lördag 15 februari 2014

Tvätt Lördagsblogg

Idag tycker Karin att vi ska skriva om tvätt. Flera lördagsbloggare finns i fliken ovan.

Tioårig tvättmaskin med svårartad förstoppning
Den senaste månaden har jag haft ett stressat förhållande till tvätt. Tvättmaskinen slutade centrifugera. Fast egentligen slutade den pumpa ur vattnet och därmed vägrar den centrifugera. Anledningen visade sig vara att slangen var platt, under maskinen.
Jag vägrar tro att någon krupit under maskinen och plattat till slangen, jag fattar helt enkelt inte hur det gått till.
Pensionären som anser att det mesta går att laga skaffade en nu slang, det hjälpte inte. Ung reparatör idkade handpåläggning (på tvättmaskinen) och det hjälpte, men bara en gång.

Det tog några veckor det där, att få slangen och att få dit reparatören och tvätthögen växte.
En del av tvättberget
Jag körde tvätt till dottern. Rysligt opraktiskt.

Tänkte på reparatören igen men man kan ju inte ha en ung reparatör stående i källaren så jag gav upp och for till Tvättmaskinsaffären.

Stängd. Nedlagd.

Om det går rykten om en kvinna som stod och yrade om att hon ville ha en riktig elektrisk tvättmaskinsaffär med Bengan i, så var det jag.
I alla år har jag köpt mina elektriska maskiner av Bengan och nu är han arbetslös.

Den nya
Jag hittade en annan tvättmaskinsaffär till slut. En vänlig yngling som gått Kurs och visste hur man tar hand om tanter försökte visa och demonstrera maskiner. Alla tvättmaskiner stod utmed väggarna i butiken och framför stod stora gallervagnar med elvispar och hårtorkar m fl UFOn. Man byggde om butiken nämligen. Ursäkta röran liksom. Ynglingen hade vissa problem när han skulle demonstrera maskinen som inte syntes bakom bråten. Broschyr? sa jag. Nja sa ynglingen och såg fundersam ut.

Jag tar den där sa jag och pekade på den som stod närmast men jag ska ha den monterad i morgon. Det fick jag nästan.

Frontmatad känns konstigt, det har jag nog aldrig haft

Och nu har jag kommit igenom tvättberget, tur det, jag hade inte ett enda underlakan kvar.

En gång för mycket länge sedan ringde pensionären sa att Bengan undrar om vi ska ha en mangel. Jag pluggade i Uppsala då och var lite tankspridd inför manglandet men tänkte att ja den kan väl vara bra att ha.
När jag kom hem stod detta bautaklump i tvättstugan. Bengan var nog glad att bli av med den. Den är jättestor, men bra.

14 kommentarer:

 1. Härligt inlägg även om du har haft ett schå med tvätthögarna och bestyr med maskinparken.
  En mangel finns här också, tyvärr alltför sällan använd, eftersom den oftast blir bakom tvätthögarna, de rena som ska tas om hand. Jag gör mina ryck och får ordning och reda. Ett tag, sedan är det lika kört igen. Får nog flytta på mangeln så den får komma till användning igen, i alla fall lite oftare
  Fin är din mangel, min är grön av avundsjuka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis igen till tvättmaskinen. Må ni få ett långt och lyckligt liv tillsammans!

   Åh, mangel! Tvättandets belöning och innersta mening! Jag vet, jag har gjort mig av med en fungerande mangel, men det berodde på att vi inte riktigt kom överens. Den nuvarande i den gemensamma tvättstugan i källaren är klok och samarbetsvillig. Dukar och linneservetter och handdukar manglas förvånansvärt ofta idag!

   Radera
  2. Hoppsan, jag hamnade lite fel, ser jag (är man dysdirektiker så är man), och det är allttså inte Pettas-Karin som jag grattar till tvättmaskinen utan dig. Fast det fattade du nog.

   Radera
 2. Vi har också haft haverier som resulterat i akutköp av ny tvättmaskin, det brukar vara frustrerande innan det blir klart.
  Mangling är en trevlig syssla, jag gillar att hantera ett oformligt berg som efter tillplattning blir en liten prydlig kulle!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blir man väldigt nöjd när man har en prydlig trave med ren tvätt.
   Men minns vi diskussionerna på 70-talet? En riktig feminist manglade icke! Jag tror vi kommit längre (åt något håll), textilier ska skötas. Numera har t o m Pensionären lärt mangla.

   Radera
 3. Det skulle bare mangle..på svenska betyder det fattas, men mangeln får inte fattas. Placera handduk eller vad det månde vara, släta till, vika ner kanten och höra dunkljudet! Min mormor bodde i Oslo och hade tid i "bryggerhuset" =vaskeriet, där fanns en jättestor mangel med vev. Jag vevade gärna varv på varv. Saknar Bengan jag med tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit
   Ja det är liksom inte klart förrän det är manglat och fint.
   Och visst behöver man en "Personlig rådgivare" när det gäller elektriska apparater nu finns det ju bara försäljare.

   Radera
 4. Det är lite drygt att vara utan tvättmaskin. Nu när jag läser ditt inlägg kommer jag ju på att jag ju kunnat skriva om vårt tvättstugebygge, som vi hade under hösten. Ingen tvättmaskin i sju veckor. Tur vi har schyssta grannar!

  SvaraRadera
 5. Att ha en tvättmaskin i tio år är nog rekord. Då har den verkligen tjänat ut och behöver evig vila. Vi byter nog våra med ca fem års mellanrum. D.v.s. när de går sönder. Maken säger alltid att det är lika dyrt att anlita en reparatör som att köpa en ny. Vi har också extremt hårt vatten här så alla maskiner brukar kalka igen efter ett tag.
  Jag har en liten mangel som snart fyller 37 år och som står på lättåtkomlig plats mitt emot tvättmaskinen. Jag manglar alla lakan och dukar. Det blir ju inte så ofta i alla fall när man bara är två personer och sällan har kalas...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här huset har man för sig att allt går att laga (utom trasig plast), jag är inte fullt så övertygad som somliga andra, apparaterna verkar vara programmerade att hålla i max tio är eller när garantin gått ur.

   Radera
 6. Hej! Jag hittade dig via en annan blogg och förstår det som att du tidigare sålt en mjölkseparator och möjligtvis har fler? (fast det var ett inlägg som var några år gammalt).
  Jag tittar iaf runt efter en separator åt min pojkvän och vill därför helt enkelt höra om du kanske har någon till salu.

  MVH. Sofia

  SvaraRadera
 7. Jag var också utan tvättmaskin länge när vi renoverade badrummet i vårt gamla hus... Då hade jag tack o lov tvättstugan att gå till...

  SvaraRadera
 8. Jag skulle också föredra att köpa min maskin av en Bengan. Gillar inte alls att gå in i de där elektronikaffärer med personal som gått säljarkurs. Usch, läser då långt mycket hellre själv fram till vad det är jag ska ha.

  SvaraRadera