fredag 27 juni 2014

Kurs Örter och salvor

Jag är en torris, håret är torrt, huden är torr och jag smörjer in mig och kletar på det mest egendomliga krämer och tvättade länge hårtet i receptbelagda schampon. Men så läste jag på innehållsförteckningen och blev väldigt fundersam. 
Schampot verkade vara bekämpningsmedel och innehållet i krämerna var mycket suspekt. 

Bäckedals folkhögskola i Sveg finns en kurs som heter Örter, salvor och annat ur naturen och jag anmälde mig till den. Skolan är ett fint ställe, god mat och sköna sängar.

Vi var tolv personer som under ledning av den kunniga Gunilla satt igång och plocka, mala, sikta, koka och röra.

Ofta började vi med att något skulle koka eller ligga och dra i olja eller vatten och under tiden fortsatte vi med något annat medan björklöven (eller vad det nu var) fick dra i avkoket. Många gånger hade vi två olika saker på gång samtidigt och jag var nog ganska förvirrad. Men Gunilla hade imponerande koll på alla våra pytsar och burkar.


 Det är inte helt enkelt att bereda salvor


Ibland ska det kokas, lagom länge och ibland ska det röras en timme eller så.


De eteriska oljorna hanterade vi utomhus, det här är lilla doftlådan.


Här är en del av resultatet. Det finns deodorant, div. salvor, schampo, lotion, tjärsalva, myggolja mm.
Nu har jag en rejäl kokbok med recept och tips och när vi åkte hem konstaterade vi att  det växte massor med schampo och c-vitamin i skogen. Björklöv är såpande nämligen och granbarr innehåller massor med c-vitamin, mer ju kallar det är.        

6 kommentarer:

 1. Spännande!

  Nu hoppas jag bara att du har recept på något som liknar LdB som den var i sina glansdagar, inte det parfymstinkande jox som det är nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamen. Man gör ett avkok på … äh vi kan ju ta det sen.
   ( för övrigt har jag försökt svara flera gånger men nu verkar det som om jag inte kan svara på kommentarer i min egen blogg, Håll tummarna, nu trycker jag på Publicera)

   Radera
 2. Jag är också en torris och använder sen ett år tillbaka olivolja som hudkräm funkar bra för mig. Men vilken spännande kurs! Hoppas du blir bättre också. Må gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olivolja är bra, och rapsolja. Det och bivax ingår i nästan alla salvor och krämer. Sedan pytsar man i något som har den egenskap man vill åt.
   Folkhögskolorna har så många bra veckokurser på sommaren, nästa gång blir det nog foto, tror jag.

   Radera
 3. ... verkligen ett antitorrt nyttigt inlägg, spännande och tack för det! Fortsatt trevlig sommar till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket smet och klet blev det. Det är bra.

   Radera