lördag 18 januari 2014

Kompakt mörker Lördagsblogg

Idag vill HeLena att vi ska skriva om Kompakt mörker. Övriga lördagsbloggare finns i fliken ovan.

Kompakt mörker är det snöfria novemberkvällar t ex. I alla fall på landsbygden. Det är glest mellan gatlyktor om det finns några. Och när det regnar, så är det extra mörkt. Ljuset från billysena försvinner ner i asfalten och fotgängare syns inte. 
Om jag upptäcker fotgängare utan reflexer blir jag tvärarg. Det vore ju gräsligt om jag skulle råka köra på någon för att jag inte ser dom. Jag har reflexer i bilen som jag kan dela ut vid behov och jag klär folk i reflexvästar om de ska gå härifrån i mörker.

Självklart måste jag skruda mig i reflex själv också, men man glömmer ju lätt. Lika bra med permanent reflexande. Så jag broderade en bård med reflexband, väldigt effektiv säger dom som sett mig i mörker. Dagtid ser det ut som grå rand. 


Reflexband finns att köpa och de breda banden kan man klippa ut blommor och blader och sy på eller också kan man köpa reflextråd och brodera ett korsstygnsmönster


Jackan är förresten en modifierad variant av Smultronflickans katuntröja, Ett väldigt fiffigt mönster, en söm mitt bak och så i sidorna. Smultronflickan finns på Finska statens konstmuseum. 


Den mörka medeltiden var ju över när hon var i farten på 1700-talet och då var det ok med ränder, annat var det på 1300-talet, då var det bara djefvuen och hans anhang som hade randiga kläder, men se det är då en annan historia.17 kommentarer:

 1. Åh ja, reflexer är nödvändiga när det är mörkt. Så många gånger man har kört bil och blivit förskräckt när någon plötsligt dyker upp vid vägkanten, så gott som osynlig. Det finns så bra enkla reflexvästar att sätta på sig. Här på Åland brukar man få dem gratis många gånger av företag och politiska grupperingar, i all synnerhet i valtider. Men givetvis så är ditt reflexband väldigt mycket vackrare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde vara lag på att ha reflexer på sig när man är ute och traskar efter vägarna ii mörkret.
   Reflexbanden kan man ha mycket kul med. Det är bara att leka på.

   Radera
 2. Vad fiffigt! Och snyggt!! Mycket klädsammare än min lösning en mörk vinterkväll när jag skulle ut på vägarna till fots och inte hittade några reflexer eller fungerande ficklampor. En slinga batteridrivna julgransljus gjorde susen. Aldrig har bilarna saktat in så försiktigt som vid denna åsyn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag var med en gång. Jag kände mig så fin när vi traskade iväg den där nyårsnatten. Jag trodde det var bordsdekorationer vi hade på oss.

   Radera
  2. Händiga don. De fungerar finfint som julgransbelysning i bordsgranar, som bordsdekoration vid behov och som reflexer under den mörka årstiden. Förvaras numera i en låda i hallen, eftersom reflexanvändningen är den frekventaste. Man måste dock komma ihåg att byta batterier någon gång om året.

   Radera
 3. Så praktiskt! Jag har varit noga med reflexanvändandet, så döttrarna har alltid med sig. Till min och deras förskräckelse har dom upptäckt att jag nästan aldrig har reflexen med nu. Jag har ingen bra ficka för den och glömmer hela tiden bort att fästa den när jag går ut. Varje dag på väg till pendeln retar jag mej på att jag glömt reflexen! Jag blir också arg på fotgängare utan reflex när jag kör bil, så det är inte det att jag tycker det är onödigt. Jag bara glömmer. Tipset att fästa ett band eller figur på jackan är ju därför toppen! Hittills har jag bara kommit på att använda snäppbanden, som man slår runt armen eller benet, men dom glömmer jag ju lika mycket.

  SvaraRadera
 4. Och vad gäller rundligt så gillade min farmor aldrig randiga kläder, men det hade med fattigdom att göra, att inte kunna sticka med ett samma garn hela vägen, utan behöva ta stumpar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På 1300-talet var det kyrkan som inte gillade randigt, brokighet var flärd och syndigt men alla vill ju har färger, i synnerhet om man inte får. Att ha råd att köpa så mycket garn så att det räckte till hela plagget var ju förståelig dröm. Det är intressant att se hur modet växlar och varför.

   Nej det var just det med att komma ihåg reflexer som var problemet. Så jag sydde fast den.
   Ge tjejerna lite material så fixar dom till det. En väninna broderade blommor på sin kappa, det syntes inte i dagsljus för hela kappan var blommig.

   Radera
 5. Reflexer skulle alla människor ha! Oavsett man bor på landet eller i stan. Det är verkligen otäckt att upptäcka en människa vid vägkanten i mörkret. Ofta alldeles för sent också.
  Reflexbandet är snyggt! och praktiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. och kul, jag funderar på ett korsstygnsbroderi på en kappa, ett sånt där fint som är på sjalarna till leksandsdräkten t ex

   Radera
 6. Pensionären
  Temat var ju mörker men det gick fort att komma ur mörkret och in på reflexer. Det är nog mänskligt då vi gillar ljus bättre än mörker. Beträffande reflexer så hade jag för några år sedan en lysande idé. Det var att sälja jakträtt på älg till tyska turister under sommaren. De skulle dock bara få jaga med paintbollkulor som innehöll reflexfärg. Tyckte att idé var bra då man kunde få in pengar för jakten och även behålla älgarna till den vanliga älgjakten. Dessutom var chansen större att älgarna överlevde till älgjakten då de skulle synas bättre och inte bli offer i trafiken. Ett sätt att öka intäkterna inom besöksnäringen. Men att lansera nya idéer på jaktområdet är inte så enkelt, det är känsligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från mörker stiga vi mot ljuset... osv.

   Jag skulle kunna tänka mig att delta i ett paintbolljaktlag, så det är bara att utveckla på!

   Radera
 7. Håller med dig om att det är otäckt med folk utan reflexer - i synnerhet på landsvägen när man måste blända av till halvljus. De flesta hundägare däremot är utomordentligt väl klädda i reflexvästar här ute på landet och även deras hundar har ofta sådana västar. Men mest är det ungdomar som slarvar. Om de bara visste hur svåra de är att upptäcka i mörkret...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite lustigt med hundägarna, ofta har dom hängt på hunden mer reflexer än de har på sig själva och ibland har de hängt på en ryggsäck utanpå reflexvästen och dolt reflexerna.

   Radera
 8. Vi lider av samma, ack så viktiga, reflexnoja du och jag. Fiffigt att sy in reflexbandet direkt i jackan, och vilken fin jacka dessutom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Favoritjackan, men den börjar bli sliten så jag får väl sy en ny. Väldigt många kläder har ju reflexer insydda, tack och lov, men de är sällan fina.

   Radera