Kom och hjälp, hinken är full och det är jääättemycket svamp här. Det är svårt att gå ifrån svamp i skogen.


Och hemma i växthuset mognar tomaterna,  endast besprutade med vatten. Det är de tomaterna som grannen drog upp från frö genom att skiva tomater han gillade och lägga skivorna på jord. Det gick ju bra, lite väl bra, han fick 60 plantor och höll på att bli husvill i tomatdjungeln.
Till det serveras lammkött från grannen. Ägg köper jag från en annan granne. Så såtillvida kan man väl säga att vi lever ett föredömligt ekologiskt liv. 
Värre är det med kläderna, det är svårt, nästan omöjligt att köpa ekologiska fairtrade kläder. Så det får bli secondhand i möjligaste mån, det är ju rätt så ok men lite dålig sortering.

Det är Olgakatt som styr över lördagsteman den här månaden och resten av bloggänget hittar du i fliken ovan.

10 kommentarer:

 1. Minsann tomatdjungel ja, blir sugen på att prova det där sättet :-) och lammkött - jag har egen rosmarin till krydda och jag har inte konstgödslat balkongjorden - men är inte helt säker ... Jag har också reagerat på ekobananer i plastpåse - köpte en och de var samtliga mycket sega i skalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja testa, det är ju ingen skada skedd om diet misslyckas.

   Radera
 2. Ekoexperter framhåller att det mycket väl kan vara bättre att köpa ekologiska produkter som åkt båt hit än mera närodlat som förgiftats. Trist nog t ex äpplen. Men tack och lov dyker det upp allt fler svenska äppelodlare som kör eko.
  Man ryser när man får veta att ICA tvingades kassera 120 ton polska giftäpplen härom veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja arg blir jag, tvärför...argad. Det är så korkat att tro att man inte påverkas av kemikalierna och oförskämt att försöka tjäna pengar på det.
   Och hur mycket slinker förbi utan att vi får vet något?!

   Radera
 3. Skönt ändå att det ekologiska utbudet ökar i butikerna - men visst känns det konstigt med dessa långa transporter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är jättebra att det ekologiska utbudet ökar men med tanke på fusk med köttfärs och annat så är jag skeptisk, vågar man lita märkningen?
   Och det är jättekorkat att man kan pumpa upp olja och frakta långa vägar för att tillverka plastskedar som ska slängas efter att ha använts en gång.

   Radera
 4. Varför hittar aldrig jag de där milsvida ytorna med trattkantareller?!? Jag tror att de kryper ner under löven när de ser att jag kommer. Jag brukar få av brorsan som tur är, men hittar nästan aldrig svamp själv. Det är skönt att veta att det man plockar själv i alla fall är ekologiskt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så är det, dom gömmer sig och den där bilden med bruna tydliga trattisar i grön mossa har jag aldrig sett förr. För det mesta är dom gråbruna och står i grågrön mossa under lite ris och kvistar men i princip är 1 % a alla löv egentligen trattisar. Om man spänner ögonen i dom så avslöjar dom sig, kanske.

   Radera
 5. Kanske ska testa med lite tomatdjungel på balkongen nästa år – det där ser ju riktigt lovande ut. Pelargoner i all ära, men särskilt goda är dom ju inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär ska finnas ätliga pelargoner, testade vi inte pelargonkaka på pelargonmuseet i Torsåker?

   Radera