lördag 14 mars 2015

Kökssoffa, lördagsblogg

Idag lägger vi oss på kökssoffan, kökssoffan är lördagens  bloggtema, flera lördagsbloggare finns i fliken ovan.
Köket är husets centrum och kökssoffan är den viktigaste möbeln, en förvaringsmöbel är det, vår kökssoffa innehåller trasmattor och en sittmöbel. Det är på kökssoffan de stora sanningarna och de djupa samtalen avhandlas, som t ex här.

Lina och Johan filosoferar över midsommartårtan.
Här ligger kompisen tax och deppar, husse har gått iväg. 
Det märkliga med vår kökssoffa är att folk som sitter på den faller omkull. 
Men det är ju så skönt att luta sig en stund efter maten.
Farmor satt gärna på kökssoffan och ibland tog hon sig "fem minuter",
somnade på väg mot kudden och vaknade efter fem minuter. Ack om man hade haft en sådan sömn
Soffan är nästan alltid befolkad, det verkar som om alla är datoriserade här
Det här är en Problemsoffa.
Mamma köpte den för sex kronor av en man som köpt den för fem kronor på auktion men han tyckte det var för lite ved i den så var ingen ide att hugga sönder den.
Jag bytte åt mig syrrans gamla Saab mot soffan och nu är den över.

Sedan hade har vi striden om Teklas soffa, den är ungefär likadan som den blå. Syrran har hävdat att det var jag som fick den och jag vet att det var hon som fick den av grannen tant Tekla. Och detta har vi diskuterat i många år. Slutligen bestämde syrran att jag fick den i namnsdagspresent, oavsett tidigare ägandeförhållanden. 

21 kommentarer:

 1. Märkligt - folk som suttit i den ramlar omkull . ursäkta mitt gapskratt - det finns så mycket humor i den text - läste hos Karin om bytet Saab - kökssoffa! Bilden med datorerna har en som ser ut att lösa korsord - minsann. Nyttoplats förvarar är en fin funktion.
  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, det är när de sitter på soffan, efter middagen, som det tydligen uppstår behöv av att luta sig en stund.

   Radera
 2. Mycket snyggare bild på blåklädda soffan här hos dig än hos mig. Jag hoppas någon nappar på att ta över vårdnaden!

  Teklas soffa, ja, jag letade lite efter bild på den och hittade åtminstone bild på Tekla och Axel och deras hus. Alltid något. Hoppas du är glad åt din namnsdagspresent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är djupt tacksam, dessutom är det snidade rosor på armstöden på den soffan har jag för mig, för närvarande står den på uthusvinden och är lite svårfotograferad.

   Radera
 3. Hehe... kökssoffa... Tänk en sådan låg jag i som barn ibland, även nattetid, när det fanns gäster i huset som behövde sovplats! Eller när det var väldigt kalla vintrar, då var mitt rum svårt att hålla varmt. Ja, jag var enda dottern, därför hade jag eget krypin.

  Kökssoffa fanns således i mitt föräldrahem och även i mitt hem när jag bodde i villa. Har inte saknat kökssoffa förrän nu när jag läser din blogg. Jag har så stort kök att jag gott kan ha kökssoffa - får fundera på om jag vill ha en sådan igen! Jag vill i så fall ha en där folk kan falla ihop i... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det lite mysigt att sova i köket, man är med fast man är lite undantagen liksom, kökssoffan är en fristad.
   Lite underligt är det men det verkar som om kökssoffan är en möbel som gör att folk slappnar av.

   Radera
 4. Den blå soffan ser ju t o m bekväm ut! Tyvärr har jag ingen lämplig plats för en sån...
  Men vilken rolig soff-familj ni måtte vara!
  Kom också att tänka på att Saab fått pris för bekväma säten. F ö tur att man är så gammal att det nog kommer att finnas Saabar att tillgå i resten av mitt liv - för hur skulle det se ut utan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är riktigt bekväm, fundera lite till om det inte är en soffa du behöver, egentligen.

   Radera
 5. Bra teman i mars. Sådan trevlig bild, då hela familjen är samlad runt bordet.
  Trevlig helg!
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Härliga bilder! Kökssoffan är en bra samlingspunkt :)

  SvaraRadera
 7. Ja tänk vad många samtal som har dryftats i en kökssoffa, för att inte tala om tankar! För lite VED i soffan!?! Det var väl som att häda i detta lördagstema! Min kompis sa alltid att hon skulle ta en liten "femma" , det var just en femminuters sovstund i soffan det :-) härliga bilder och funderingar omkring en underskattad vardagsmöbel! Skrev en kommentar i går som gick upp i rök tror jag så här kommer en ny röksignal :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, han behövde ved och tyckte att den där gamla soffan kunde vara bra, de där sofforna var ju så omoderna då.
   Den där lilla middagsluren säkert jättenyttig, om man hinner.

   Radera
 8. Den där problemsoffan var allt väldigt vacker. Rejält gjord som i äldre tider. Visst det är skönt att göra som Kronblom, lägga sig på kökssoffan ibland :) Fina bilder !
  Kram Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skönt att luta sig en stund och en del soffor verkar sköta om det där alldeles själva. Problemsoffan har nog haft en krusidull på krönet men men det var ju sååå omodernt så den togs bort, synd tycker jag nu.

   Radera
 9. Ja, jag har förstått att ni har många soffor i er familj. En härlig möbel som det dock är svårt att ha plats till för många av, men en soffa i köket, ja, det är nästan ett måste. Har själv växt upp med en i alla hem jag bodde och besökte som barn. Nu är det dock längre mellan sofforna tyvärr. Får kanske bli att se om man kan göra ett fynd. 6 kronor är ju något av ett fynd (även om jag räknar med att det var en del år sedan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, problemet grundar sig i ett att föräldrarna bodde i ett väldigt stort gammalt hus och de behövde aldrig göra sig av med något av utrymmesskäl, det var bara att ställa in det i något annat rum.

   Radera
 10. En härlig samlingsplats - er kökssoffa! Hos oss är det matbordet i köksavdelningen som har samma betydelse. Där sitter jag och läser böcker och Kent och löser korsord som jag ser maken (?) göra på bilden. När barnbarnen kommer hem är det pussel, kritor och paddor som gäller. Klippa saker ur tidningar är också populärt.

  Problemsoffan är väldigt vacker men skrymmande och tung förstås. Inte så lätt att ställa in i en mindre lägenhet och kanske inte den typ av tevesoffa som yngre vill ha - tyvärr. Tur i alla fall att den inte blev upphuggen till ved!
  Ingrid

  SvaraRadera
 11. Första inlägget jag läser i lördagens tema om soffor. Var i torpet och där har vi ingen dator så jag bloggade inget om soffor när jag kom hem. Skrev ett inlägg hur skönt det är att vara när man kommer hem och låter då inlägg och kommentarer vara osv.
  Vilken mysig hund! Tycker om soffor, två soffor här hemma och två på torpet. En klädd soffa är gammal och man sjunker ned i den så den står och skäms i en sovboda vid torpet ;.) Fina goa ungdomar och en rar mamma och fina soffor. Mysigt när alla ryms och trivs. Ha en bra dag/ kram
  Ps Jag skulle kolla temat för i morgon och det får jag inte glömma av ;.)

  SvaraRadera