lördag 4 januari 2014

Nytt år Lördagsbloggen

Ojdå, så blev det nytt år igen, HeLena vill att vi ska skriva på det ämnet. Övriga lördagsbloggare finns i fliken ovan.

Mitt nya år innebär bl a att den som till äventyrs skulle vilja anställa mig får betala lägre arbetsgivaravgift. Men då får dom allt be ordentligt och betala väldigt bra. Jag är inte så intresserad längre, nämligen. Pfh.

Livet som pensionär är ganska behagligt och jag tränar på att göra sånt jag vill, det går väl sådär.

Idag var Pensionären (maken alltså) och jag varit på auktion och jag förundrades. En trave fina gamla kopparbunkar gick för 120 kronor och en möglig resväska för flera hundra och vad sockerlådorna gick för var rent otroligt, 3-400 kr styck!
Textilier blir alltid dyrt i synnerhet trasmattor och linnehanddukar, väverskan hade baxnat om hon visste vad folk gav för hennes gamla trasmattor.


Jag gjorde fynd, gamla förkläden till leksandsdräkten är då vackra, återstår att se vad textildottern säger.


Och ett valkbräde, som jag längtat efter ett valkbräde!

Och så var jag ett andetag ifrån att ropa in en trampsvarv för 20 kronor.

17 kommentarer:

 1. Valkbräde – kan det vara följden av tidigare nålbindningsaktiviteter och liknande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja bland annat, allt ylle kan valkas och jag tror att det kan bli köbildning till valkbrädet.

   Radera
 2. Va, så du köpte valkbrädet? Typiskt bra att ha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamen, över och underdelen låg dessutom i varsin fyndlåda så det blev väldigt mycket saker.
   Men visst var jag ganska duktig mamma då?

   Radera
 3. Jösses, vilket kapital jag måtte ha i gamla sockerlådor som jag bygger hyllor med i uterummet till krukorna.
  Men ännu hellre hade jag haft de vackra förklädena....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du är förmögen du!
   Vi har ett talesätt i familjen: Det blir aldrig detsamma med papplådor. Uttrycket kommer från ett kåseri där någon filosoferade över problemet med att möblera sitt första hem med papplådor, det blev aldrig detsamma som med sockerlådor.

   Radera
 4. Det stjäls koppar från rälserna så tågen står men de vackra koppargrunkorna går för 120 kr. Otroligt! Jag förstår att du förvånas....
  Textilier brukar man inte få någonting alls för här på auktionerna. Skamligt låga priser för timslånga arbeten gjort av kvinnohänder.
  Förklädena kan du ha auktion på i din tur, jag gissar att det inte bara är Olgakatt och jag som vill ha likadana:)
  God fortsättning som pensionär! Hälsa pensionären!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är otäckt det där med kopparstölderna, farligt rent av.
   Ibland ser man ju att lusten att skapa varit betydligt störren en den konstnärliga förmågan så att jättebroderier blir billiga eller osålda.
   Det går ju mode i auktionsvärlden också, förr var det koppar och tenn som var dyrt, nu är det trä och allmogetextilier.

   Radera
 5. "gjorda av kvinnohänder" ska det förstås vara

  SvaraRadera
 6. Ja, ibland förundras man verkligen över priserna. I går var vi en tur i "vår" secondhanaffär och tänkte samma tankar. Vissa, helt värdelösa, fula och förhållandevis nya, saker var bara helt hutlöst dyra, medan annat närmast skänktes bort. Det fick bli en antik Singersymaskin till 75 kr och tre böcker (för 20, 10 respektive 8 kr, minus 3 kronor i avrundningsrabatt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där gamla singermaskinerna syr riktigt fin raksöm, grattis. Böckerna kommer att bli sånt man kastar bort, jag är orolig för böckerna.

   Radera
  2. Jag kastar med garanti inte bort dem. Sedan blir det väl att lära Sonen om böckers värde, så kanske han också får dem läst efter mig, alternativt ger dem vidare till någon som gör. Blir att börja indoktrineringen bums, så att han minns det väl till den tid.

   Radera
 7. Jag har aldrig varit på auktion. Men de gånger jag kollat in hos loppishandlare så har jag ofta förundrats över att nytt skrutt är dyrare än gammalt hantverk. Konstigt!
  Underbara förkläden!
  Ett Gott Nytt 2014!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara spännande på auktion, i somras hade vi med en kvinna på auktion, det var premiär för henne, jag tror hon hade 120 i puls innan hon fått sina ryska gummor.

   Radera
 8. Mitt hem översvämmas av (onödiga) saker. Därför försöker jag hålla mig borta från auktioner och loppis. Förstår att du inte är så benägen att börja jobba igen - man vänjer sig fort vid att vara pensionär och göra som man vill. Ett par tre spelningar i månaden räcker för mig numera så att jag inte lägger av mig helt.
  Vad beträffar kopparen blev jag också förvånad att den var så billig. För inte så länge sen stals en hel del av taket på en närbelägen kyrka och hos oss har de stulit en kopparplåt nederst på vår ytterdörr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte är det saker man behöver, men verktyg och redskap kan vara kul. I det här gänget köps det hellre gammalt än nytt och återbrukas flitigt.

   Släktens soffor är en historia för sig, det måste vi blogga om någon gång.

   Metallvärdet på kopparbunkarna var nog inte så högt men bunkarna var fina. Som presentförpackning med frukt mm istället för en trasslig korg kan nog vara uppskattat.

   Radera

 9. Koppar är helt omodernt! Jag har en påse med kastruller som jag försökt sälja på blocket, men bara ett fåtal har jag prånglat iväg, mer besvär en lönsamt eftersom dom skulle till Göteborg. Men jag älskar auktioner och loppisar! Fina fynd du gjort! Vad har man ett valkbräde till idag?

  SvaraRadera