lördag 28 mars 2015

Fotografering. Lördagsblogg

Fotografering, det är kul. Lördagsbloggarna ägnar sig åt det idag och flera lördagsbloggare finns i fliken ovan.

Pappa var en ivrig och ganska duktig fotograf som väldigt gärna ville att man skulle vara en naturlig och avslappnad modell: om du vrider dig lite åt vänster, nej inte så mycket och lyft hakan och titta uppåt ... och så ser du glad ut.
Det är kanske ren självbevarelsedrift att jag envisas med att hålla mig bakom kameran.

Den här analoga kameran ärvde jag av grannen. Men man använder ju inte analoga kameror längre. Stora fina objektv är det men de passar inte till min kamera.

Den här är också en analoga kameran, tillhör Pensionärens, den här har också varit bra en gång i tiden. Men nu har den passerat bäst-för-datum.

Det här är min digitala kamera som är i dagligt bruk. Det är en förfärlig massa menyer och inställningar man kan fixa med.

En liten kompaktkamera som tar riktigt bra bilder. Det finns en hel del inställningar på den också

Och iPhonen tar inte heller så pjåkiga bilder. Inte mycket att ratta på. Nu har jag lärt mig att  man kan ta bilder med hjälp av volymkontrollen på sladden. Ganska smart för då skakar man inte till kameran när man duttar på skärmen.

Men nu har jag blivit lite ambitiös på gamla dagar. Jag vill lära mig mera om fotografering så jag gick med i fotoklubben. Det var erfarna män och en kvinna på fotoklubben och de kan allt. I stort sett, och tjänstvilliga är dom. 
Vad vill du lära dig då? sa dom. Tja, det är inte så lätt att säga för jag vet inte vad det är jag inte kan. Men jag gnällde lite över att det var svårt med skärpa på lite håll, om jag ska fotografera en fågel eller en fjäril t ex. 
Då fick jag lära mig att det finns en inställning i menyn som heter Sport, den har jag struntat totalt i eftersom jag inte är ett dugg sportintresserad. Men det är ju sportinställningen man ska använda när jag siktar på sånt som rör sig fort. Självklart.

Nästa tips var att gå in på "Moderskeppet". Eftersom vi håller till på Rosa huset som är ett 
aktiviteteshus så undrade jag ju vilket rum det var. Nejdå det är en hemsida med lite korta och bra gratiskurser. Är men med i fotoklubben så har man tillgång till ännu flera kurser.

När jag tog bilden på Rosa huset skulle jag nog ha fixat lite med vitbalansen, för det kan man också skruva på.
Men för det mesta är det japanen som får jobba.
Det säger i alla fall kompisarna i fotoklubben. Japanen, den är ingenjören som bor i kameran, det blir enklast så men det skadar ju inte att lära sig lite om exponeringstid och bländare och en massa andra saker som pappa pratade om och som jag var väldigt trött på då, på den tiden.

22 kommentarer:

 1. Det låter väl bra att gå med i en fotoklubb. Man kan ge varandra inspiration. Jag gick en liten fotokurs för oss med kompaktkamera . Var riktigt bra. Vi fick lära oss det där elementära - att läsa manualen!
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, RTFM kallar sopporterna det, Read the fucking manual. När det gäller datorer frågar dom alltid om man startat om. Det hjälper alltid, nästan.

   Radera
 2. Förresten, tack för dina fina teman. De var jättebra. Fint namn på din blogg också.
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, lite snopet att jag glömde favoritämnet Förpackningar.

   Radera
 3. Ler åt Birgittas första kommentar. Jag skulle också behöva gå på kurs för att lära mig att läsa manualen...har fortfarande bara kommit till sida 15 av 200. Uffe suckar...och jag knäpper.
  Tack för fina teman under mars!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt med manualer som bara ligger på nätet och inte vill man skriva ut 700 sidor. Dessutom är de så kompakta så man bara ger upp.

   Tack, jag skulle ju haft med förpackningar som ämne också.

   Radera
 4. Tack för månadens teman... trevligt.
  Ja, det där med manualer det är ett kapitel för sig... jobbigt att läsa. Jag letade reda på användarhandboken till min kamera på nätet (i pdf) och har den nu ligger på datorns skrivbord. Mycket lättare att leta reda på det man söker just för stunden än att bläddra i pappersmanualen med pyttetext.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olika är vi, jag vill ha en pappersmanual som jag kan kladda i, vika hörn och bära mig åt. Dessutom så hänvisar den digitala manualen hit och dit och då tappar jag bort mig.
   Men visst hjälper det att läsa lite ibland.

