lördag 14 november 2015

Lördagsblogg Glas

Idag vill Musikanta att vi ska skriva om glas.

Det finns väldigt mycket glas av fint fabrikat i det här hemmet, kanske inte så tjusigt som glas betraktat men det är både Orrefors, Kosta, Surte och Glimma, eventuellt fler men jag orkade inte leta.


Sannolikt kan jag skylla denna samling på Pensionären, han har nog inte riktigt hängt med i konserverandes utveckling. Det går nämligen inte att konservera i de här burkarna längre. Men väninnor brukar bli glada över en gammal konservburk med något smaskens i. De yngre brukar bli jätteglada över tomburkar. 


Jag minns när mamma vari källaren och kände på burklocken, 
det var viktigt att alla satt ordentligt fast.


Vi har konserveringsapparaten också, någonstans och klämmorna


Men gummiringar finns inte att få tag i längre, inte i rätt storlek (tackocklov).
Men visst konserverar vi fortfarande men nu är det med skruvlock.


Sålunda serveras här ibland lingonsylt som är lite falskskyltad. 
Apropå det så är det inte alls dumt att blanda havtorn i lingonsylten.

Flera lördagsbloggare finns i fliken ovan och i spalten till höger

20 kommentarer:

 1. Fina gamla burkar! Perfekt gå-borts-present, man kan fylla med fina stenar och värmeljus också. Och bra att fylla med sånt som man inte vill dela med sig av till mössen:-) De kan inte gnaga genom glas som tur är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller bara att komma ihåg att dom finns.

   Radera
 2. Svar
  1. Visst är dom fina, och ganska praktiska trots allt

   Radera
 3. Va? Går det inte att konservera i dom längre? Ens om man gör som mamma gjorde? Så konstigt! Men till förvaring, visst. Bra med lock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst går det, om man hittar gummiringar, men det gör man inte.

   Radera
 4. Va? Går det inte att konservera i dom längre? Ens om man gör som mamma gjorde? Så konstigt! Men till förvaring, visst. Bra med lock.

  SvaraRadera
 5. Vi diskuterade mammas konservburkar idag, Redaktörn och jag. Jag hävdade att hon gjorde äppelmos och sylt så det räckte för hela vintern. Redaktörn tvivlar starkt på den uppgiften: "SÅ mycket kan man varken göra eller förvara!" Men visst gjorde hon? Och alla burkarna stod på övervåningen i olika skåp, färgsorterat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är osäker hur långt lagret räckte men med pappas konsumtion av äppelmos så måste hon ha legat i ordentligt. Och visst var det bruna skåpet proppfullt på höstarna.
   Jag minns lådor med äpplen från Bäckeby. Gösta minns mammas konserverade päron med vanilsås. Det var långt före After Eight.

   Radera
 6. Också här finns glasburkar av samma sort men med gummiringar som har murknat för längesedan.
  Men precis som du så använder jag burkarna till att lägga i kakor, torkade tomater och liknande och tar med mig som en gåbortgåva. Alltid lika uppskattat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh va smarta vi är ;-) Men jag har mina favoritburkar, dom som är raka inuti och har kanten som locket vilar på på utsidan. Dom som är raka inuti tycker jag är finare och dom spar jag på.

   Radera
 7. Tack för nostaligtrippen. Minns både lingon- och ingefärspäron. Är dock alltför bekväm för att lära mig inläggandets konst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vassego.
   Jag är lite snål av mig och gitter inte kosta på el för att spara bären i frysen. Ändå har jag tre frysar igång, hur det nu kommer sig ...

   Radera
 8. Meeen.... jag har en påse med ganska nya gummiringar, vita visserligen, som passar mina burkar. minns tyvärr inte var jag köpte dem. Brukar sätta på dem när jag syrat i burken utan lock först och sen förvarar i kylen. Kanske helt onödigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så det finns gummiringar att köpa alltså? Fast, nja, det känns inte små om jag skulle börja konservera på det gamla sättet igen. Det finns ju skruvlock.

   Radera
 9. Jag sparar gärna också på glasburkar - kokar lingonsylt en gång om året och äter upp den själv. Lite nostalgi att se de gamla konservburkarna - vilken sorg det var när ringen släppte och locket gick upp! Brukar ta med mig en burk lingonsylt ibland i stället för blommor.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gjorde man när vakuumet släppte? Kokade man om alltihop eller åt man upp det? Jag har för mig att det blev lite oväntat till middag ibland. Typ kantareller till fläskpannkaka och så.

   Radera
 10. Ja, här blev man påmind om hur det var förr... hur farmor och mormor konserverade både det ena och det andra. Själv har jag aldrig varit så huslig, men eftersom jag gick fem år på flickskola, så fick jag lära mig hur man gör, eller gjorde. Numer blir det i glasburkar med skruvlock. Inga mängder, men lite syltade tomater, nypon och kantareller... mumsigt att ha under vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, syltade nypon och kantareller, kul det har jag aldrig prövat. Men visst blir man lite ekorre och samlar så man kan överleva vintern. "Så vi klarar oss tills nässlorna kommer"

   Radera