lördag 19 december 2015

Så har det alltid varit Lördagsblogg

Idag tycker Anna att vi ska skriva om hur det alltid varit. Hur de andra lördagsbloggarna har det kan få reda på via fliken ovan.

Hårt bröd,
sånt gör jag alltid till jul nuförtiden
Fast det var ju länge sedan jag gjorde som det var förr. Traditioner förändras och liksom klingar av till förmån för nya. För traditioner har alltid funnits, så har det alltid varit.

Det lär ha funnits en hushållsgris i min familj man skulle ju ha det förr. Men det var innan jag föddes, jag vet inte riktigt om jag ersatte grisen eller hur det var.

Visst julstädades det väl som seden föreskrev, men inte överdrivet, mamma hade ofta roligare saker för sig. Jag minns att vi åt middag vid diskbänken ibland för att matbordet var belamrat med papier mache eller lera eller batik eller vad det var som för tillfället var på tapeten. Just det tapetklister användes t ex när vi gjorde trådballonger.
Så var det ofta förr, d v s i mitt barndomshem. I alla fall är det så jag vill minnas det.

Och så bakade hon, pepparkakor, lussekatter, pepparnötter och strassburgare. Moster Frida kom med polkagrisar och en fruktkaka som var torr redan från början. Och en filt från Tidstrands yllefabrik. Hon köpte ofta stuvbitar och ansåg att det räckte till barnfilt. Det gjorde det inte.

Prästgårdsnötter, andra bakningen,
den första tog slut
Skyltsöndag var det också och det var spännande. Nu i vuxen ålder har jag pratat med bekanta om hur vi såg på sakerna i skyltfönstren. Finaste dockan i skyltfönstret med leksaker t ex. Den ouppnåeliga som bara var till för att titta på. En bekant var helt oförstående och sa att hon den skulle hon ha, det var bara så. Det är tydligen lite olika hur man förhåller sig till saker och ägande redan som barn.

Idag var det repris på julskyltningen här i byn, dvs köpmannaföreningen hade skaffat tillstånd till försäljning för alla. Det innebar att skolklasser och andra fick sälja sina bullar mm på gågatan. Syjuntan tog dit bord och två av kvinnorna från asylboendet kom sålde sjalar och broderier som de gjort under hösten. Några av oss infödingar var med och raggade kunder och hjälpte till.
Det kan behövas förklaringar ibland, det är inte så lätt när man kommer från Etiopien och Syrien.
Dom sålde nästan allt och var väldigt nöjda och ganska frusna.

Men det roligaste var att alla var så välvilligt inställda och hjälpsamma. Så tror jag också att det alltid varit.

Men tog jag några bilder, icke, jag frös för mycket om fingrarna, så har det också alltid varit.

12 kommentarer:

  1. Traditioner förändras - så har det alltid varit! Ju!

    SvaraRadera
  2. Eget hårt bröd! Sånt imponeras jag av! Och visat ändras traditioner med tiden, att julstädning kommer lite i skymundan nu för tiden tycker jag är positivt tex trots att jag växte upp med rejäl sådan. Jag har fått jobba bort det en hel del men det var inte SÅ svårt hehehe :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej en del går förvånansvärt lätt att låta bli. Att luta fisk t ex, och en massa annat.

      Radera
  3. Ler när jag läser! Många trevliga "så har det alltid varit"!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det är ju bluff egentligen, det har inte alls varit så alltid, hur lågt är alltid förresten?

      Radera
  4. Ack ja, dessa julskylningssöndagar då allt var så spännande och Lottorna sålde varm korv, alla skyltfönster (och på den tiden var det många sådana) var fulla av märkvärdigheter och så var det Grifflarnas årliga konstutställning på NTO-lokalen. nu har man återupplivat traditionen lite grann med en hjulmarknad vid det stora svänghjulet som finns centralt i Horndal. Dock inte konstutställningen, tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var tider det, med ribbstickade strumpor och kaninpälsen jag ärvde av dig och som liten redan och taxi hem med TutIvan. Ackja.

      Radera
  5. Ersatte grisen - vilken skön humor du har! Så länge farfar levde och det gjorde han tills jag var 6 så slaktades grisen, han slaktade själv och jag fick röra i blodet som skulle tas till vara. Syltan skulle i pressen och korv och ja jisses vad jag minns. ) Norge steks ju revbenen i hela stycket, med svalen som kryddas och skars i rutor till den serverades surkål, potatis och skysås. Juleribbe! Apropå grisen :-) Du har alltid så goa vinklar du på inläggen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, blodpudding på eget, nej jag menar färskt blod, det gjorde jag en gång när grannen slaktade. Det var riktigt gott, annars avstår jag gärna från blodpudding.

      Radera
  6. Jamen, precis så där har det alltid varit. Vilka ljuvliga barndomsminnen du ger mig. Skyltsöndag, ja, tänk det kommer jag också ihåg. Vilken härlig och kreativ mamma ni hade. Undra på att ni är som ni är, både du och Karin!
    God fortsättning på dagarna innan doppedagen, ja, förstås sen också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det var alltid snö på julskyltningen och alla var snälla och sams.

      Radera