   Radera
 5. Tack för trevligt inlägg och trevliga teman i mars månad!
  Jättekul med besök även från dig på min blogg ;.)
  Ha en bra dag/ kram

  SvaraRadera
 6. Min japan skulle behöva uppfostras. Hen gör lite som hen vill, särskilt med att välja fokus och ibland är hen så trött att hen inte kan fokusera alls. Kanske det där med att läsa manualen kunde vara en idé att fundera vidare på...

  Rosa huset har en lustig färgton – alltså inte huset utan bilden – ser ut som en färgbild från femtiotalet. Det är något med färgen på himlen tror jag.

  Tack för marsteman!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det lite konstiga färger ibland, måste lära mig att skruva på de där knapparna. Rosa huset är dessutom väldigt blekrosa.

   Japanen verkar understundom korkad, men så far det ju det här med att RTFM. Ibland hjälper det och jag tvingas inse att det är maskinisten som har problem.

   Radera
 7. Va då manual? Den gör mig konfys och kommer först i efterhand då jag testat allt i menyn ... Så har jag troligen mindre anspråk på den perfekta bilden ... eller i allafall än så länge. Tack för roligt skriv med tips och bilder igen och för fina tema i mars säger jag här också, även om du kanske läst det hos mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomen ibland kan man få en ahaupplevelse i manualerna också, även om det gäller att läsa med viss försiktighet, det är ju inte alltid som google translator lyckas.

   Beröm läser jag gröna många gånger =)

   Radera
 8. När inget annat hjälper, RTFM! Men se för böveln till att läsa den på engelska! Det tipset fick jag av en supportmänniska (riktig, alltså) som visste att översättning till svenska kunde vara helt fel. Mycket riktigt, i min svenska version stod det PRECIS TVÄRTOM mot det rätta!
  Jag håller mig också helst bakom kameran, på selfies blir man ju dessutom grotesk! Maken är van att posera sen barnsben pga en fotograferande storebror.
  Förpackningar hade varit ett kul tema men de som var var också helrätta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med översatta bruksanvisningar kan vara mer underhållande än upplysande. Här har brorsan samlat en den www.gke.org/frogs/

   Selfies är bara konstigt jag undviker speglar också.
   Och hur mycket skulle man inte kunna skriva om reumatikersäkra halvtomma förpackningar!?

   Radera
 9. Passar också på att tacka för roliga teman under mars månad :-) Det här inlägget känner jag verkligen igen mig i, men det var nytt att det fanns en liten japan i kamerahuset! Tänk vad man får lära sig i bloggvärlden. Rosa huset var jag i för inte så länge sedan, bästa barndomsvännen bor på Sollerön och vår yngsta som går på musikkonservatoriet i Falun var där och spelade jazz i höstas. Då satt vi där på första parkett, kompisen och jag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, visst finns det en liten japansk ingenjör i kamerahuset, ett helt gäng kanske, i bland bestämmer dom lite väl mycket så då får man lägga sig l. Det är det jag hade tänkt lära mig.
   Det händer mycket kul i Rosa huset. Nu ska vi i hemslöjdsföreningan ha lite aktiviteter där också.
   Om din kompis på Sollerön är med på yoga så är det jag som leder.

   Radera
 10. Jag bara knäpper på min digitalkamera och hoppas att bilden blir bra. Jag har också en ganska stor systemkamera, men den är så tung att jag sällan har den med mig. Bra att du påminde mig om Moderskeppet - den sajten hade jag nästan glömt bort. Väldigt många bra tips där.
  Ingrid som tackar dig för fina och trevlig teman i mars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japanen är duktig för det mesta tycker jag och dina bilder blir ju bra. Men visst är det lite skrymmande att kånka med sig.

   Radera
 11. Spännande. Hör också till dom där som vill lära sig fota bättre. Tiden är nu lite knapp så någon fotokurs hinns inte med men du bjuder ju på både ett och annat tips. Tack för det! Roligt att jag hittade dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit. Kul att du tittade in, vi har tydligen en gemensam verksamhet, damm.
   Fotograferandet är en utmaning, oftast får japanen sköta om det hela och jag bara trycker på knappen.

   Radera